ΦΑΡΑΓΓΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Το εκπληκτικής ομορφιάς: «Φαράγγι του Ριντόμου» στη Έξω Μάνη

Από  αυτό το άρθρο-και σε κάποια επόμενα- επιχειρούμε στο βαθμό , βέβαια,
που γνωρίζουμε (βοηθήστε μας εάν κάτι δεν γνωρίζουμε ή το μεταφέρουμε λάθος)να αναφέρουμε τα κυριότερα φαράγγια που λατρεύουν οι πεζοπόροι φυσιολάτρες και που βρίσκονται στην Έξω Μάνη!

Σήμερα,

Το Φαράγγι του Ριντόμου,

το οποίο ο Παυσανίας ονομάζει «Χοίριο Νάπη», δηλαδή χαράδρα χοίρων, αποτελούσε το φυσικό σύνορο των Λακαιδεμονίων και των Μεσσηνίων.
Ξεκινάει από το Νεραϊδοβούνι ή αρχαία Ευόρα, διασχίζει το Δήμο Αβίας κοντά στα χωριά Πηγάδια,Κέντρο (Γαϊτσές), Κάμπος και καταλήγει στο Μεσσηνιακό κόλπο, νότια της Καλαμάτας στις Κιτριές.
Αποτελεί λατρεμένη διαδρομή για τους πεζοπόρους που το διασχίζουν για αναψυχή, φυσική άσκηση και πεζοπορία, ανάμεσα σε κατακόρυφες πλαγιές, με έντονες πτυχώσεις των πετρωμάτων, χρωματική ποικίλα και πλούσια χλωρίδα.
Παλιότερα όμως ήταν ένας ακόμη δύσκολος δρόμος επικοινωνίας και μεταφοράς αγαθών. Απόδειξη τα εξαιρετικά καλντερίμια: Σωτηριάνικα-Αλτομίρα (το περίφημο «Μπίλιοβο»), Σωτηριάνικα -Τούμπα και Πηγάδια-Βόρειο, που αποτελούν φυσική δίοδο προς το φαράγγι.
Σπάνια εικόνα είναι η «πόρτα», όπως λέγεται  στην ορειβατική γλώσσα, όπου υπάρχει διάδρομος πλάτους περίπου 1,20-3μ ύψους 60μ και μήκους 100μ.
Στη μέση του διαδρόμου βρίσκεται ένα σπάνιο στον τρόπο κατασκευής γεφύρι, το «Πηγαδιώτικο» με τη μια καμάρα πάνω στην άλλη.Στη συνέχεια η ρεματιά από τα Πηγάδια ρίχνει από μεγάλο ύψος τα νερά της δημιουργώντας καταρρακτώδη βροχή.
Η πρόσβαση γίνεται και από το Κέντρο (Γαϊτσες) ή από την Κοσκάραγα (Κοσκάργα) με το πέτρινο γεφύρι απέναντι από τη νέα γέφυρα της οδού Καλαμάτας-Κάμπου.

Με πληροφορίες από το Βιβλίο «Μάνη¨του Γιώργου Η.Βενιζελέα από τις εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη»

Δείτε τις φώτο:

Σχόλια

Δείτε  Το Εκπληκτικό Φαράγγι του Βιρού με το Πανέμορφο Δάσος της Βασιλικής
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *