ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ

Σπήλαια και φροντίδα!!

Το μεγαλείο της Μάνης το καταλαβαίνεις όταν ακούς να μιλούν γι΄αυτή μακρινοί επισκέπτες είτε εγχώριοι, είτε ερχόμενοι  από
το πιο μακρινό σημείο της γης.
Όπως πολλοί θα διαβάσατε σε άλλα άρθρα της σελίδας μας μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι, πολλές έντυπες εφημερίδες παγκοσμίου βεληνεκούς αναφέρονται συχνά, πυκνά σε άρθρα τους στις ομορφιές και την ιστορία της Μάνης.Τα τελευταία χρόνια ,δε τολμούμε να πούμε ότι η Μάνη μεσσηνιακή, λακωνική βρίσκονται σε περίοπτη θέση στις προτάσεις των μεγαλύτερων τουριστικών,οίκων, ιστοσελίδων, όταν αναφέρονται στην Ελλάδα.
Η καστροπολιτεία της Μάνης, γιατί τέτοια είναι, με τους πύργους αιώνων που ακόμα βαστούν , χωρίς καμία νέα τεχνοτροπία , χωρίς καμία αλλοίωση της αρχιτεκτονικής τους στις περισσότερες περιπτώσεις, δημιουργούν στους χιλιάδες επισκέπτες εύλογα ερωτηματικά, το πως δηλαδή , με τις λίγες τεχνικές υποδομές που είχαν στη διάθεση τους, μπόρεσαν και τα έκτισαν οι πρόγονοι μας.
Λεβέντικος τόπος πραγματικά.Τέτοια κτίσματα συναντάς ίσως στα μέρη της Σκωτίας, η στην Ιταλία με την γνωστή και από τα μέρη μας, κυρίως στα νησιά μας, αρχιτεκτονική τους. Πουθενά αλλού σε ολόκληρο τον κόσμο!
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η Μάνη διαθέτει και τα μοναδικά στον κόσμο Σπήλαια.Τα Σπήλαια του Διρού.Για την ιστορία τους μιλάμε σε άλλα άρθρα μέσα στη σελίδα τούτη, όμως για το εκπληκτικό φυσικό φαινόμενο ότι και να πει κάποιος θα είναι λίγο.Τα Σπήλαια τούτα είναι μοναδικά στον κόσμο.Αυτό το αντιλαμβάνεται κάποιος όταν διακρίνει κύματα τουριστών οι οποίοι με την επίσκεψη τους στη Μάνη σπεύδουν να τα δουν.Φανταστείτε να υπήρχε και το ανάλογο ενδιαφέρον από την πολιτεία τι θα γινόταν πραγματικά εκεί.

Η εικόνα αναμονής έξω από τα Σπήλαια είναι αντιστρόφως ανάλογη με την εικόνα μέσα σε αυτά! Βρώμικος περίβολος, τραπεζάκια με καθίσματα πρόχειρα τακτοποιημένα και έλλειψη εξυπηρέτησης, συνθέτουν την έξω εικόνα των Σπηλαίων.

Βλέπετε δεν βρέθηκε και εκεί ένας παπάς όπως- για τους γνωρίζοντες ντόπιους- ο Παπά Γιάννης στο Μαρμάρι Ταινάρου όπου με την οικογένεια του με προσωπικά έξοδα και μόχθο, αξιοποίησε το θαύμα της φύσης, όπως είναι η παραλία εκεί, και το έχει αναδείξει σε  πρότυπο τουριστικό θέρετρο για το οποίο συζητά όχι μόνο η Μάνη  αλλά και  όσοι έχουν πάει και που δεν είναι Μανιάτες!
Εν κατακλείδι η αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου των Σπηλαίων , όχι μόνο διαμορφώνει μια πολύ καλή εντύπωση στον επισκέπτη για την Μάνη γενικότερα και τους κατοίκους της , αλλά είναι και ένα μέσο εισροής χρημάτων στο κράτος και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς, που νομίζουμε τα έχει ανάγκη.

Δείτε  Νοέμβριος:"Μάνη της Πέτρας και της Ελιάς"

Στην όμορφη Μάνη τα προβλήματα είναι πολλά και θα επιχειρήσουμε να τα αναδείξουμε, χωρίς καμία πολιτικοποίηση και χωρίς καμία σκέψη στοχοποίησης ανθρώπων οι οποίοι ασχολούνται με τα κοινά.
Στόχος μας είναι οι συζητήσεις του καφενείου για τα υπέρ και τα κατά του τόπου από ανθρώπους που γνωρίζουν και τον αγαπούν  να τις μεταφέρουμε στα αυτιά των υπευθύνων ώστε να ξεκινήσουν να ασχολούνται ενεργά με τον τόπο  αναδεικνύοντας ασφαλώς τα υπέρ αλλά και να λύσουν τα κατά.
Τίποτε άλλο!!!

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *