ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ

Άλικα-Κυπάρισσος: «Με το βλέμμα στη θάλασσα»!

Άλικα.Φώτο 1970

Είναι απίστευτη η εικόνα της άγριας φύσης όταν διαβαίνεις τους οικισμούς , χωριά (όπως θέλετε πείτε τα) στη Μέσα Μάνη.Όπου και αν γυρίσεις το βλέμμα σου θα δεις βράχους να κρέμονται σαν τα σταφύλια έτοιμοι να πέσουν, απότομες βουνοπλαγιές σε διάφορα σχήματα και από κάτω το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας! Κι όταν δεν συναντάς όλα αυτά (κυρίως στην Αποσκιερή Μάνη) διακρίνεις ελαιοπερίβολα περιστοιχισμένα από ακανόνιστες ξερολιθιές και γύρω-γύρω  χωράφια ντυμένα μόνο με
πέτρα και χώμα!
Η διαδρομή φεύγοντας νοτιοανατολικά  από τον όρμο του Γερολίμενα και οδεύοντας με προορισμό το ακροταίναρο αφήνει τον ταξιδιώτη με ανοικτό το στόμα!Όπως κινείται στο δρόμο, δεξιά του, διακρίνει στο βάθος της θάλασσας την περίφημη «αρμενόμετρα», σημείο αναφοράς για τους ντόπιους κατοίκους οι οποίοι  μιλούν γι αυτήν κατά το δοκούν , είτε για να τρομοκρατήσουν λέγοντας ιστορίες με σύγχρονους πειρατές, είτε για να αστειευτούν , όπως για παράδειγμα ότι Μανιάτης έδωσε προίκα για την θυγατέρα του,, σε γαμπρό ξενομερίτη όλα τα στρέμματα από την χαλικιά (παραλία Γερολιμένα)  έως την αρμενόπετρα , θάλασσα δηλαδή!!!
Περνώντας την περιοχή Γιάλια , όπου διαθέτει εξαιρετική παραλία με βότσαλο , και την οποία την ξεχωρίζεις  από τους δυο λιθόκτιστους μύλους, ξεπροβάλλει το χωριό Άλικα.

Άλικα Λακωνίας

Τα Άλικα είναι ένα πανέμορφο χωριό το οποίο διαθέτει την δική του ξεχωριστή ιστορία.
Εδώ άλλωστε ήταν το πρώτο σπίτι των Μαυρομιχαλαίων  οι οποίοι αργότερα μετοίκησαν στη Αρεόπολη.Στα Άλικα, συναντάμε οχυρές κατοικίες με μεγαλιθική βάση και παραδοσιακούς πύργους, όπως του Φιλιππάκου , αλλά και άλλα αρχοντικά του 19ου αιώνα.Οι ανασκαφές το 1958 στον Άγιο Αντρέα έφεραν στο φως την τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Ανδρέα ( 6ος αιώνας).

Κυπάρισσος Λακωνίας

Στα Άλικα το βουνό με τη θάλασσα συναντιούνται. Από τη μια πλευρά βόρεια επάνω στο ύψωμα «κρέμονται» τα σπίτια-αρχοντικά και από την άλλη νότια το απέραντο, όσο φτάνει το μάτι, γαλάζιο.Στο πάλαι ποτέ Δημοτικό Σχολείο συναντάς τη διασταύρωση είτε να πας για τα Τσικαλιά ξεκινώντας την διαδρομή για την Ανατολική Μάνη, είτε να προχωρήσεις προς την Κυπάρισσο με το γραφικό και ξακουστό όρμο του Αλμυρού συνεχίζοντας τη διαδρομή  για το Ακροταίναρο.
Η Κυπάρισσος είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός με δαντελωτές ακρογιαλιές.
Εδώ βρίσκεται και η Αρχαία Καινήπολη .

Δείτε  Νόμια: «Κοίτα η πολυπυργού και Νόμια η παρομοία»
Αρχ.Καινίπολη.Κυπάρισσος
Αλμυρός. Η σπηλιά

Η Καινήπολη (καινούργια πόλη) λεγόταν στα παλιά χρόνια Ταίναρος και ήταν σημαντική για την εποχή της, επειδή φιλοξενούσε τους προσκυνητές και επισκέπτες του ναού του Ποσειδώνα, στο ακρωτήριο Ταίναρο, που ήταν το σπουδαιότερο ιερό των Λακώνων. Το τείχος της Ακρόπολης είναι σήμερα δρόμος (στενό), που αρχίζει από το «Βασιλικό Πηγάδι» και τελειώνει στο «Μοναστήρι». Λέγεται ότι στα παλιά χρόνια, ο ναός του Ποσειδώνα ανήκε στον Απόλλωνα, αλλά με συμφωνία θεών και ανθρώπων έγινε αλλαγή. Ο Απόλλωνας πήρε την Πυθώ (Μαντείο των Δελφών) και ο Ποσειδώνας το ναό του Ταινάρου. Σχετικά υπάρχει και ένα τετράστιχο, που αποδίδεται στον Όμηρο. Σε γης της Λακωνίας, παράλια κώμη ήρθα, στον τόπο του χαρωπού θεού Ηλίου, το Ταίναρο, όπου και πρόβατα βόσκουν πάντοτε του θεού Απόλλωνα, και τοποθεσία είναι χαρωπή.
Η Καινήπολη, όπως πρώτα η Ταίναρος, εξακολουθεί νάναι το Πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο των Ελευθερολακώνων.

     Στην Κυπάρισσο όμως εκτός της Καινήπολης βρίσκεται ίσως η ομορφότερη παραλία της Μάνης, εξού και οι κατά χιλιάδες επισκέπτες της , η περίφημη παραλία του Αλμυρού.

    Πεζοπόρος φτάνεις εκεί , αλλά αποζημιώνεσαι αντικρίζοντας τα σμαραγδένια νερά της θάλασσας με το κάτασπρο βότσαλο και στην άκρη της παραλίας την ξακουστή σπηλιά.Καφεδάκι, παρεούλα,  κολατσιό και μπάνιο όλη μέρα είναι τα βασικά συστατικά για κάποιον που θέλει να επισκεφθεί την παραλία.Το δε βραδάκι, φωτίτσα  , τραγουδάκι , όνειρα, υποσχέσεις στην είσοδο της σπηλιάς που κοιτώντας τη θαρρείς ότι σε φωνάζει να κουρνιάσεις στην ζεστή αγκαλιά της!

Παραλία Αλμυρού
   Όνειρα,  θερινής νυκτός θα πει κάποιος,…. που όμως η σπηλιά του Αλμυρού σε μαγεύει  τόσο που πιστεύεις ότι θα γίνουν πραγματικότητα!!
…Ποιός ξέρει  όμως…. στο βάθος της περίφημης  σπηλιάς εάν ονειρευτείς ίσως το όνειρο σου να πραγματοποιηθεί!!

…δοκίμασε το!!!!

Το βίντεο που ακολουθεί έχει ανέβει από την κα Μαρία Τσιροβασίλη τον Μάϊο του 2015

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *