Περιηγήσεις στη Μάνη

Από τη Δυτική Μάνη στη Λακωνική!

kardamiliΞεκινάμε την ξενάγησή μας στην περιοχή της Δυτικής Μάνης με δύο γραφικές παραλίες. Η μία είναι το Τσαπί, με υποδομές και για camping και δύο ταβερνάκια εξίσου καλά. Επίσης, 20 λεπτά πριν το Τσαπί στρίβετε από χωματόδρομο, σχετικά δύσβατο, και καταλήγετε στην εξαιρετικής ομορφιάς ερημική παραλία του Μαραθιού. Στη συνέχεια επανερχόμαστε στον ασφαλτόδρομο και φθάνουμε στην Καρδαμύλη, έναν οικισμό από τον οποίο ξεπροβάλλουν τα πρώτα δείγματα μανιάτικης αρχιτεκτονικής. Από την άλλη πλευρά, σχεδόν απροσπέλαστη από το τουριστικό ρεύμα, είναι η παραλία της Στούπας(Καλογριά).

Λακωνική Μάνη
Διασχίζοντας τα τελευταία χωριά της Δυτικής Μάνης (Θαλάμες, Άγιος Νίκωνας), η φύση και η μορφολογία του τοπίου αλλάζουν εντυπωσιακά σημαίνοντας το ξεκίνημα της λακωνικής Μάνης. Βραχώδεις σχηματισμοί με ελάχιστο πράσινο και κτίρια ξεχωριστής αρχιτεκτονικής συνθέτουν το τοπίο. Μετά από 25 περίπου λεπτά φθάνουμε στο Οίτυλο, όπου και αντικρίζουμε τον πρώτο λακωνικό παραδοσιακό οικισμό. Στη συνέχεια συναντάμε το επίνειο του, το Νέο Οίτυλο, όπου μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα ψάρια στην ταβέρνα «Μαύρος Πειρατής» σε ιδιαίτερα λογικές τιμές. Μετά από 5 λεπτά αντικρίζουμε τον πρώτο γραφικό οικισμό «Λιμένι» με τα μανιάτικα αρχοντικά να δεσπόζουν στον όρμο, όπου και μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας. Ιστορικός τόπος, αφού είναι η πατρίδα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και η κατοικία του έχει μετατραπεί σε παραδοσιακό ξενώνα με τις τιμές να είναι μεν υψηλές, αλλά δικαιολογημένες σε σχέση με το τι σας προσφέρει. Προς το τέλος του οικισμού, υπάρχει το πετρόκτιστο ξενοδοχείο »Limeni Village” με ιδανική θέα και σχετικά λογικές τιμές. Ακόμη όμως και εάν δεν μπορέσετε να μείνετε, πιείτε εκεί τον απογευματινό σας καφέ απολαμβάνοντας και την δύση του ηλίου. Αντίστοιχα μέσα στον οικισμό υπάρχει και το καφέ-μπαρ «Τελωνείο» όπου και αξίζει να καθίσετε.

Αρεόπολη
Η γραφική πόλη στην κορυφή του ποδιού της Λακωνικής Μάνης διατηρεί τον ρυθμό της με τα περισσότερα κτίσματα να υπακούουν στην βαθιά ιστορία και τις δεξιότητες των κατοίκων της, όπως αυτές αναπτύχθηκαν δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα σε ένα άγονο τοπίο. Καταλύουμε στο ξενοδοχείοTrapella, ένα διατηρητέο γραφικό κτίσμα όπου οι ιδιοκτήτες, η οικογένεια Λύκουσα, προσφέρουν μία μοναδική παραμονή σε επτά διαμερίσματα που το καθένα φέρei την επωνυμία ενός λακωνικού τοπωνυμίου. Τα πετρόκτιστα δωμάτια προσφέρουν ζεστασιά και καλαισθησία χάρη στη διακόσμηση που έχει επιμεληθεί η Φένια Λύκουσα.

Αρεόπολη-Κότρωνας
Μετά το καταπληκτικό πρωινό της Φένιας, ξεκινάμε το οδοιπορικό μας στη λακωνική Μάνη με πρώτο σταθμό τον Κότρωνα με τους δύο γυαλούς του και την ανακαινισμένη εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Μπορείτε να φάτε στο Ακρογιάλι με σπεσιαλιτέ το ψητό μπιφτέκι. Απολαύστε επίσης τα σπιτικά γλυκά της Μαρίας Παναγάκου.

Κότρωνας-Νησί Σκοπά-Χαλικιά
Στο μέσο αυτής της σύντομης διαδρομής δεσπόζει το νησάκι Σκοπά το οποίο ενώνεται με την λακωνική γη με μικρή λωρίδα ξηράς. Στο σημείο αυτό σχηματίζεται μια παραλία με καταγάλανα νερά. Στη συνέχεια πεζοπορήστε έως το πολύ παλαιό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που διατηρείτε υποστηλωμένο δηλώνοντας το βροντερό παρόν της ορθοδοξίας σε κάθε σπιθαμή της μανιάτικης γης. Απο εκεί και κατεβαίνοντας ένα μικρό μονοπάτι φθάνετε σε μία ατόφια βοτσαλωτή παραλία. Φεύγοντας από τον Κότρωνα σταματήστε στην παραλία της Χαλικιάς, ενώ ο επόμενος σταθμός είναι η Αλύπα, ιδιαίτερα γραφική παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και την μοναδική ταβέρνα της Μαρίας με εξαιρετικούς μεζέδες.

Δείτε  Φωτογραφικές στιγμές της "Όμορφης Μάνης"

Αλύπα-Έξω Νύμφιο
Αφήνοντας την παραλία της Αλύπας, ξεναγηθείτε στον ημιορεινό οικισμό του Έξω Νυμφίου με παραδοσιακά πυργόσπιτα αλλά και υπολείματα του κάστρου της Μάινας, όπου και συναντάτε τον«Ξενώνα Μάινα» που προσφέρει ένα ζεστό περιβάλλον κατάλληλο για διανυκτέρευση.

Μάνη: Ένας επίγειος παράδεισος στην Ελληνική γη! (pics)

Κοκκάλα-Άγιος Κυπριανός-Άμπελος
Πέντε χιλιόμετρα μετά τον παραθαλάσσιο οικισμό της Κοκκάλας συναντάμε τον Άγιο Κυπριανό. Από εκεί ακολουθείτε ένα χωματόδρομο και μετά από 10 περίπου λεπτά φθάνετε στην παραλία της Αμπέλου όπου αξίζει να κολυμπήσετε στα γαλαζοπράσινα νερά της.

Kοκκάλα-Λάγια
Παίρνοντας τον δρόμο από Κοκκάλα προσεγγίζετε τον οικισμό της Λάγιας με τα καλοσυντηρημένα πυργόσπιτα και την γραφική πλατεία με την εκκλησία και το καφενείο του χωριού. Πιάνουμε συζήτηση με τους ντόπιους και μας προτείνουν, μόνο με δική τους συνοδεία, να πεζοπορήσουμε για μια και πλέον ώρα με προορισμό την ερημική παραλία Ακρογιάλι όπου διαφορετικά την προσεγγίζεις μόνον με σκάφος. Αξίζει να το τολμήσετε!

Λάγια-Ακροταίναρο
Εδώ έχουμε την ευκαιρία να πατήσουμε το νοτιότερο άκρο της στεριανής Ελλάδας. Χρειάζεστε 45 λεπτά από χαραγμένο και ευδιάκριτο μονοπάτι για να ανταμώσετε το ψηφιδωτό του ναού του Ταινάριου Ποσειδώνα. Στη συνέχεια θα καταλήξετε στον Φάρο, στο νοτιότερο σημείο που αξίζει να απολαύσετε τη θέα σε ένα δυνατό ενεργειακά τοπίο με μοναδικό συμβολισμό. Στην επιστροφή κολυμπήστε στους όρμους κοντά στα ερείπια του αρχαίου Υπνομαντείου.

Ταίναρο-Πόρτο Κάγιο
Μετά από διαδρομή 15 λεπτών στο μοναδικό μανιάτικο τοπίο, ατενίζουμε το “Πόρτο Κάγιο» που σημαίνει το «Λιμάνι των Ορτυκιών». Η φύση προίκισε αυτό το μέρος με το να αποτελεί πέρασμα των ορτυκιών και επομένως δελεαστικό τοπίο για πολλούς κυνηγούς από όλη την Ελλάδα. Απολαύσετε τον μεζέ σας αλλά και τα ωραία πιάτα που προσφέρει το «Ακρωτήρι» το ένα από τα τρία μαγαζιά του γραφικού παραθαλλάσιου οικισμού.

Αχίλλειο-Πάλιρος
Μετά το Πόρτο Κάγιο μπορείτε να επισκεφθείτε έναν ακόμη παραδοσιακό οικισμό, αυτόν του Αχίλλειου (λέγεται και Μοναστήρι όπου και σώζονται ερείπια κάστρου). Επίσης επισκεφθείτε τον γραφικό οικισμό της Παλίρου από όπου ξεκινάει μονοπάτι και σε 45 λεπτά σε οδηγεί σε μία αμμουδερή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά στην οποία φιλοξενούνται αρκετά ιστιοπλοΐκά σκάφη.

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *