Λαογραφία Μάνης Περιηγήσεις στη Μάνη

Πηγαίνοντας Σαββατιάτικα στην Αρεόπολη!!

Αφού φόρεσα ένα πανωφόρι, σήμερα η αλήθεια είναι ότι κάνει ψυχρούλα, άνοιξα την βαριά μικρή πόρτα του πύργου μου και λάκισα από το σπίτι. Η μανιάτισσα -αυτή είναι η μάνα μου-μόλις είχε σηκωθεί και έφτιαχνε λίγο γάλα να πιεί, ενώ ο μπαρμπα Μιχάλης ο πατέρας
μου , καθότανε σαν αγάς στη καρέκλα της τραπεζαρίας με ένα «κουβά» καφέ και συλλογιζόταν! Ανάθεμα και αν ήξερε και εκείνος τι…!!
Εγώ αφού πέρασα την πανέμορφη Γαρδενίτσα-Άνω και Κάτω- που το ξημέρωμα την έβρισκε με μια φυσική ηρεμία, απόλυτη ησυχία, και η εικόνα της στον καθαρό ορίζοντα ήταν μόνο για φωτογραφία , συνέχισα για την Αρεόπολη περνώντας και την μάντρα του Κουράκου με τα υλικά οικοδομών.»Να δω πότε θα αξιωθώ να πάρω ένα μπαρμπεκιού ή πως διάολο τα λένε αυτά» σκέφτηκα βλέποντας τα στη μάντρα περήφανα να στέκουν!!

Πρωϊ αγναντεύοντας το Τηγάνι

Στη συνέχεια περνώντας τη διασταύρωση του Μεζάπου με την Μίνα-απ΄έξω ντε, από της χαροκαμένης Βουδιγάρενας το σπίτι της Ματούλας και του Παναγιώτη- κοίταξα αριστερά δυτικά που λένε οι γνωρίζοντες τους προσανατολισμούς και βλέπω στο βάθος της θάλασσας περήφανο να θωρεί το Τηγάνι!»Τι όμορφη εικόνα είναι αυτή»σκέφτηκα! » Έτσι» να κάνω, λες και θα φτάσω στο Τηγάνι!Το λένε και «κάστρο Μαϊνη», και ότι από εδώ πήρε το όνομα της η Μάνη. Αυτά βέβαια είναι για τους ιστορικούς , αντίθετα εγώ έχω μείνει έκπληκτος από την μαγευτική εικόνα!» Τι να κάνω», σκέφτηκα «να κατέβω στο Μέζαπο κι αφού περάσω το ψαροταβερνάκι των Γιωργουλακιάνων (του συχωρεμένου του «Πασπαλά» τα παιδιά )  να φτάσω στην Κουρκού βουτώντας μια βάρκα, όποια βρω και να κινήσω για το Τηγάνι;».Μακάρι να μπορούσα να το κάνω…όμορφο όνειρο αλλά δεν γίνεται! Πρώτον θα ανοίξω προηγούμενα με τον ιδιοκτήτη της βάρκας-μην έχουμε και καμιά βεντέτα να λές- και δέυτερον έχω «πλώρη» για Αρεόπολη.
Συνεχίζοντας την διαδρομή πέρασα από την Έρημο, εκεί έχω συγγενείς τους Κουτσολιάκους, αλλά ξέρω και τον Πέτρο τον Πουλικαράκο ο οποίος έχει φτιάξει μια βίλα και ξεκουράζεται τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν δεν πηγαίνει στο Πόρτο Κάγιο για μπάνια. Όμορφο χωριό, όμορφοι κάτοικοι αλλά και πανέμορφη η Εκκλησία τους η Αγία Βαρβάρα!

Συνεχίζοντας περνάω την Κουτρέλα στα δυτικά με τις οικογένειες των Βασιλάκων και στα ανατολικά στην πλαγιά του βουνού-συνέχεια του Ταϋγέτου- την Βάμβακα ή Μπαμπακα με τους Ψαράκους και όχι μόνο. Είχα πάει , θυμάμαι σε μια αρτοκλασία την παραμονή της Παναγιάς, τον δεκαπεντάυγουστο.Η εκκλησία λεγόταν Παναγίτσα. Τι θέα από εκεί ψηλά;Όλη η Μάνη στο πιάτο!
Στη συνέχεια και αφού πέρασα τον Λάκκο με τους Κατσαφαδιάνους και το Κοιμητήριο που στέκει επάνω στο δρόμο , έφτασα στη Καφιώνα και στον Τσόπακα , χωριό του αείμνηστου Γιάννη Παυλάκου.Το σπίτι του είναι πάντα ανοικτό εκεί πάνω στη δημοσιά, έρχονται βλέπεις τα παιδιά του και τα εγγόνια του και κάθονται.Στην Καφιώνα είναι και η οικογένεια Τσιλιβαράκη, πολύ καλή οικογένεια, έχω πάει γιατί έχω φίλο μανιατόγαμπρο και μου έχουν κάνει το τραπέζι.Όμορφη βραδιά με όμορφους ανθρώπους σε όμορφο χωριό.
Με τις σκέψεις μου φτάνω στην Τριανταφυλλιά με την γραφική παντακάθαρη ταβέρνα επάνω στο δρόμο και το πάλαι ποτέ la Queva το γνωστό μπαρ για τους μοναχικούς μανιάτες-ρσενικούς- που πέρναγαν τα κρύα βράδια του χειμώνα με ένα ουίσκυ στο χέρι και αλλοδαπή παρέα! Μην εκθέτουμε και ονόματα τώρα…!!!

Μπήκα στον Πύργο Διρού-ε καλά..!! σπήλαια και τέτοια, μεγάλη κουβέντα και δεν προλαβαίνουμε- και αφού πέρασα την πλατεία της  Μανιάτισας με το δρεπάνι-πλάκα του έκαναν του Ιμπραήμ οι περήφανες γυναίκες της Μάνης- κίνησα για τη Χαριά με τις κούνιες και την γραφική πλατεία έφτασα από το καινούργιο άνοιγμα του δρόμου στα Ξιφαριάνικα και μετά αφού πέρασα το Διοικητήριο , το μαγαζί με τα ηλεκτρικά- συγγένισσα μου η Λυκουσίτσα- και το μαγαζί του κρεοπώλη-συγγενής μου κι εκείνος- Μιχάλη Τσατσούλη έφτασα στην Αρεόπολη. Πάρκαρα το αυτοκίνητο κοντά στου Νιαρχου το Σούπερ Μάρκετ, απέναντι από του Κολοκούρη το βενζινάδικο και κατέβηκα!
Τι ήθελα στην Αρεόπολη πρωϊ-πρωϊ Σαββάτο ;
Μάλλον το ξεχάσατε….Σήμερα έχει Λαϊκή!!!

Δείτε  Μάνη: "...Γιαννάκη μου, για δε βρωμάς" ;

Όμορφη Μάνη

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *