ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ

Λουκάδικα:»Το αληθινό κόσμημα της παράδοσης»

Τα Λουκάδικα είναι ένας μικρός οικισμός που απέχει από την Αρεόπολη 18χλμ.
Είναι το χωριό από όπου κατάγεται ο γνωστός φιλόλογος ,ιστορικός
και συγγραφές Σαράντος Καργάκος.
Πρωτοαναφέρεται ιστορικά σε χρονικό του 1463, σε έγγραφο του 1618 ως καστροοικισμός και γύρω στα 1700 ως «χωρίο Λουκάδες».
Τα Λουκάδικα, αληθινό κόσμημα της παράδοσης και σε περίποτη θέση, δεσπόζουν χασμένα πάνω στο λόφο με την πανοραμική θέα. Εδώ ήταν κάποτε η Ακρόπολη της Αρχαίας Τευθρώνης και εδώ «εκφράστηκε» η αδιάλειπτη ιστορική συνέχεια του ντόπιου ελληνισμού με το μεταγενέστερο βυζαντινό κάστρο-φρούριο.

 

Έχει σχήμα που μοιάζει με κολοκύθι και για αυτό ονομάστηκε ο τόπος και ο όρμος «κολοκυθιά».
Ο επισκεπτης αξίζει να περιηγηθεί στα ερείπια του Κάστρου και σε όλα τα σπαράγματα του ηρωϊκού παρελθόντος.
Στις ακραίες δοκιμασίες των καιρικών φαινομένων αντέχουν ακόμα τα περιτειχίσματα , ο πολεμόπυργος και ο Άη Γιώργης ο πολεμιστής.
Αξιομνημόνευτες είναι οι εκκλησίες Παναγιά η Σπηλαιώτισσα , ερειπωμένη και μέσα σε φυσική κοιλότητα, η Παναγία της «Ρούγας» και ο Άγιος Θεόδωρος, στον οποίο είναι εντοιχισμένα διάφορα αρχαία πέτρινα μέλη.
Στα Λουκάδικα εντοπίζονται εύκολα και οι ογκώδεις βάσεις, των μεγαλιθικών χτισμάτων άλλων εποχών.Σε τέτοιες βάσεις είναι και σήμερα χτισμένες οι νεώτερες οικίες και τα παραδοσιακά πυργόσπιτα που κοσμούν το χωριό και αποδεικνύουν μοναδικά την αδιάκοπη κατοίκηση του.

Το βίντεο δημοσιεύθηκε από την πατριώτισσα και φίλη κα Μαρία Τσιροβασίλη στις9 Σεπτεμβρίου 2014, οι φωτογραφίες είναι του εκλεκτού πατριώτη κου Πέτρου Αθανασάκου από την ομάδα στο fb «Οι Μανιάτες είναι παντού»https://www.facebook.com/groups/43636693662/
Μας προτάθηκε από την καλή μας φίλη κα Στέλλα Τσαγκαράκου.

Σχόλια

Δείτε  Λάγια: "Κάθε Πύργος, Μια Ιστορία"!
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *