ΕΞΩ ΜΑΝΗ

Σωτηριάνικα: «Πανέμορφο χωριό της Δυτικής Μάνης».

Τα Σωτηριάνικα είναι παραδοσιακό χωριό της  Δυτικής Μάνης, 16 χλμ ΝΑ της Καλαμάτας, μέσα σε πλούσια βλάστηση σε υψόμετρο περίπου 350 μ., στους πρόποδες του Ταΰγετου. Εικάζεται πως οφείλει το όνομά του στον πρώτο οικιστή του από τα Ανώγεια της Σπάρτης, τον Σωτήρη Μενούση.

Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα καταδεικνύουν την ύπαρξη Μυκηναϊκής κατοίκησης στα Σωτηριάνικα, ενώ αξιοθέατα του χωριού είναι η παλιά γέφυρα της Κοσκάρακας, από την Τουρκοκρατία, με καμάρα στηριζόμενη σε φυσικό βράχο, η νεώτερη γέφυρα της Κοσκάρακας, καθώς και το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, δείγμα τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Από τα Σωτηριάνικα ξεκινά και το περίφημο Μπίλιοβο, το ιστορικά διατηρητέο λιθόστρωτο μονοπάτι που καταλήγει στα Αλτομιρά. Στον οικισμό Χαραυγή (πρώην Τρικότσοβα) τωνΣωτηριάνικων, στην κορυφή ενός λόφου γνωστού με την ονομασία Πετροβούνι, υπάρχει το φρουριακό συγκρότημα της οικογένειας των Καπετανάκηδων , κατασκευασμένο στα τέλη του 18ου αι. Στο Πετροβούνι υπάρχουν και δύο μοναστήρια πολύ παλιά, το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής και το Μοναστήρι Καράβελη.

Στον οικισμό Μαυρινίτσα στα Σωτηριάνικα που λέγεται ότι ονομάστηκε προς τιμήν της ομώνυμης βασιλοπούλας της περιοχής, υπάρχει ο βυζαντινός ναός της Αγ.Κυριακής, χρονολογούμενος στα τέλη του 13ου αι., ενώ ιστορικά διατηρητέοι είναι επίσης οι ναοί του Αγ.Νικολάου και της Υπαπαντής μέσα στα Σωτηριάνικα.

Σχόλια

Δείτε  H "Σουσουμπάμπα", ο Καζαντζάκης και οι ακτές της Δυτικής Μάνης.
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *