ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ

Μια χειμωνιάτικη βραδιά στη Μάνη.

Ήταν ένα χειμωνιάτικο απόγευμα! Περίπου στα μέσα του Νοέμβρη!Έξω ήδη είχε νυχτώσει.
Μόλις είχαμε επιστρέψει από
το μάζεμα της ελιάς.
Ζαλωμένοι με τα τσουβάλια μπήκαμε στο σπίτι και τα βάλαμε σε μιαν άκρη. Η στόφα έκαιγε με αποτέλεσμα όλα τα κατούγια να είναι ζεστά, είχε φροντίσει η μάνα μας γι αυτό! Αφού κάτσαμε μαζί της και κουβεντιάσαμε , δίνοντας της αναφορά κατά κάποιον τρόπο-σιγά μην έχανε επεισόδιο η μανιάτισσα-, για το τι συνέβη στο περιβόλι όλη την ημέρα , σκεφτήκαμε εγώ και ο γιός μου να πάμε να πιούμε ένα καρτούτσο σε κάποιο μαγαζί.Παρά την κούραση μας, είχαμε διάθεση.
-Που θα πάμε μπαμπά; με ρώτησε ο μικρός!
-Πάμε κούρο μου κατά Γερολιμένα μεριά εκεί στου Τάσου; του απάντησα!
Αφού συμφωνήσαμε πήραμε το αυτοκίνητο και κινήσαμε για το Γερολιμένα.
Ο αέρας δυνάμωνε και η νύχτα είχε πέσει για τα καλά! Αυτοκίνητο δεν συναντήσαμε στη διαδρομή.Καθώς περνούσαμε τα χωριά, από κάποια παραθυράκια των πυργόσπιτων βλέπαμε ότι υπάρχει ζωή! Οι δρόμοι σκοτεινοί και έρημοι, και η ησυχία της νύχτας σε συνδυασμό με την αγριάδα της φύσης, μας έκανε και σκιαζόμασταν λίγο! Περνώντας την Κοίτα , το σούπερ μάρκετ ήταν ακόμα ανοικτό, ανεκτίμητη αξία εδώ στα μέρη μας,και  το «πολυκατάστημα» του Μπουτεράκου φώτιζε μέσα!!Όπου αλλού κοίταζες παντού σκοτάδι! Νωρίς ακόμα και θαρρούσες ότι είναι περασμένα μεσάνυχτα!! Που να είσαι στην πόλη με τα χιλιάδες φώτα, τις γεμάτες καφετέριες, τα κλαμπάκια με τη μουσική στη διαπασών και τον κόσμο να πηγαινοέρχεται, χωρίς μεταξύ μας να ξέρει το γιατί!
Εδώ στη Μάνη, άλλοι ρυθμοί,… μάλλον καθόλου ρυθμοί!!

Περνώντας το δρόμο προς του Μπουλαριούς και μετά τη στροφή που είναι το σπίτι του Αθανασάκου με τα 13 παιδιά, φάνηκαν τα φώτα, λιγοστά θα λέγαμε, από τον όρμο του Γερολιμένα.Ο βράχος του Κάβο Γκρόσο, λες απειλητικά στεκόταν από πάνω από τον οικισμό! Αγριάδα και αυτή,.. όπως και να το κάνεις!!Βλέποντας όλα αυτά μέσα στη βαθιά νύχτα  στο μυαλό σου έρχονται διάφορες απίθανες σκέψεις…ότι θα φανεί-ας πούμε- στο βάθος της θάλασσας εκεί στο ύψος της αρμενόπετρας ένα ιστιοφόρο γεμάτο πειρατές με ρότα προς τον Γερολιμένα!! Το πόσοι είναι μέσα το καταλαβαίνεις από τις δάδες που διακρίνονται επάνω στο ιστιοφόρο και τις μετράς κατά προσέγγιση!!Άραγε γιατί έρχονται; μήπως για να μας κουρσέψουν;, εύλογη απορία…. Οι σκέψεις σου, όμως δε σε αφήνουν να φοβηθείς, διότι την ίδια ώρα με την φαντασία σου βλέπεις από το βουνό του Κάβο Γκρόσο ορδές Μανιατών ντυμένους παραδοσιακά να κατηφορίζουν από το μονοπάτι  και αυτοί με δάδες στο χέρι έτοιμοι και να πεθάνουν ακόμα ώστε να διατηρήσουν αδούλωτο και απάτητο το άγιο χώμα της Μάνης!Κάπως έτσι διατήρησαν οι πρόγονοι μας αυτόν τον τόπο αγνό και παρθένο από κάθε επίδοξο κατακτητή, είτε ήταν πειρατής, είτε τούρκος!!Όλοι μαζί ενωμένοι να μην φοβούνται ως και το θάνατο!!  Tαν ή Επί τας!!!
Μέσα στη βαθιά σκέψη που είχα απορροφηθεί ο γιός μου με σκούντηξε και μου έδειξε το μαγαζί-ξενοδοχείο του μπάρμπα  Τάσου στη παραλία της χαλικιάς.
Μπήκαμε μέσα! Δυό γεροντάκια μόνο, έπαιζαν μπιρίμπα μάλλον αγριεμένα  μην τυχόν ο ένας κλέβει τον άλλο!

-Γιώργο πιάσε κορώνα μου ένα καρτούτσο με λίγο σύγκλινο για μεζέ, είπα στο γιό του μπάρμπα Τάσου!
Ο αέρας δυνάμωνε, τα μαγαζιά του Μαριόλη, του Λάουλα, η καφετέρια ακόμα πιο δίπλα και αυτά με λίγους θαμώνες προσπαθούσαν να βγάλουν ένα μεροκάματο για να καλύψουν τα έξοδα της ημέρας!
Στη Μάνη ο χειμώνας είναι δύσκολος, αλλά τα χωριά με τους πύργους ζεστοί και φιλόξενοι όπως είναι, με την ησυχία της φύσης και με λίγη συντροφιά τις άγριες νύχτες όπου με ένα ποτηράκι κρασί και ακούγοντας τις ιστορίες των γερόντων δίπλα από το τζάκι, γίνεται όμορφος, γλυκός και μοναδικός…!!!Την άλλη μέρα πρωϊ-πρωϊ στο περιβόλι! Η ελιά επιβάλλεται να μαζευτεί.
Το μεγαλείο της Μάνης κρατάει όλες τις εποχές, η κάθε μια με την δικιά της ομορφιά, είναι αλήθεια!!

Δείτε  Μάνη: "Αδούλωτος τόπος με τους δικούς της νόμους"

Κείμενο: Δημήτριος Χρονέας για την «Όμορφη Μάνη»

Σημ:
Ευχαριστούμε πολύ τον  Μάνη 7 , ο οποίος με παρέμβαση του διόρθωσε το όνομα του συμπατριώτη με τα 14 παιδιά.Είναι ο κος Αθανασάκος και όχι ο κος Κουράκος όπως αρχικά είχε γραφτεί!

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

6 Replies to “Μια χειμωνιάτικη βραδιά στη Μάνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *