Ειδήσεις Μάνης

Ο Νίκος Μάνεσης για τη Μάνη!

«Εγώ προσωπικά δεν αισθάνθηκα ότι οι Μανιάτες βιώνουν την κρίση». Κάπως έτσι περιγράφει ο Νίκος Μάνεσης τα «60 λεπτά Ελλάδα» (ALPHA) στη Λακωνική Μάνη

«Μάνη. Αλλη χώρα, άλλο κράτος. Δεν υπάρχει Μνημόνιο, δεν υπάρχει κρίση, αντιθέτως υπάρχουν μαζικές επιστροφές Μανιατών από τα αστικά κέντρα στη γενέτειρα και μαζικές μεταναστεύσεις από όλη την Ελλάδα, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας. Εγώ προσωπικά δεν αισθάνθηκα ότι οι Μανιάτες βιώνουν την κρίση». Κάπως έτσι περιγράφει ο Νίκος Μάνεσης τα «60 λεπτά Ελλάδα» που έζησε στα νότια της Πελοποννήσου, στη Λακωνική Μάνη.

Γη από πέτρα και ήλιο, κάτοικοι με ασυμβίβαστο χαρακτήρα,
αυστηρά ήθη, ψυχικό θάρρος και φιλότιμο, που δίνουν τη δική τους μάχη για την επιβίωση στη Λακωνική Μάνη των 800 πύργων και των 7 κάστρων, των ισχυρών ιστορικών δεσμών με το παρελθόν.

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι σκληροί, έχουν μάθει να ζούνε σε έναν τόπο που είναι άγονος. Η Μάνη είναι γεμάτη πέτρες», προσθέτει ο παρουσιαστής της εκπομπής. «Η Μάνη δεν έχει τίποτα γόνιμο για να καλλιεργήσεις. Η σκληρότητα του τοπίου σε κάνει φαινομενικά σκληρό, αλλά αν έχεις μάθει στα δύσκολα την παλεύεις. Δηλαδή, δεν νοιάζονται πολύ για την κρίση. Εχουν εναλλακτικές, βρίσκουν πράγματα, ασχολούνται με τη θάλασσα, τον τουρισμό, την κτηνοτροφία, ασχολούνται με την πέτρα, δηλαδή βρίσκουν πολλούς τρόπους να ξεπεράσουν την κρίση. Δεν τους ακουμπά η κρίση στο βαθμό που ακουμπά τα αστικά κέντρα. Οι Μανιάτες δεν καταλαβαίνουν ούτε από τρόικα ούτε από Τόμσεν. Είναι ενωμένοι σαν γροθιά και δεν μπορείς να τους βλάψεις».

– Γιατί, όμως, είναι τόσο διαφορετικοί οι Μανιάτες;

«Ο τόπος έχει καθορίσει τον χαρακτήρα των ανθρώπων. Ο Μανιάτης είναι βαθύτατα επηρεασμένος από το άγονο περιβάλλον. Μια περιοχή προορισμένη να είναι άγονη και φτωχή πλην όμως και απόρθητο κάστρο, διότι ο βράχος δεν καταλαμβάνεται. Φανταστείτε λοιπόν την ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου ο οποίος ζει στο βράχο, κατοικεί στο βράχο, αμύνεται από το βράχο και δεν μπορεί και κανείς να καταλάβει αυτό το βράχο. Αναπτύσσει περίεργη ιδιοσυγκρασία».

Δείτε  Εκδήλωση "ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ" στη Μάνη.Σαββάτο 2 Ιουλίου 2016.

– Είναι άνθρωποι κλειστοί;

«Στη Μάνη ένα από τα πράγματα που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση ήταν το κέφι, η όρεξη για γλέντι, οι ιδιαίτεροι ρυθμοί, τους οποίους δεν μπορείς να αντιληφθείς εάν δεν πας ως επισκέπτης και δεν περάσεις εκεί ένα χρονικό διάστημα. Ολα αυτά έχουν καταγραφεί από την κάμερα της εκπομπής, άλλωστε εγώ δεν κάνω κάτι άλλο από το να καταγράφω στιγμές, ό,τι δει το μάτι μου και μου κάνει εντύπωση το καταγράφει και η κάμερα, δεν κάνω τίποτε άλλο παρά να καταγράφω το τώρα».

Οι Μανιάτες καμαρώνουν για την καταγωγή τους. Διοργανώνουν πειρατικές βραδιές στα λημέρια των κουρσάρων. Διηγούνται τι λέει η τοπική παράδοση και τα επίσημα απομνημονεύματα για την καταγωγή του Μεγάλου Ναπολέοντα. Ελληνας γόνος ξεριζωμένων Μανιατών που μεγάλωσε και ανδρώθηκε στο Αιάκειο, πρωτεύουσα της Κορσικής, με το επίθετο «Καλόμερος». Ακόμα, αμφισβητούν την πολυθρύλητη «πρωτιά» του Σπύρου Λούη, κατά τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της νεότερης ιστορίας, το 1896, στην Αθήνα. Ο Λούης, λένε, «έκλεψε δρόμο» και την πρωτιά από τον δεύτερο νικητή του αγωνίσματος, τον Μανιάτη Χαρίλαο Βασιλάκο, με τις ευλογίες του παλατιού που ήθελε ένα σίγουρο χρυσό μετάλλιο.

ΝΤ. ΛΟΥΚΙΣΣΑ   Από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *