ΙΣΤΟΡΙΑ

Το ξέρατε; «Σπηλιά του Δράκου στην Έρημο της Μέσα Μάνης»

36

 

 

 

 

 

Θέση και ονομασία. Στο χωριό Έρημος του δήμου Οιτύλου του νομού Λακωνίας ανήκει γεωγραφικά του Δράκου η σπηλιά, ονομασία συνηθισμένη. Η παράδοση αναφέρει, ότι ζούσε εκεί ένας δράκος. Ο οδηγός μας δεν θυμόταν λεπτομέρειες, οπότε υποψιαστήκαμε, άρα μπορούμε να μαντέψουμε, ότι αν το σπηλαίο επικοινωνεί με την θάλασσα και στην τρικυμία θα βρυχιόταν ο δράκος από τα έγκατα του σπηλαίου. Άλλη μια εκδοχή θα μπορούσε να είναι, ότι λόγω των πολλών σχισμών γύρω από το σπήλαιο ο αέρας, στο πέρασμά του, πάλι θα ακουγόταν με το βρυχηθμό κάποιου μυθικού θεριού.

Οδοιπορικό. Μετά το χωριό Έρημος ακολουθούμε χωματόδρομο προς Μέζαπο. Στα 500 μ. ακολουθούμε άλλο χωματόδρομο στα δεξιά μας με κατεύθυνση Δ. από εκεί που σταματάει ο χωματόδρομος συνεχίζουμε επίσης Δ. Στα 400 μ. συναντάμε το μικρό ρέμα με την ονομασία Σκυλοπόταμος και στην Ν πλευρά του, 50 μ. από την θάλασσα μια μεγάλη συκιά. Από τη θέση της σπηλιάς αυτής αγναντεύουμε την χερσόνησο του Τηγανιού με το Βυζαντινό κάστρο. Γύρω από την είσοδο του σπηλαίου υπάρχουν μικρά ρήγματα που ίσως επικοινωνούν με το σπήλαιο. Η βλάστηση είναι χαμηλή και το πέτρωμα που κυριαρχεί είναι ο ασβεστόλιθος. Είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς την είσοδο, καθώς ακριβώς δίπλα της υπάρχει μια μεγάλη αγριοσυκιά- έλιτζος, όπως τη λένε οι Μανιάτες.

Περιγραφή. Από το άνοιγμα με διατάσεις 1,70μ ύψος και 2μ πλάτος. Από το άνοιγμα της εισόδου, διαστάσεων 1.70 συνεχίζει κατηφορικά στο σαθρό δάπεδο η πρώτη αίθουσα, η οποία τελειώνει γρήγορα μετά από 15μ περίπου, φραγμένη μάλλον με φερτά υλικά. Μετά την είσοδο του σπηλαίου στα δεξιά μας στα 3 μ. ανοίγεται κατηφορικός στενός διάδρομος με κλήση σχεδόν 40 μοιρών, και κατεύθυνση Ν.Δ., 15μ. μήκους τουλάχιστον, που φαίνεται να οδηγεί σε άλλη αίθουσα.

Δείτε  Καρυούπολις!

Λόγω του σαθρού διαδρόμου και με τα βράχια να στέκουν στην κυριολεξία στον αέρα, αναβάλαμε την συνέχεια της εξερεύνησης. Σχετικά φτωχός ο σταλαγμιτικός διάκοσμος του σπηλαίου, κοσμεί περιφερειακά τη μικρή αίθουσα στο τέλος του σπηλαίου καθώς και όλο τον κάθετο ΝΔ διάδρομο.

Βιολογία. Στο Σπήλαιο συναντήσαμε μια μοναχική νυχτερίδα και πολλά δολιχόποδα συγκεντρωμένα μόνο στην Δ. πλευρά του.

Ιστορικές αναφορές. Η περιοχή όμως κατοικείται από τα Γεωμετρικά χρόνια, αναφέρεται από τον Όμηρο ως η αρχαία Μέσση απ’ όπου στάλθηκαν καράβια στην Τροία. Εκεί κοντά αναφέρεται από τον Παυσανία και η αρχαία κόμη Ιππόλα στον Κάβο Γκρόσσο. Αναφορές υπάρχουν και για το Βυζαντινό κάστρο του Τηγανιού που έχτισε ο Ιουστινιανός και το Φράγκικο κάστρο της Άνω Πούλας που χτίστηκε από τον Βιλεαρδουίνο στην αρχαία Ιππόλα καθώς και για την εκκλησία της Επισκοπής του 12ουαι.και η Αγία Βαρβάρα του 12ουαι. Αργότερα υπήρξε φημισμένο ορμητήριο πειρατών το Μέζαπο για πολλούς αιώνες. Τέλος για τα τσοπανόπουλα της περιοχής χαράγματά τους βρήκαμε σε βράχους λίγο πιο πάνω από το σπήλαιο με καράβια, σταυρούς ένα παιχνίδι τύπου τρίλιζας και ίσως ένα τάφο «Ετος 1914, ετών 17» με το όνομα Μ. Ψευτάκος σήμερα Σάσαρη.

 

Πηγή: http://www.speleoclubposeidon.gr/progr/drakou/sd.html

Δείτε φώτο:

29 30 32 34 35 36

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *