ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ

Πόρτο Κάγιο:Το ήρεμο «λιμέρι» των ορτυκιών!!

                             «Τα ωραία πράγματα δεν αντέχουν την περιγραφή».

           

                                          Gustave Flaubert, 1821-1880, Γάλλος συγγραφέας

Και πράγματι τι μπορείς να πεις ή τι να περιγράψεις όταν βρεθεί σε αυτό
το εκπληκτικής ομορφιάς λιμανάκι στο νοτιοανατολικό άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης πριν φτάσει στο Ακρωτήριο Ταίναρο!

Κυρίες και Κύριοι καλώς ήρθατε στο Πόρτο Κάγιο

Κατεβαίνοντας το δρόμο και αφού έχεις περάσει από την μοναδική παραλία με αμμουδιά σε ολόκληρη την Μάνη την Παραλία στο Μαρμάρι το θέαμα από ψηλά που αντικρίζεις είναι μοναδικό!!
Πυργόσπιτα κτισμένα  θαρρείς μέσα στη θάλασσα και το λιμανάκι παντοτινά ήρεμο λες και είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να είναι απάνεμο και να δεχθεί τους κουρασμένους ταξιδιώτες-ναυτικούς που έρχονται από το λυσσασμένο λόγω της φουρτούνας  πέλαγος που ξανοίγεται λίγα μίλα πιο κει!!
Το αρχαίο του όνομα ήταν Ψαμαθός και αναφέρεται από τον Παυσανία.Το σύγχρονο όνομα του προήλθε από το ενετικό Porto Quaglio και το γαλλικό Port des Cailles που σημαίνει Λιμάνι των Ορτυκιών.

Ανά τους αιώνες, αποτέλεσε ναύσταθμο για πολλούς λαούς, αλλά και ορμητήριο του Λάμπρου Κατσώνη
Στη περιοχή του Πόρτο Κάγιο υφίστανται τα ερείπια δύο ιστορικών φρουρίων όπου το ένα έκτισαν οι Τούρκοι το 1570, και το άλλο ο Λάμπρος Κατσώνης το 1792 όταν οχυρώθηκε στον όρμο αυτό.
Το Πόρτο Κάγιο αποτελεί όνειρο κάθε θερινού ταξιδιώτη που ψάχνει και εκείνος το απάνεμο λιμανάκι του μακριά από τις σκοτούρες και την βουή της πόλης.

     Στο Πόρτο Κάγιο εκτός από την εκπληκτικής ομορφιάς παραλία του και τα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας, κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει να επισκεφθεί το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου,  τους παραδοσιακούς οικισμούς Πάλιρο και Βάθεια, το Αχίλλειο και τον Πύργο Γρηγορακάκη στους Χάρακες.
      Το Πόρτο Κάγιο το καλοκαίρι γεμίζει ασφυκτικά από χιλιάδες τουρίστες οι οποίοι το έχουν ως ορμητήριο για περιπάτους στη Μέσα Μάνη, είτε αποσκιερά είτε προσηλιακά.

    Τα γραφικά ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα και τα πολύχρωμα φώτα τη νύχτα δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση απόλυτης ηρεμίας αλλά και ρομαντισμού με βόλτες επάνω στο κύμα!!!

Δείτε  Ο περίφημος Πύργος Μεσίσκλη στη Νόμια.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι «ανεβασμένο» στο Youtube από την κα Μαρία Τσιροβασίλη  στις 10 Οκτωβρίου 2014.

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *