ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ

Οι Άνω και Κάτω Μπουλαριοί: «Κάτω από το βλέμμα της Άγιας Πελαγιάς»

Μετά την Κοίτα  την Πολυπυργού που αναφέρεται έτσι  λόγω της πληθώρας  πύργων που βρίσκονται εκεί και οδεύοντας προς τον Γερολιμένα  συναντάμε ανατολικά  τους  Άνω και Κάτω Μπουλαριούς. Ονομάστηκαν Μπουλαριοί μάλλον από το όνομα της αρχαίας Ιππόλας  «Ιππολάριοι=Μπουλαριοί».Αναφέρονται στο υπόμνημα που έστειλαν οι Μανιάτες  το 1612 στο Δούκα του Νέβερ, Κάρολο Β’  Γονζάγο.

Στους κάτω Μπουλαριούς πύργοι  και χαρακτηριστικά πυργόσπιτα,καθώς και παλιές Εκκλησίες  του Αι’ Γιώργη  του 13 αιώνα και του Αι’ Πέτρου (18ου αιώνα) παλιό Μοναστήρι με νεότερο καμπαναριό, συνθέτουν ένα ωραίο τοπίο.

Λίγο πριν από τον οικισμό,σε  διαμορφωμένο χώρο βρίσκεται  το μνημείο  των Μακεδονομάχων  Γεωργίου Φραγκόγιαννη, Θεώδορου Μαντούβαλου (Καπετάν Ταϋγετος)και Νικόλαου Μαντούβαλου (Καπετάν Νίκος).

Στους πάνω  Μπουλαριούς θα δούμε πολλά πυργόσπιτα  Μαντουβαλαίων, Γερακαριάνων,καθώς και τον πύργο του Ανεμοδουρά.

Αυτός είναι ο αρχαιότερος σωζόμενος πύργος της Μάνης, χτισμένος από  ξερολιθιά  των 17ο αιώνα.
Στην θέση «Πυργάκια» υπάρχει μεγαλιθικού τύπου οικισμός και ο Σωτήρας του 18ου αιώνα με αγιογραφίες.

Στον επόμενο οικισμό το Δίπορο, ο πύργος της οικογένειας  Μαντούβαλου,  ευθυτενής και ακλόνητος   σην φθορά του χρόνου,συνεχίζει να  επιβλέπει  από την στρατηγική σημασίας θέση του, τους αμηλότερο διάσπαρτους οικισμούς και σίγουρα είναι ένας από τους πιο κομψούς πύργους της Μάνης.

Αξιόλογες οι Εκκλησίες:
Αι’ Γιάννης (8ου αιώνα), Άγιος Παντελεήμονας (991/992) με  τοιχογραφίες διάφορων εποχών,  η  Μοναστηριακή  Εκκλησία του Αγίου Σπιρίδωνα (1792) και ο Αι’ Στράτηγος, ένας από τους πιο εντυπωσιακούς  ναούς  της Μάνης,πραγματικό  αρχιτεκτονικό  αριστούργημα. Είναι του 11ου αιώνα,  σταυροειδής με οκταγωνικό τρούλο,διπλό πλίθινο  αψίδωμα, κιονόσχημο  καμπαναριό και σπάνιες αγιογραφίες, του 12ου κυρίως αιώνα.
Δίπλα απο τον Αι’ Στράτηγο ξεκινάει μονοπάτι  προς τα χωριά  Πέπο,Λιοντάκι,Μουντανίστικα.
Από τους Μπουλαριούς κατάγεται ο επί χρόνια διατελέσαντας Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κος Κούλης Ρεσβάνης του Λεωνίδα, επίσης ο διακεκριμένος καθηγητής κος Κούλης Ρεσβάνης του Νικολάου, Φιλόλογος, ο οποίος θήτευσε με επιτυχία ως Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιώς και Δυτικής Αττικής καθώς και ο Λεωνίδας Ρεσβάνης Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Χημείου του Κράτους.

Σχόλια

Δείτε  Κουσκούνι ή Σωτήρας: "Ο Οικισμός με το αξέχαστο ηλιοβασίλεμα"
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *