ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ

Μουντανίστικα-Λεοντάκι: «Όταν κοιτάς από ψηλά…»!

mount02

Tα Μουντανίστικα είναι ένα χωριό χτισμένο σε ένα μακρύ διάσελο, στη ραχοκοκαλιά μιας βουνοκορφής του Σαγγιά.

Μας υποδέχονται αναβαθμίδες, πιθανόν και μερικά μοσχάρια ελεύθερης βοσκής, πριν από τα σπίτια με την εκπληκτική θέα προς τον Μεσσηνιακό κόλπο, την ξέρα «αρμενόπετρα» και το Ταίναρο.

Οι άγριοι κουρσάροι, αγνάντευαν με δέος τα σπίτια-κάστρα, τα οποία υπεράσπιζαν οι ψυχωμένοι άνθρωποι του μανιάτικου χωριού.

Αποτελεί την αφετηρία για ευχάριστες πεζοπορικές διαδρομές προς: α. Λεοντάκι-Πέπο-Δίπορο β. Κοτράφι-Τσικαλιά-Καλόπυργος-Κυπάρισσος γ. Άλικα-Κυπάρρισος.

Σημαντική πολιτιστική εκδήλωση γίνεται κάθε Αύγουστο την ημέρα της πανσέληνου , όπου διοργανώνονται μεγάλες συναυλίες και χοροεσπερίδες.

Στο Λεοντάκι  οι πύργοι των Γουνελάδων βρίσκονται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».Στέκονται όμως εκεί και σαν στήθος Λιονταριού, επθιτηρούν τον κόλπο του Γερολιμένα μέχρι τον Μέζαπο και τη χερσόνησο του Τηγανιού.

Ο πολεμόπυργος του χωριού έχει μικρά παράθυρα, ζεματίστρες και ντουφεκόπετρες, αλλά τώρα χρησιμοποιείται ως αποθήκη.Μερικά χαμηλότερα σπίτια, πέτρινα κι αυτά , που τα τελευταία χρόνια επισκευάζονται, συνθέτουν την όμορφη εικόνα του χωριού.

 

Το βίντεο που ακολουθεί είναι δημοσιευμενο στο Youtube από την κα Εύη Θωμάκου στις 2 Μαϊου 2015.

Το βίντεο αναρτήθηκε μετά από πρόταση της κας Στέλλας Τσαγκαράκου την οποία ευχαριστούμε από καρδιάς για την αμέριστη βοήθεια της.

Δείτε το:

Σχόλια

Δείτε  Σκαφιδιάνικα: "Το γραφικό χωριουδάκι στην ποδιά της Άνω Πούλας"
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *