ΑΡΘΡΑ

Όταν οι Αυστριακοί μιλούν για τη Μάνη…

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Μάνη με τίτλο «Η εσωτερική Μάνη» και υπότιτλο «Πλησίον του Ακρωτηρίου Ταίναρο, στη Χερσόνησο της Μάνης στην Πελοπόννησο, λέγεται πως βρισκόταν η είσοδος στον Αδη», δημοσίευσε η αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ».

Το οδοιπορικό, περιλαμβάνει λεπτομερείς περιγραφές της περιοχής και πολλές ιστορικές αναδρομές. Παρουσιάζεται πχ το Ακρωτήριο Ταίναρο, που, όπως σημειώνεται στο άρθρο αποτελεί το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης και στη θάλασσά του βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, στα 5.121 μέτρα, ενώ ο φάρος του είχε ανακαινιστεί το καλοκαίρι του 2008.

Στην θαλάσσια περιοχή του είχε καταβυθιστεί το αγγλικό πλοίο SS Californian το 1915 από γερμανικά υποβρύχια, ενώ το Μάρτιο του 1941 είχε γίνει η ναυμαχία του Ταίναρου κατά την οποία το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό είχε καταστρέψει τα πλοία της φασιστικής Regia Marina.

Εκτενείς αναφορές υπάρχουν στο αφιέρωμα για τη Βάθεια και τα κάστρα της, ενώ σημειώνεται πως πολλές πληροφορίες για το άγριο τοπίο της Μάνης βρίσκονται στις ταξιδιωτικές περιγραφές του Άγγλου συγγραφέα Patrick Leigh Fermor που είχε περιηγηθεί και είχε καταγράψει την περιοχή στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Ο συγγραφέας είναι γνωστός στους Έλληνες, όχι μόνον από τα βιβλία του, αλλά διότι ως συνεργάτης των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών είχε συμμετάσχει με Έλληνες αντιστασιακούς στην απαγωγή του Γερμανού υποστράτηγου Χάινριχ Κνάιπε στις 26 Απριλίου του 1944.

Το αφιέρωμα αναφέρει πως τόσο στη Βάθεια όσο και σε άλλα εγκαταλειμμένα χωριά, γίνεται προσπάθεια να επανέλθει η ζωή και καταγράφεται μια επιστροφή σε αυτά, νέων από την Αθήνα όπου η επιβίωση λόγω της κρίσης δεν τους είναι πλέον δυνατή.

Δείτε  Μάνη: ""Το μέρος τ’ ανατολικό λέγεται Κάτω Μάνη τα άλλα δύο τα δυτικά Έξω και Μέσα Μάνη"

Must σύμφωνα με τους Αυστριακούς είναι η Αερόπολη και η επιτυχημένη αναπαλαίωσή της. Το αφιέρωμα αναφέρει ιστορικά στοιχεία, όπως την έναρξη της Επανάστασης στην Πελοπόννησο στις 17 Μαρτίου του 1821 από τον Πέτρο Μαυρομιχάλη αλλά και τη δολοφονία από μέλη της οικογένειας Μαυρομιχάλη το 1831 στο Ναύπλιο, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια.

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *