ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ

Πύργος Διρού: «Ο Προθάλαμος των Σπηλαίων»

Ο Πύργος Διρού αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα μαζί με τους οικισμούς Βελούσι, Γκλέζου, Καλού, Νικάνδρι, Χαριά και Χαρούδα,
Το χωριό είναι γνωστό κυρίως για περίφημα σπήλαια του,που βρίσκονται
σε απόσταση 4 χλμ δίπλα από τη θάλασσα.
Το άγαλμα της Μανιάτισσας αγναντεύει τον όρμο του Διρού, εκεί όπου τον Ιούλιο του 1826 οι Μανιάτισσες απέκρουσαν τους Τουρκοαιγύπτιους του Ιμπραήμ.
Η Παραλία είναι ιδανική για κολύμπι με τα σμαραγδένια της νερά και το βότσαλο, ανάμεσα στους μεγαλοπρεπείς βράχους.

Αξιόλογες είναι οι εκκλησίες : Άγιος Ιωάννης, μονοκάμαρος ναός (12ου αιώνα) με υπολείμματα βυζαντινών τοιχογραφιών και η Αγία Παρασκευή, κοντά στα σπήλαια, με τοιχογραφίες δύο εποχών, του 1265-1275 και των χρόνων γύρω στο 1300 Μ,χ.
Η γκρίζα πέτρα είναι το μόνο στοιχείο δόμησης στη Μανιάτικη γη και τα αγκονάρια υπογραμμίζουν το ύψος στο πυργοσυγκρότημα του οπλαρχηγού Σκλαβουνάκου, στον οικισμό Φουρνιάτα.
Είναι πυργοσυγκρότημα του 1812, με εξαόροφο πολεμόπυργο ύψους 25 μέτρα, περίβολο, δεξαμενές και οικογενειακό εκκλησάκι με κοιμητήριο.

Σχόλια

Δείτε  Κέρια: "Αγνή και Πανέμορφη".
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *