ΙΣΤΟΡΙΑ

Νικλιάνοι: «Οι αήττητοι»!!

Όπως υποστηρίζει ο διακεκριμένος γλωσσολόγος και ιδρυτής της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών Δικαίος Βαγιακάκος (Νικλιάνοι περιοδικό Περίπλους τ.46 σελ 72-81), το επώνυμο καταγωγής «Νίκλος» σταδιακά αντικαταστάθηκε
από άλλα, σχηματισθέντα είτε από παρωνύμια είτε από πατρωνυμικά (σσ.Λιανοί,Μιχαλακιάνοι,Γρηγορακιάνοι κ.α).Τούτο βεβαιώνεται κι από το 4ο έγγραφο υπόμνημα των Μανιατών προς το δούκα του Νέβερ.
Σ΄αυτό το πολύτιμο χειρόγραφο του 1618, που χρησιμεύει σαν στατιστική όλης της Μάνης, περιλαμβάνονται ονόματα 125 χωριών μαζί με τον αριθμό των οικογενειών τους.
Ως οικισμοί κατοικημένοι από Νικλιάνους αναφέρονται: η Βάρδια με 10 οικογένειες, η Κοίτα με 80 οικογένειες, οι Άνω Μπουλαριοί με 40 οικογένειες, οι Καλονιοί με 15 , η Νόμια με 30 κ.α
Από τα στοιχεία αυτά γίνεται φανερό ότι η έδρα των Νικλιάνων ήταν η Κοίτα με τους πέριξ οικισμούς.
Από την πρώτη κιόλας φάση της εγκατάστασης τους στην περιοχή οι Νικλιάνοι είχαν επεκτατικές βλέψεις και επιδίδονταν διαρκώς σε ένοπλες αναμετρήσεις με τους γείτονες τους.
Τελικά κυριάρχησαν σε τέτοιο βαθμό στη Μέσα Μάνη που το όνομα τους ταυτίστηκε με την τάξη των ισχυρών αντικαθιστώντας τον χαρακτηρισμό «σοϊλής» η «μεγαλογεννήτης».

Λίγα λόγια για την ιστορία του Παραδοσιακού Ξενοδοχείου  Κλασσικού Τύπου, Α΄ Τάξεως των Νικλιάνων το οποίο βρίσκεται στην Πάνω Κοίτα, όπως αναγράφεται στο ίδιο το φυλλάδιο του Ξενοδοχείου:

Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί Aρχαίο Μνημείο σύμφωνα με την Ε” Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ευρίσκεται στην Πάνω Κοίτα και πρόκειται για μία οχυρά πυργοκατοικία η οποία κατασκευάστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα (1750). Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η Κοίτα αποτελούσε την κοιτίδα των Νικλιάνων, μιας ισχυρής πατριάς προυχόντων της Μάνης οι οποίοι, μαζί με άλλες μεγάλες οικογένειες, ζήτησαν με επιστολή το 1618 βοήθεια από τον ιταλό Δούκα Κάρολο Α” του Ντεβέρ (Carlo Gonzaga) για την απελευθέρωση της Ελλάδας, κάτι για το οποίο ο ίδιος ανταποκρίθηκε. Η τελευταία μεγάλη Βεντέτα ή Γδικιωμός όπως λέγεται σωστότερα, έγινε το 1871 μεταξύ των Καουριάνων και των Κουριάνων. Ήταν τόσο μεγάλη η βεντέτα, που γενικεύτηκε σε όλη την Δυτική (αποσκερή) Μάνη. Για να επέλθει η τάξη, χρειάστηκε η παρέμβαση του στρατού με πυροβολικό επί Πρωθυπουργιάς του Μανιάτη Αλέξανδρου Κουμουνδούρου. Τα τελευταία στάδια των διαπραγματεύσεων έλαβαν χώρο στον συγκεκριμένο κτίριο. Από το 1910 χρησιμοποιήθηκε για την στέγαση της δύναμης και του διοικητηρίου της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής, που επόπτευε την ευρύτερη περιοχή δεδομένης της δεσπόζουσας θέσης της Κοίτας (σύμφωνα με την απογραφή Γκριμάνι του 1700, υπήρχαν 800 κάτοικοι στη Κοίτα, 1600 κάτοικοι το 1800, το 1910 υπήρχαν 3000, 262 κάτοικοι το 1971 και 472 κάτοικοι το 1991). Το 1940 με την κατοχή της χώρας απο τους Γερμανούς η ΕΒΧ καταργήθηκε και το κτίριο παρέμεινε κενό μεχρι το 1941 οπότε και εγκαταστάθη για μικρό χρονικό διάστημα τμήμα του στρατού κατοχής και στην συνέχεια πάλι ολιγομελές απόσπασμα της επανασυσταθείσης Χωροφυλακής. Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του 1943 και κατά την διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου το κτίριο κατελήφθη απο τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ οι οποίες κατά την αποχώρησή τους έκαψαν και τα μέχρι τότε τηρούμενα αρχεία. Έκτοτε, και λόγω της γενικής παρακμής της περιοχής το κτίριο εγκαταλείφθηκε μέχρι και το 2011, όταν αναπαλαιώθηκε και μετατράπηκε σε Παραδοσιακό Ξενοδοχείο Κλασσικού Τύπου, Α΄ Τάξεως.

Δείτε  Καρυούπολις!

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *