ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ

Κοκκάλα: «Το σμαραγδένιο χωριό της Μέσα Μάνης¨».

Κοκκάλα.Φώτο Όμορφη Μάνη

Όταν στο διάβα σου,

στα χωριά της Προσηλιακής Μάνης, δεις έναν παραθάλασσιο οικισμό που αστράφτουν τα σμαραγδοπράσινα νερά εκεί ακριβώς που «σκάει» η θάλασσα, τότε είναι σίγουρο ότι

βρίσκεσαι στην Κοκκάλα.

«πανώδρομα, κατώδρομα…δικά μας Κουβαριάνικα»

λένε οι ντόπιοι όταν αναφέρονται στην Κοκκάλα, κι αυτό έχει την δική του εξήγηση, αφού η πλειοψηφία των επωνύμων στο χωριό ακούνε στο όνομα Κούβαρης.

Η Κοκκάλα είναι ένα παραθάλασσιο χωριό 52 χλμ νοτίως του Γυθείου και 17χλμ από τον Κότρωνα.Είναι κτισμένη πάνω από ένα μικρό όρμο με κάτασπρο βότσαλο.Στην απογραφή του 2011 μετρήθηκαν 238 κάτοικοι με συνέπεια να αριθμεί την 6η θέση σε πληθυσμό (σε σειρά/μέγεθος) δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Στην Κοκκάλα εντάσσονται οι οικισμοί :Άγιος Νικόλαος,Ολυμπιαί, Παχιάνικα και Σπείρα.


Κοκκάλα.Είσοδος.Φώτο Όμορφη Μάνη

Σολοτέρι: Λιμανάκι της ανατολικής ή προσηλιακής Μάνης, 51 χλμ. Ν από το Γύθειο και 2 χλμ. βόρεια της Κοκκάλας. Το όνομά του σημαίνει Ξωκκλήσι και πριν κατοικηθεί η περιοχή από τους Καλογερόγιαννους, στη θέση αυτή υπήρχε το εκκλησάκι των Ταξιαρχών. Ήταν εντοιχισμένο στο καστρόσπιτο των Καλογερόγιαννων, ενώ σήμερα είναι ερειπωμένο.

Άγιος Νικόλαος:Ωραίος μικροοικισμός ανάμεσα σε βουνοπλαγιές που αγναντεύει τη θάλασσα.

Ολυμπιαί:Παραδοσιακός οικισμός με 30 κατοίκους, κτισμένος αμφιθεατρικά με ωραία θέα.

Παχιάνικα: Είναι νεότερος οικισμός και αποτελείται από τα Πάνω και Κάτω Παχιάνικα ή Άγιος Νικόλας και απέναντί τους βρίσκονται τα Κορακιάνικα, που είναι παλαιότερος οικισμός.

Σπείρα: Πολύπυργη και επιβλητική, βρίσκεται 2 χλμ. από τη Κοκκάλα, προς το Ταίναρο και πρόκειται για μνημείο παράδοσης και ανθεκτικότητας.

Στη κορυφή του λόφου δεσπόζουν οι πύργοι των Μελάδων και το πυργοσυγκρότημα Μελά-Γεωργακόγιαννη του 1780. Στη περιοχή συναντάμε κυκλικό πολεμικό πύργο και υπολείμματα οχυρωματικών έργων, ενώ στο κέντρο βρίσκεται η πλατεία «Γιουρούσι» αφιερωμένη στον Γρηγόρη Μελά.

Δείτε  Ο Φούρνος της Μηλιάς στην Αρεόπολη.

Υπάρχουν διαχρονικές σχέσεις μεταξύ της Σπείρας και της Ελαφονήσου από την εποχή του χαλκού, όπως μαρτυρούν οι ομοιότητες που παρουσιάζουν τα κεραμικά της Σπείρας – που βρέθηκαν στην δυτική πλαγιά του λόφου – και της προϊστορικής Ελαφονήσου.

Πέρα όμως από την ιστορία της και τις φυσικές ομορφιές της η Κοκκάλα αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό για κάθε παραθεριστή του καλοκαιριού. Η πεντακάθαρη θάλασσα, η καλοσύνη και η φιλοξενία των κατοίκων της , τα πολύχρωμα μαγαζιά της που καλύπτουν όλες τις διαθέσεις αλλά και οι ρομαντικές βόλτες στην πανέμορφη παραλία της, είναι οι αιτίες που προσελκύουν χιλιάδες ντόπιους και ξένους τουρίστες-θαυμαστές όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά ολόκληρο τον χρόνο.

Το Βίντεο είναι της Μαρίας Τσιρογιάνη και ανέβηκε στο Youtube στις 8 Νοεμβρίου 2014.

Με πληροφορίες από το http://www.mani.org.gr/horia/danmanis/kokkala/kokkala.htm

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *