Περιηγήσεις στη Μάνη

Μάνη με τις ομορφιές σου!

Η Μάνη είναι μία περιοχή που βρίσκεται στην Πελοπόννησο. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το μεσαίο από τα τρία «δάχτυλα» (ή «πόδια»), του νοτίου τμήματος του Μοριά. Η χερσόνησος αυτή καλύπτεται από τις νότιες απολήξεις του όρους Ταΰγετος. Καταλήγει στο ακρωτήριο Ταίναρο, το νοτιότερο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Βρέχεται από το Λακωνικό και το Μεσσηνιακό Κόλπο. Το κομμάτι της Μάνης που ανήκει στη Λακωνία αποτελεί ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, ενώ το κομμάτι εκείνο που ανήκει στη Μεσσηνία αποτελεί ο Δήμος Δυτικής Μάνης.

Ο Γερολιμένας είναι ένα γραφικό ψαροχώρι της Μάνης

Η Μάνη επίσης γεωγραφικά χωρίζεται συνήθως σε «Έξω Μάνη» και «Μέσα Μάνη», ενώ υπάρχει και η Κάτω Μάνη. Η Έξω Μάνη είναι το κομμάτι της Μεσσηνιακής γης, ενώ η Μέσα Μάνη είναι το κομμάτι της Λακωνικής γης.. Αυτή η τελευταία (η Μέσα) διακρίνεται με τη σειρά της σε Προσηλιακή Μάνη (η περιοχή που βλέπει στο Λακωνικό Κόλπο) και Αποσκιερή Μάνη (η περιοχή που βλέπει στο Μεσσηνιακό Κόλπο). Οι διαιρέσεις αυτές είναι απλώς γεωγραφικές. Ιστορικά η Μάνη ήταν ανέκαθεν ένα ενιαίο πολιτισμικό σύνολο, με την ιδιαίτερη κουλτούρα της και τη μοναδική της αρχιτεκτονική ταυτότητα. Τι είναι λοιπόν η Μάνη; Ένας απίθανος συνδυασμός από πέτρες, φως, λιόδεντρα και θάλασσα.

Στη Μέσα Μάνη κυριαρχεί το τραχύ και άγονο τοπίο

Την Έξω Μάνη διασχίζει ο στενός και γεμάτος στροφές παραλιακός επαρχιακός δρόμος, που ξεκινά από την Καλαμάτα και συνεχίζει νότια προς Καρδαμύλη, Στούπα, Οίτυλο και Αρεόπολη. Στη διαδρομή αυτή το μάτι του ταξιδευτή απολαμβάνει τον αέναο συνδυασμό του πράσινου με το μπλε. Από τη μια μεριά τα ελαιόδεντρα, τα πεύκα και τα κυπαρίσσια, από την άλλη το βαθυγάλαζο του Μεσσηνιακού Κόλπου. Το τοπίο όμως αλλάζει δραματικά στη Μέσα Μάνη. Ο κύριος δρόμος ξεκινά από την Αρεόπολη διαγράφοντας τον κύκλο της χερσονήσου. Εκεί πρωταγωνιστούν εκτάσεις άγονες, άνυδρες και ακαλλιέργητες. Οι ανεμοδαρμένες γυμνές πλαγιές σβήνουν απότομα σε παραλίες ως επί το πλείστον βραχώδεις. Πιο ανατολικά το τοπίο γαληνεύει. Ο δρόμος καταλήγει στο Μαυροβούνι και το Γύθειο, περνώντας δίπλα από κάποιες παραλίες με χρυσαφένιες αμμουδιές (μία εξ αυτών αποτελεί και «μαιευτήριο» για τη χελώνα Caretta Caretta). Λίγο πιο βόρεια από το Γύθειο βρίσκονται τα Μπαρδουνοχώρια, στα οποία θα αφιερώσουμε στο μέλλον μία ξεχωριστή ανάρτηση.

Η Μάνη έχει άφθονες ήσυχες παραλίες με ψιλό βοτσαλάκι

Το τραχύ ανάγλυφο του εδάφους της Μάνης αναμφισβήτητα έχει επιδράσει άμεσα και στη σφυρηλάτηση του χαρακτήρα των κατοίκων της. Οι Μανιάτες ζούσαν σε μικρές κλειστές ανδροκρατούμενες κοινωνίες. Ήταν άνθρωποι σκληροί, αυστηροί, οξύθυμοι, λιγομίλητοι αλλά και ειλικρινείς. Εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να σέβονται απόλυτα την οικογενειακή τους τιμή και να τηρούν ευλαβικά τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά τους. Είναι περήφανοι για την ιστορία των προγόνων τους και της πατρίδας τους και αγαπούν υπέρμετρα τον τόπο τους. Παλαιότερα, ένα πασίγνωστο «έθιμο» της Μάνης ήταν και ο «γδικιωμός», δηλαδή η εκδίκηση. Η αντιδικία για κάποια προσβολή ή κάποιο έγκλημα οδηγούσε συχνά ολόκληρες οικογένειες σε μακροχρόνια μεταξύ τους βεντέτα με… μακάβριες συνέπειες. Σήμερα βέβαια όλα αυτά αποτελούν παρελθόν…

Το πανέμορφο Λιμένι είναι ένας από τους κυριότερους τουριστικούς πόλους της Μάνης
(φωτ. Peter Kock)

Λέγεται συχνά ότι η Μάνη δεν υποδουλώθηκε ποτέ σε ξένους κατακτητές. Αυτό βέβαια δεν είναι ακριβές. Εκείνα που είναι αντικειμενικά αποδεκτά είναι η ένταξη της Μάνης σε ειδικό προνομιακό καθεστώς και οι αδιάκοποι αγώνες των Μανιατών για να διατηρήσουν ελεύθερη την πατρίδα τους. Σπουδαία επιτυχία αποτελεί η ανακήρυξη της Μάνης το 1770 (με τη στήριξη της Ρωσίας) σε ημιαυτόνομη ηγεμονία. Οι περήφανοι Μανιάτες διατείνονται με καμάρι ότι η επανάσταση του ’21 ξεκίνησε από τα δικά τους χώματα. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, στην Αρεόπολη έγινε δοξολογία στις 17 Μαρτίου 1821, ευλογήθηκε η σημαία της Μάνης και αμέσως μετά σήκωσαν τα όπλα οι πρώτοι επαναστάτες υπό την ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Η Μάνη είναι ένας από τους ωραιότερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας

Οι περίφημοι μανιάτικοι πύργοι συνθέτουν ένα ιδιαίτερο μεσαιωνικό αρχιτεκτονικό σύνολο, που όμοιό του δεν απαντάται αλλού στην Ελλάδα. Πρόκειται για διάσπαρτες πέτρινες πανύψηλες κατασκευές, που χρησιμοποιήθηκαν ως φρουριακής μορφής κατοικίες και είχαν σαφή οχυρωματικό χαρακτήρα. Συνήθως είναι συμπαγή κυβόσχημα αρχοντόσπιτα, με μεγάλα πέτρινα αγκωνάρια, με πολεμίστρες, με ζεματίστρες, με επάλξεις, με προμαχώνες κλπ. Στο εσωτερικό τους είχαν υπνοδωμάτια, κουζίνα, κελάρια, αποθήκες κλπ. Δυστυχώς στο διάβα του χρόνου κάποιοι πύργοι έχουν καταρρεύσει, εντούτοις διατηρούνται ακόμη σε άριστη κατάσταση εκατοντάδες άλλοι, που μαγνητίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Σήμερα αρκετοί μανιάτικοι πύργοι έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα μνημεία, ενώ άλλοι έχουν αναστηλωθεί και λειτουργούν ως ξενώνες ή εστιατόρια.

Η Μάνη τον Αύγουστο είναι γεμάτη νοστιμότατα γλυκά φραγκόσυκα
(φωτ. Πέτρος Χασάπης)

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό, οι Μανιάτες σταδιακά εγκαταλείπουν τον τόπο τους αναζητώντας την τύχη τους στα μεγάλα αστικά κέντρα ή ακόμη και στο εξωτερικό, κυρίως στην Αμερική. Τα περισσότερα χωριά αδειάσανε και μετατράπηκαν σε υπαίθρια μουσεία, όπως π.χ. η Βάθεια, η Λάγια, το Σταυρί, η Κοίτα, τα Σκαλτσοτιάνικα, η Νόμια, τα Μουντανίστικα, οι Άνω Μπουλαριοί, ο Λεοντάκης τα Αλτομιρά, τα Λουκάδικα, τα Συχαλάσματα κλπ. Έτσι εξηγείται εν πολλοίς και η διατήρηση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας αυτών των οικισμών. Εάν δεν είχαν εγκαταλειφθεί, το πιθανότερο είναι να είχαν ισοπεδωθεί εις το όνομα της άναρχης και αυθαίρετης ανοικοδόμησης, της αντιπαροχής και του μπετόν αρμέ…

Η Μάνη προς το παρόν γλίτωσε από τη μάστιγα της ομπρελοξαπλώστρας

Απαραίτητη για όσους κάνουν τουρισμό στη Μάνη θεωρείται και η επίσκεψη στο Σπήλαιο Διρού, ένα από τα ομορφότερα λιμνοσπήλαια του κόσμου. Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η περιήγηση με βάρκα, μέσα από διαδαλώδεις υδάτινους διαδρόμους, διασχίζοντας αίθουσες στολισμένες με πολύχρωμους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Οι επισκέπτες χωρίζονται σε ομάδες των 8 ατόμων και επιβιβάζονται σε βάρκες, τις οποίες κουμαντάρουν εκπαιδευμένοι υπάλληλοι, που εκτελούν χρέη οδηγού και ξεναγού. Η τουριστική διαδρομή έχει μήκος περίπου 1.500 μ. Η ξενάγηση διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Η θερμοκρασία στο σπήλαιο είναι σταθερή όλο το χρόνο (περίπου 17°C – 18°C).

Στη Μάνη βρίσκεται και το πανέμορφο Σπήλαιο Διρού
(φωτ. Μάνος Σπυριδάκης)

Παρακάτω θα βρείτε μία αλφαβητική λίστα με όλα τα χωριά της Μάνης, στα οποία έχουμε κάνει μέχρι στιγμής κάποιο αφιέρωμα. Πολλά από αυτά τα χωριά σήμερα αναπτύσσονται τουριστικά διαθέτοντας πλέον άριστες υποδομές, με ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, εστιατόρια, ψαροταβέρνες, καφέ μπαρ, σούπερ μάρκετ κλπ. Κάντε κλικ στο χωριό που σας ενδιαφέρει για να διαβάσετε πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, δημογραφικά στοιχεία, περιγραφή της διαδρομής, πληροφορίες για διαμονή και εστίαση και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να χρειαστεί ο επισκέπτης. Στα χωριά της Μάνης που προς το παρόν δεν εμφανίζονται στην παρακάτω λίστα, θα κάνουμε ξεχωριστό αφιέρωμα στο μέλλον, συνεπώς η παρούσα συλλογή θα εμπλουτίζεται διαρκώς.

Δείτε  Χειμώνας στη Μάνη: "Η απόλυτη ομορφιά"

Πηγή:http://partetavouna.blogspot.gr/

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *