ΑΡΘΡΑ Πάτρικ Λη Φέρμορ

Η Καρδαμύλη με τα μάτια του Πάτρικ Λή Φέρμορ.

       «Το λεωφορείο μας ταρακούνησε γερά σε έναν απότομο δρόμο όλο στροφές, πάνω από τον Μεσσηνιακό κόλπο:πέρασε την στροφή που οδηγεί  στο σεισμοχτυπημένο χωριό  Δολοί, την πατρίδα του  λόγιου Κουγέα και της  Κιτρίες, το βόρειο παραθαλάσσιο   αρχηγείο της
Μάνης στην αρχή του χαλασμού: μετά πέρασε κάτω από τις επάλξεις  του κάστρου της Ζαρνάτας,  της πέτρινης φωλιάς της φαμίλιας  των Κουμουνδούρων: διέσχισε  μια κοιλάδα  και   ύστερα  πέρασε ψηλά  πάνω από έναν   κόλπο όπου εξέχανε τρία ακρωτήρια, σαν  τρεις  δράκοι, μέσα στον  αστραφτερό  κόλπο.

       Έπειτα από 1 ώρα είδαμε την Καρδαμύλη ένα πυργωτό χωριουδάκι, στην άκρη της θάλασσας  πίσω από έναν  ωκεανό  από λιόδεντρα.
         Μερικοί πύργοι, ένας τρούλος και ένα καμπαναριό  υψώνονταν  πάνω από τις στέγες. Ακριβώς πάνωθέτους ένα υπέροχο πλάτωμα, χωμένο μέσα στα  κυπαρίσσια, έφτανε μέχρι τα μισά του δρόμου που ανέβαινε σε μια  ερειπωμένη και χορταριασμένη ακρόπολη. Και πάνω από όλα ορθωνόταν  ο  επιβλητικός όγκος  του γυμνού Ταϋγετου.
      Η Καρδαμύλη  ήτανε  διαφορετική από όλα τα χωριά   που είχα δει στην Ελλάδα.Αυτά  τα χτισμένα με χρυσαφένιες  σπίτια, με τους μεσαιωνικούς τους  πυργίσκους  έμοιαζαν με μικρά κάστρα.
   Πάνω τους πρόβαλε μια όμορφη εκκλησιά. Τα βουνά  έπεφταν απότομα μέχρι  σχεδόν κάτω την ακρογιαλιά. Εδώ κι’ εκεί, ανάμεσα  στα ασπρισμένα σπίτια δίπλα στην θάλασσα, μεγάλα    όλο  ψίθυρους καλάμια, τρία μέτρα ψηλά, ταλατεύονταν με την πιο απαλή πνοή του ανέμου.
  Σε  πολλά κατώφλια   βρισκόντουσαν   πιθάρια για λάδι, μεγάλα σαν και εκείνα που βρεθήκανε, με τις ανασκαφές στο παλάτι του Μίνωα.
   Διαβαίνοντας το χωριό,   για πρώτη φορά – με την κουβέντα και με τις ταμπέλες πάνω από τα λίγοστά μαγαζιά – έμαθα τις τυπικές καταλήξεις των Μανιάτικων ονομάτων, που παρόμοιες δεν συναντάς πουθενά αλλού στην Ελλάδα: Πονηρέας ,Παυλέας ,Πυργέας, Σπυρέας, Στεφανέας, Φαλληρέας, Γιαννακέας, Ξεπαπαδέας, Παπατζανετέας, Ταβουλαρέας κ.α. Το τελευταίο  ήταν το όνομα του δάσκαλου του σχολείου , ενός πρόσχαρου και μορφωμένου άντρα. Από τον δάσκαλο  έμαθα ότι ο Όμηρος αναφέρει  δύο φορές την Καρδαμύλη, την μια φορά,σαν μια από τις επτά πόλεις που προσφερθήκανε από τον Αγαμνέμονα σαν αντιστάθμισμα  για την απόκτηση της Βρησηίδας.
Η ήρεμη  γοητεία  της Καρδαμύλης μεγάλωνε με κάθε ώρα που περνούσε. Η αβίαστη γοητεία  γεμίζει ολόκληρη την μικρή συτή πόλη.Το  καλοκαίρι δροσίζεται από το αεράκι του κόλπου  το μεγάλο παραπέτασμα του Ταϋγετου εμποδίζει  τους παρείσακτους άνεμους από τον βοριά και την  ανατολή».
 
Απόσπασμα από το βιβλίο του Πάτρικ Λη Φέρμορ «Η Μάνη». Για περισσότερα για τον Πάτρικ Λη Φέρμορ πατήστε εδώ:Μάνη: Πάτρικ Λη Φέρμορ
Και λίγα λόγια από εμάς για την γραφική Καρδαμύλη:

Η Καρδαμύλη είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς της Δυτικής Μάνης και ένα σημαντικό τουριστικό κέντρο. Το εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον γεμάτο αντιθέσεις με μεγαλόπρεπα κυπαρρίσια, ελαιώνες και καταπράσινες πλαγιές εντυπωσιάζουν ευχάριστα τον επισκέπτη.

Δείτε  H αιώνια Μάνη του "Πάντι".

Από την Καρδαμύλη ξεκινούν πολλά ορεινά μονοπάτια που καταλήγουν ακόμα και στην κορυφή του Ταϋγέτου. Επίσης σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το φαράγγι του Βυρού, μήκους 20 χιλ., στο οποίο βρίσκονται λαξεμένοι και οι τάφοι των Διόσκουρων, καθώς και οι πηγές του Βυρού ποταμού. Από την Καρδαμύλη μπορεί κανείς να επισκεφτεί τα γύρω χωριά Πλάτσα, Θαλάμες, Στούπα και Άγιο Νικόλα, όλα τους με πλούσια ιστορία που ανατρέχει στα Βυζαντινά χρόνια. Για πιο μακρινές διαδρομές υπάρχουν το Οίτυλο, η Αρεόπολη και τα σπήλαια του Δυρού.

Μέσα στον ιστορικό οικισμό επισκεφτείτε τον πύργο του Μούρτζινου, του τελευταίου καπεταναίου Μανιάτη και τη Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα με το υπέροχο καμπαναριό. Επίσης επισκεφτείτε το παλιό ελαιοτριβείο και σαπωνοποιείο στο μόλο, ενώ έξω από το χωριό το λαξευτό σε βράχο τάφο των Διόσκουρων, και τα ερείπια της Ομηρικής ακρόπολης. Σε κοντινή απόσταση στο Πετροβούνι,επισκεφτείτε τα Μοναστήρια της Ζωοδόχου Πηγής και το Καράβελι του 14ου αιώνα που είναι εγκατελειμένα.

Στην περιοχή υπάρχουν πολλές παραλίες, όπως η παραλία του χωριού, το Καλαμίτσι, τα Ριτσά, η Χαλικιά, ο Σάλιος,ο Φονέας, τα Δελφίνια,και το Νέο Προάστιο. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ηΣτούπα με την ψιλή άμμο και τα ζεστά νερά,και η γειτονική της Καλογριά. Για τους λάτρεις της ηρεμίας το νησάκι Μερόπη θα σας ενθουσιάσει. Βρίσκεται καμιά 350ριά μέτρα από το λιμανάκι της Καρδαμύλης και μπορείτε να φτάσετε εκεί ακόμα και κολυμπώντας. Είναι καταπράσινο και έχει ερείπια από Ενετικές οχυρώσεις, καθώς καιτο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη.

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *