Λαογραφία Μάνης

To Έθιμο του Γάμου στη Μάνη

maniΟ γάμος θεωρούνταν από τις πιο σημαντικές και χαρμόσυνες στιγμές και γιορταζόταν με την ανάλογη επισημότητα από τους κατοίκους της Μάνης. Μάθετε τα έθιμα που κυριαρχούσαν στην ορεινή Μάνη.

Η ιστορία της Μάνης όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε είναι βαριά και αν
θα έπρεπε να την ντύσουμε με κάποιο χρώμα αυτό σίγουρα θα ήταν το μαύρο. Διότι οι χαρές και τα χαρμόσυνα γεγονότα ήταν ελάχιστα. Παράλληλα η γεωγραφική της τοποθεσία δεν βοηθούσε την ανάπτυξη της γεωργίας, οι πηγές και τα ποτάμια ήταν ελάχιστα και ο πλούτος ήταν μια λέξη άγνωστη για τους μανιάτες, οι οποίοι επέλεγαν ένα πιο ασκητικό τρόπο ζωής.Ο ασκητισμός τους ακολουθούσε παντού και οι γάμοι που τελούνταν είχαν το ανάλογο ύφος. Ο σκοπός ενός γάμου ήταν η απόκτηση αρσενικών απογόνων που με την σειρά τους θα ακολουθούσαν την παράδοση των προγόνων τους και θα αγωνίζονταν για την ελευθερία της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Η γυναίκα στην Μάνη όπως και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος ήταν υποβαθμισμένη, οι δραστηριότητες αφορούσαν αποκλειστικά το οίκο της και την ανατροφή των παιδιών της. Η γυναίκα που έφερνε στην ζωή αγόρι θεωρούταν τιμημένη και άξια από τον Θεό. Οι άρρενες ήταν οι συνεχιστές του γένους και ο σκοπός της ύπαρξής τους ήταν να πάρουν τα όπλα και να πολεμήσουν για την πατρίδα τους. Ο ερχομός ενός κοριτσιού δεν αποτελούσε ευχάριστο γεγονός και στην νύφη δεν δίνονταν συγχαρητήρια ούτε κεράσματα. Είθισται μάλιστα στους νεόνυμφους να δίνουν την εξής ευχή: «να αποκτήσετε εννιά γιους και μια θυγατέρα», όπως καταλαβαίνεται χρειαζόταν και αυτή για να κάνει με την σειρά της άλλους εννέα άνδρες.Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ονόματα των κοριτσιών συνοδευόταν από την κατάληξη –ιτσα πχ. αν μια κοπέλα ονομαζόταν Πότα (οι κάτοικοι ενός οποιοδήποτε χωριού της Μάνης) την αποκαλούσαν Ποτίτσα. Παράλληλα όταν μια γυναίκα παντρευόταν έχανε και το μικρό της όνομα και το επίθετό της, πχ. η γυναίκα του Χαράλαμπου Κωσταντίδη του Δημητρίου ονομαζόταν Χαραλάμπενα Κωσταντίδ-εισα Δημητρόνυφη. Έπαιρνε δηλαδή το όνομα του άνδρα της και το όνομα του πεθερού της.Στον γάμο (στην χαρά) όλοι οι συγγενείς και οι γνωστοί ενημερωνόντουσαν εγκαίρως για το χαρμόσυνο γεγονός και βοηθούσαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο στην προετοιμασία του γάμου. Το σπίτι του γαμπρού ασπριζόταν και οι νεαρές κοπέλες συγγενείς ή φίλες της νύφης έφτιαχναν ψωμιά και γλυκές πίτες. Τα προικιά που έπαιρνε η νύφη για το καινούργιο της σπίτι ήταν χωράφια, οικιακά σκεύη, ρούχα, μπατανίες (κουβέρτες) και νομίσματα που τα καρφίτσωναν πάνω στα σκουτιά (ρούχα) της νύφης.

Δείτε  H Aντρομάχη του Έκτορα σε Μανιάτικο Μοιρολόϊ

Στην φτωχή αλλά όμορφη Μάνη οι αρραβώνες όπως και οι γάμοι γίνονταν με τον πιο απλό τρόπο. Συγκεκριμένα πήγαιναν μερικοί άνδρες στο σπίτι, έριχναν μερικές ντουφεκιές ως ένδειξη χαράς και τοποθετούσαν τις βέρες στα χέρια του ζευγαριού. Έπειτα γλεντούσαν το ευχάριστο συνταίριασμα με ρακί Καλαμών. Άλλο ένα έθιμο ήθελε την κοπέλα να βλέπει τον αρραβωνιαστικό της μόνο όταν ήταν παρόντες οι γονείς της και τα αδέλφια της, ποτέ μόνη της. Άλλες φορές οι αρραβώνες γίνονταν και χωρίς την παρουσία του ζευγαριού, σαν συμφωνία μεταξύ των οικογενειών. Μάλιστα η κοπέλα ποτέ δεν είχε λόγο για τον άνδρα που θα έπαιρνε, πρωτόβλεπε τον καλό της μετά τους αρραβώνες.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι δημοσιευμένο από την πατριώτισσα κα Μαρία Τσιροβασίλη στις 28 Μαϊου 2014
Δείτε το:

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *