ΕΞΩ ΜΑΝΗ

Λαγκάδα: «Ένα πανέμορφο χωριό με λαμπρή ιστορία».

Λαγκάδα Μεσσηνιάς

Στο δρόμο από Καλαμάτα προς Διρό, χτισμένη σ’ ένα λαγκάδι στα ριζώματα του Ταΰγετου (υψόμετρο 456μ.) σε χρόνους που χάνονται μέσα στην παράδοση, τους θρύλους και την ιστορία, η Λαγκάδα αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Έξω (Δυτικής ή Μεσσηνιακής) Μάνης, με γνήσια παραδοσιακά σπίτια, περιτριγυρισμένα από πλούσια βλάστηση.

Τέσσερις κυρίως συνοικισμοί, τα Μιλουτσιάνικα, η Πέρα Χώρα, τα Τσιφολιάνικα και το Κάτω Πηγάδι, συνθέτουν το χωριό, η ιστορία του οποίου ανάγεται στα ρωμαϊκά χρόνια, όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν το 68μ.Χ. τη διπλανή πόλη, τις Θαλάμες, εγκαθιστώντας στη Λαγκάδα τους στάβλους τους και στη διπλανή περιοχή των Σωματιανών τη σωματοφυλακή τους. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει ο παλιός πλακόστρωτος δρόμος, τον οποίο όπως λέγεται δεν έχει αγγίξει οθωμανικό πόδι, κι από όπου περνούσαν οι βυζαντινοί δεσπότες του Μυστρά, όπως κι ο Κολοκοτρώνης με τους Μανιάτες καπεταναίους πηγαίνοντας στην Καλαμάτα.

Πύργος Καπιτσίνου

Στην πλατεία του Σωτήρα στη Λαγκάδα δεσπόζει ο ομώνυμος βυζαντινός ναός, ενώ αξιοθέατα της περιοχής αποτελούν τα βυζαντινά εκκλησάκια Φανερωμένης και Αγίας Μαρίνας, αγιογραφημένα από τον μοναχό Ανδρόνικο, αδελφό του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Στην πλατεία του Αϊ-Νικόλα, στον καθεδρικό ναό της Λαγκάδας, βρίσκεται η μαρμάρινη λάρνακα με τα λείψανα του αρμενικής καταγωγής εκχριστιανιστή της Μάνης, Νίκωνος του Μετανοείτε.

Αξιοθέατα στη Λαγκάδα είναι ακόμη ο πύργος Καπιτσίνου (19ου αι.) με τη λιτή κατασκευή του, ο Πύργος Οικονομέα, και το καλλιμάρμαρο αρχοντικό του Γιαννάκου Κισκήρα, με εντοιχισμένες ανάγλυφες παραστάσεις και προτομές.

Σχόλια

Δείτε  Θαλάμαι(Κουτηφάρι) : "Στην σκιά των πλατάνων"
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *