Λαογραφία Μάνης

Οι Ετήσιες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις της Μάνης

Στη διάρκεια του καλοκαιριού , κυρίως τον μήνα Αύγουστο ,( μήνας που είναι στο μάξιμουμ η τουριστική περίοδος) γίνονται πολλές εκδηλώσεις και πανηγύρια με ζωντανή
μουσική και παραδοσιακά εδέσματα και άφθονο κρασί σε πολλά χωρία της Μάνης, με μέριμνα των Συλλόγων του εκάστοτε χωριού ή και των Δήμων σε μεγαλύτερες πόλεις.
Υπάρχουν εκδηλώσεις όμως μετά το πέρας του καλοκαιριού;
Ασφαλώς και υπάρχουν και μάλιστα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από αυτές των μεγάλων πόλεων.
Διαβάστε τις κυριότερες όλου του χρόνου:

  Αποκριές (όποτε αυτές πέσουν)

Νέο Οίτυλο

Ξεχωριστές είναι οι Απόκριες και ο εορτασμός της Καθαρής Δευτέρας με διαγωνισμό χαρταετού, κέρασμα λαγάνας και νηστίσιμων εδεσμάτων.

Γύθειο-Αρεόπολη

Παρέλαση αρμάτων το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς

Άγιος Νικόλαος (Δήμο Σμύνους)

Την Κυριακή των Αποκρεών οργανώνεται το παιχνίδι «Αμάδες», όπου οι πέτρες του παιχνιδιού έχουν αντικατασταθεί από ξύλο βελανιδιάς ή ρίζα ρηχειάς για να μην σπάζουν στο τσιμέντο.

Πλάτσα (Δήμου Λέυκτρου)

Αποκριάτικο γλέντι οργανωμένο από το Δήμο Λέυκτρου, στο Καμπινάρι έξω από το χωριό Πλάτσα.

Εθνική Εορτή

Αρεόπολη

Εορτασμός της 17ης Μαρτίου με αναπαράσταση της ορκομωσίας των Μανιατών του 1821, εκφώνηση ποιημάτων, πανηγυρικό, κατάθεση στεφάνων, στρατιωτική παρέλαση και παραδοσιακούς χορούς.

Πάσχα

Πύργος Διρού

Τη Δευτέρα του Πάσχα αναβιώνει μια παλιά μανιάτικη παράδοση, με την προσφορά αρνιών, που ψήνονται πάνω σε λαμαρίνες στην πλατεία του χωριού.

Σκουτάρι

Τη Δευτέρα του Πάσχα, με ιδιαίτερο τρόπο γιορτάζεται, σε ανάμνηση του ιστορικού γεγονότος της άλωσης του κάστρου του Πασαβά, από τους Μανιάτες.
Επίσης στον Άγιο Νικόλαο (Δήμου Σμύνους) Το Πάσχα γιορτάζεται από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους με γλέντι ,χορό και τραγούδι στην πλατεία του χωριού, ενώ προσφέρονται φαγητά από τα αρνιά που ψήνονται στη σειρά .

Δείτε  Το Ανάθρεμμα των παιδιών στη Μάνη

Ιούνιος

Εκδηλώσεις για την μάχη της Βέργας , στον Αλμυρό του Δήμου Καλαμάτας.

Επίσης, την Τελευταία Κυριακή του Ιουνίου στον Πύργο Διρού γίνονται εκδηλώσεις , προς τιμήν των γυναικών της Μάνης που απέκρουσαν τα στίφη του Ιμπραήμ το 1826.
Τις τρεις προηγούμενες ημέρες ο Αθλητικός Όμιλος Μάνης «Ο Νίκανδρος»διοργανώνει σκοπευτικούς αγώνες.

Ιούλιος

Στο Γύθειο διοργανώνεται από τα μέσα Ιουλίου ως τα μέσα Αυγούστου το «Φεστιβάλ Γυθείου» που περιλαμβάνει πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις , με παραστάσεις αρχαίου δράματος ή θεάτρου , συναυλίες , θέατρο σκιών κ.α
Ο Δήμος Αντολικής Μάνης για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο έχει καθιερώσει το » Πολιτιστικό Καλοκαίρι» με εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα χωριά της Μάνης και που έχουν όμως επίκεντρο το Γύθειο και την Αρεόπολη.

Σεπτέμβριος

Γύθειο

Από 14 Σεπτεμβρίου και για μια εβδομάδα έχει καθιερωθεί η μεγάλη εμποροπανήγυρι, παλαιότερα ζωοπανήγυρι.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου , γιορτάζεται η έναρξη της αλιευτικής περιόδου με τη «γιορτή της μαρίδας» με μουσική και προσφορά μεζέδων για τους συμμετέχοντες.
8 Σεπτεμβρίου εορτασμός της Παναγιάς της Γιάτρισσας πάνω από την Καστανιά.

Οκτώβριος

26 Οκτωβρίου (δάσος της Βασιλικής). Εορτασμός του Αγίου Δημητρίου με εκκλησιασμό, αρτοκλασία και προσφορά βραστής γίδας με μακαρόνια.

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *