Λαογραφία Μάνης

Κυνήγι ορτυκιού στη Μάνη

Το ορτύκι στη Μάνη ήταν και παραμένει να είναι το πιο προσφιλές θήραμα. Ένα θήραμα με το οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Το μάνα εξ ουρανών. Τα παλιά τα χρόνια οι Μανιάτες έπιαναν τα ορτύκια με δίχτυα και άλλα μέσα (όλα αυτά τα μέσα ήταν κατασκευασμένα από τους ίδιους) και τα πάστωναν για να μπορέσουν να βγάλουν το χειμώνα. Τότε ήταν καθαρά θέμα επιβίωσης.

Το πάθος που έχουν οι Μανιάτες για αυτό κυνήγι παραμένει μέχρι σήμερα, με τη μόνη διαφορά ότι δεν υπάρχουν πλέον δίχτυα για να πιάσουν τα κουρασμένα από το ταξίδι ορτύκια. Τώρα υπάρχει μόνο το κυνήγι, που δεν γίνεται πάντα με τον νομιμότερο τρόπο. Αν δεν καταλάβατε, εννοώ τις ηχομιμητικές συσκευές (κασετόφωνα κοινώς). Υπάρχουν φήμες ότι τα κασετόφωνα παίζουν σε όλη τη Μάνη. Αλλά αλήθεια πόσα ορτύκια μπορεί να γλύτωσαν από τα άλλα κασετόφωνα για να φτάσουν τελικά στη Μάνη; Έχετε σκεφτεί πόσα κασετόφωνα παίζουν κάθε βράδυ σε όλη τη χώρα; Στη Μάνη όμως, παρόλα αυτά, εξακολουθούν να καταφθάνουν ορτύκια για να ξεκουραστούν πριν το μεγάλο πέρασμά τους προς την Αφρική.

Το ορτύκι ξεκινάει τη μετανάστευση από τα Βόρεια (από τη Ρωσία και κάτω) μόλις προαισθανθεί τον ερχομό του φθινοπώρου. Με τους πρώτους Βοριάδες και Βορειανατολικούς το ταξίδι ξεκινά. Η Μάνη είναι η τελευταία στάση για ξεκούραση στο δρόμο τους για την Αφρική.

Η παραμονή στη Μάνη είναι προσωρινή και μπορεί να σταματήσουν είτε γιατί δεν είναι ευνοικές οι συνθήκες για να συνεχίσουν το ταξίδι τους είτε γιατί τα έπιασε η μέρα. Αν όμως οι συνθήκες είναι ευνοικές και προλάβουν το φώς της ημέρας δεν θα κάνουμε ούτε μπαμ.

Δείτε  Μουσείο Λαογραφικό στην Κίττα.

Τα ορτύκια στη Μάνη σταματούν συνήθως στα ίδια μέρη. Δηλαδή, σταματούν σε πλαγιές που βλέπουν θάλασσα και προτιμούν τους θαμνότοπους που κυριαρχούν στη Μάνη. Οι θάμνοι είναι είτε ασπάλαθοι είτε πουρνάρια.

Τα ορτύκια πέφτουν κοπαδιαστά λίγο πριν ξημερώσει, κουρασμένα από το πολύωρο ταξίδι τους. Δε τους ενδιαφέρει το που θα ξαποστάσουν. Τους αρκεί μια μικρή πέτρα. Μόλις προσγειωθούν κάνουν μερικά βηματάκια και μετά λουφάζουν. Δεν ψάχνουν για τροφή και νερό γιατί, λογικά και καιρού θέλοντος, την επόμενη ημέρα δεν θα είναι πια στη Μάνη.

Οι κάλύτεροι ορτυκότοποι είναι μεταξύ Γερολιμένα και Άλυκα. Περιοχές όπως :

Πόρτο Κάγιο
Μανιές
Κοκκινώγεια
Γρίλια
Μπαυλαριούς
Γυάλια
Αλωνάρα

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *