Λαογραφία Μάνης

Το μάζεμα της ελιάς στη Μάνη!!

 

Οι ελιές στη Μάνη θεωρούνται από τις καλύτερες στο κόσμο. Ονομάζονται κορωνέϊκες , έχουν μικρό μέγεθος και ωριμάζουν από τον Οκτώβριο εώς τον Δεκέμβριο κατ΄έτος.
Αυτούς λοιπόν τους μήνες ξεκινά και το μάζεμα τους.Το μάζεμα της ελιάς παίζει σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια της και στην ποιότητα του λαδιού.
Η διαδικασία , υπό κανονικές καιρικές συνθήκες, ξεκινά στις 7.00 με 8.00 το πρωϊ και τελειώνει λίγο πριν νυχτώσει, γύρω στις 5.00 το απόγευμα.
Στη Μάνη το μάζεμα της ελιάς είναι οικογενειακή υπόθεση.Όλη η οικογένεια φροντίζει τις επιμέρους δουλειές της και την
κατάλληλη ημερομηνία δίνεται το ραντεβού για να ξεκινήσει η αποκομιδή.
Άφθονο νερό,κολατσό και καφές είναι τα βασικά πράγματα που παίρνει μαζί της η οικογένεια ώστε να τα έχει μαζί της στο περιβόλι.Διαθέτει ακόμα σκάλα για κλαδιά που είναι ψηλά στο δέντρο καθώς και λιόπανα και τσουβάλια στα οποία θα μπουν οι ελιές.Οι τρόποι αποκομιδής είναι οι εξής:

Αλλού τη μαζεύουν αρμεκτά, αλλού τη ραβδίζουν χτυπώντας την με καλάμια, βέργες και ραβδιστηκά μηχανήματα. Ο τρόπος αυτός δεν είναι πάντα ο καλλίτερος, διότι έτσι τσακίζονται τα νέα βλαστάρια που πρόκειται να καρπίσουν τον επόμενο χρόνο. Αλλού χτενίζουν τα λιόκλαδα με ειδικές χτένες και σε άλλα μέρη χρησιμοποιούν δονητές που ταράζουν τα κλαδιά και αφήνουν τον καρπό να πέσει στα λιόπανα.

Στη Μάνη εώς σήμερα κυρίως από παλαιότερους γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με το ειδικά χτένια.

Η ημέρα της αποκομιδής περνάει με πολύ δουλειά, άφθονο καλαμπούρι ώστε να περνάει ευχάριστα η ώρα και με πολύ προσοχή ώστε να μην μείνει ει δυνατόν ούτε ένας καρπός επάνω στα δέντρα.

  

Προτού πέσει η νύχτα ετοιμάζονται τα τσουβάλια με τις ελιές , μαζεύονται τα λιόπανα και τα υπόλοιπα πράγματα και όλοι μαζί ξεκινούν για το σπίτι. Ο κάθε ένας ζαλώνεται από ένα τσουβάλι , αναλόγως τη σοδειά και προχωρά.

Δείτε  Άστραψε ο Δημακόγιαννης για την επιλογή Καμπουράκη .

Στο σπίτι και καθώς η στόφα ή το τζάκι ανάψει όλοι μαζί αναμοχλεύουν τα τσουβάλια με τις ελιές και τα καθαρίζουν από κάθε είδους κλαδάκια, φυλλαράκια ώστε να παραμείνει μόνο ο καρπός.

Με ιστοριούλες και μεζεδάκια η ώρα περνά και νωρίς-νωρίς όλοι πέφτουν για ύπνο! Το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας που θα πρέπει όλη η οικογένεια να βρίσκεται, ξανά στα χωράφια δεν θα αργήσει να έρθει και απαραίτητα όλοι πρέπει να είναι ξεκούραστοι!

Όταν μαζευτούν όλα τα χωράφια και η σοδειά βρίσκεται στα τσουβάλια, το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη σε ελαιοτριβείο όπου τα ειδικά μηχανήματα επεξεργάζονται τις ελιές και τις μετατρέπουν σε τενεκέδες με λάδι.

Όλη η οικογένεια στέκεται περήφανη ότι ο κόπος της δεν πήγε χαμένος και ξεκινά η μοιρασιά για να αποθηκευθεί το λάδι της χρονιάς!

Το ραντεβού για το μάζεμα της ελιάς δίνεται για του χρόνου την ίδια εποχή στα ίδια μέρη με την ευχή όλοι να είναι καλά να ξαναβρεθούν και πάλι !!!   

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *