ΑΡΘΡΑ

Σαν βγεις στο πηγαιμό για τη ….Μάνη!!

1

Σα βγεις στον πηγαιμό για τη …Μάνη ο δρόμος σου θα είναι γεμάτος μνήμες του ένδοξου ιστορικού παρελθόντος και θύμησες του αγέρωχου πνεύματος και της περηφάνιας που διαπνέει τούτο τον τόπο διαμέσου των αιώνων. Η Λακωνική Μάνη συμπυκνώνει μέσα στο βράχο της και τα καθαρά νερά της τη διαχρονική αξία του τοπίου της και συγκεντρώνει τα βλέμματα και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

 

Η παράδοση σε βαθμό υπερθετικό δίνει τον αρχιτεκτονικό τόνο στους αμέτρητους παραδοσιακούς οικισμούς, στους μανιάτικους πέτρινους πύργους και τα κάστρα, στις εκκλησιές και στα καλά φυλαγμένα οικογενειακά κειμήλια. Η οικογένεια είναι άλλωστε ο ισχυρότερος συνδετικός κρίκος της μανιάτικης κοινωνίας. Η Αρεόπολη, 58 χλμ. από τη Σπάρτη, με τα καλντερίμια και τα πυργόσπιτά της αποτελεί εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Μάνης και ήταν ο ιστορικός βατήρας υψώσεως του λάβαρου της Επαναστάσεως στις 17 Μαρτίου του 1821.

Πέρα από τους πύργους και τα ιστορικά ξωκλήσια αξίζει να δείτε το βυζαντινό μουσείο στον Πύργο Πικουλάκη, αλλά και το «Απήδημα» στην περιοχή των Σπήλιων, όπου τα ευρήματα παλαιοανθρωπολογικών ερευνών προκαλούν δέος και οξύνουν την περιέργεια. Μεταξύ του πλήθους των ιστορικών αντικειμένων ξεχωρίζουν τα απολιθωμένα κρανία που ανήκουν σε προγενέστερο του homo sapiens ανθρωπολογικό τύπο.

Μία στάση στο Λιμένι είναι απαραίτητη για να δείτε το παλάτι του μεγάλου μπέη της Μάνης, του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ενός από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στην Επανάσταση του 1821.

Ο επισκέπτης έχει συνδέσει τη Μάνη και με ένα άλλο μοναδικό μνημείο παγκόσμιας ομορφιάς και πολιτιστικής αξίας, τα περίφημα Σπήλαια του Διρού, στον Πύργο Διρού και σε απόσταση 63 χλμ από τη Σπάρτη. Το σπήλαιο Βλυχάδα (τηλ.2733052222) ξεπερνά κάθε φαντασία με διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες ανθρακικού ασβεστίου φιλοτεχνημένο στα έγκατα της γης σε διάστημα εκατομμυρίων ετών. Η περιήγηση με τις βαρκούλες στα λιμναία τμήματα του σπηλαίου είναι η βόλτα που δε θέλετε να τελειώσει ποτέ ενώ θα εντυπωσιαστείτε από τα απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ιπποπόταμου, λιονταριού και ζώων από μια άλλη εποχή.

Δείτε  Όταν οι Αυστριακοί μιλούν για τη Μάνη...

Η περιδιάβαση της λακωνικής Μάνης θυμίζει πέρασμα από μία νέα χώρα και τα καλέσματα καθενός από τους οικισμούς που συνθέτουν ένα ψηφιδωτό άγριου κάλλους με έντονη τη σφραγίδα της ανεξαρτησίας και της ιδιαιτερότητας, υπερβαίνουν σε ερωτισμό και μυστήριο την σύλληψη του ανθρώπινου νου. Οίτυλο, Νέο Οίτυλο και Καραβοστάσι, Κάστρο Κελεφάς (1670), Γερολιμένας, Μέζαπος, Βάθεια, Κότρωνας, Φλομοχώρι, Λάγια, Κοκκάλα, Άγιος Κυπριανός, Πόρτο Κάγιο, Ακρωτήριο Ταίναρο, αποτελούν μόνο ένα δείγμα του αστείρευτου ενδιαφέροντος που προκαλεί η νέα αυτή χώρα της γαλήνιας αυτοπεποίθησης. Όσοι τολμηροί προσέλθετε…

 

 

Γεύσεις

 

Ελιές, λάδι, μανιάτικο καπνιστό σύγκλινο, θυμαρίσιο μέλι πάνω στις μοναδικές δίπλες, τσάι του βουνού και εξαιρετικά μυρωδικά, τα περίφημα «λούπινα», τα φρέσκα θαλασσινά που προσφέρουν ουζάδικα και ταβερνούλες, γαργαλούν καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί τις αισθήσεις σας και δημιουργούν το αίσθημα της ολοκλήρωσης έπειτα από λυτρωτικά μες στο ζεστό καλοκαίρι μακροβούτια στις πασίγνωστες και αναρίθμητες βραχώδεις ακτές της Μάνης.

http://www.inlaconia.gr/index;jsessionid=A2B0F931F588A21B58FA2F081E950845

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *