ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ

Γερολιμένας:»Ο παραδοσιακός παραθαλάσσιος Οικισμός»

Γερολιμένας.Παραλία Χαλικιάς.Φώτο Όμορφη Μάνη

Η Μάνη διαθέτει αμέτρητους γραφικούς οικισμούς για τους οποίους μπορεί κανείς να αναφερθεί με ευγένεια, γνωρίζοντας του ντόπιους κατοίκους τους και την ιστορία του καθενός (οικισμού) ξεχωριστά, αλλά και με θαυμασμό για τις ομορφιές που θα συναντήσει διαβαίνοντας ή διαμένοντας σε αυτούς.
Όμως κάποια χωριά της Μάνης έχουν το κάτι ξεχωριστό που αναγκάζουν τον επισκέπτη να πηγαίνει ξανά και ξανά, διότι εκεί
βρίσκει την γαλήνη  και την ηρεμία του συνδυάζοντας παράλληλα την εικόνα του απέραντου γαλάζιου της θάλασσας, αλλά και το ταξίδι της φαντασίας του στο χρόνο περνώντας τις ώρες του ανάμεσα σε πύργους θαρρείς και ζει κυριολεκτικά σε μια άλλη εποχή που μόνο σε κάποιες ιστορικές ταινίες βλέπει!
Ένας τέτοιος οικισμός είναι ο Γερολιμένας!
Ο Γερολιμένας είναι ένα από τα ωραιότερα παραλιακά και παραδοσιακά χωριά της Λακωνίας.Βρίσκεται στο νότιο άκρο της Μάνης στο μυχό του ομώνυμου , του τρίτου επιμέρους βορειοδυτικά του Ακρωτηρίου Ταινάρου.
Στην τελευταία απογραφή το 2001 αριθμούσε 55 μόνιμους κατοίκους, σήμερα βέβαια ζήτημα είναι αν ξεπερνά τους 30!

Γερολιμένας.Φώτο Όμορφη Μάνη

Επί τουρκοκρατίας ο Γερολιμένας ήταν ένα από τα ορμητήρια των Μανιατών πειρατών. Μέχρι τα τέλη της δεκαετία του 1970 στον όρμο του Γερολιμένα προσέγγιζε το πλοίο της άγονης τότε ακτοπλοϊκής γραμμής Πειραιώς, νοτίας Πελοποννήσου , Κυθήρων.
Ο Γερολιμένας αποτελεί σημαντικό τουριστικό θέρετρο της Μάνης.Πολλοί επισκέπτες από όλα τα σημεία του κόσμου τον επισκέπτονται και διαμένουν, κάνοντας τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Είναι ο απόλυτος συνδυασμός βουνού και θάλασσας αφού ο Γερολιμένας είναι κτισμένος στην αρχή του όρμου, αλλά και δυτικά στο κάτω μέρος του βράχου-βουνού του Κάβο  Γκρόσο. .

Δείτε  Κορογονιάνικα:"Με θέα το Ταίναρο"
Γερολιμένας.Φώτο Όμορφη Μάνη

Περπατώντας το δρομάκι μέσα στο χωριό  και κάτω από τους παραδοσιακούς πύργους, ο επισκέπτης συναντά γραφικά μαγαζάκια, ψαροταβέρνες αλλά και καφέ-μπαρ για την καλύτερη απόλαυση της διαμονής του.Το χωριό εξυπηρετείται  μόνο από ένα Σούπερ Μάρκετ – βρίσκεται στην είσοδο του-  το οποίο όμως διαθέτει μοναδική ιστορία αφού ανήκε αρχικά στην οικογένεια Νταϊφά, αργότερα στην οικογένεια Ψυκάκου και σήμερα στην οικογένεια Μπεκάκου.
Δεξιά και κατά την είσοδο στο χωριό βρίσκεται η παραλία Χαλικιά η οποία είναι με βότσαλο.Εκεί με μεγάλη επιτυχία διοργανώνεται  η κεντρική αναπαράσταση της ιστορίας των Μανιατών πειρατών που μάχονται με τους Τούρκους, υπό την αιγίδα είτε του Δήμου Ανατολικής Μάνης, είτε του Συλλόγου Γερολιμένα, κυρίως τον δεκαπενταύγουστο όταν και το χωριό είναι σε φουλ σεζόν.

Γερολιμένας.Φώτο Όμορφη Μάνη

Στο τέλος του χωριού ανατολικότερα δεσπόζουν δύο μεσαιωνικοί Μανιάτικοι πύργοι οι οποίοι έχουν ανακαινισθεί και μεταβληθεί σε ξενοδοχεία μεγάλης αλυσίδας.Δίπλα από αυτούς βρίσκεται η βραχώδης παραλία γνωστή ως του Κυρίμη.
Τέλος αξιοσημείωτος είναι ο βράχος-πέτρα που φαίνεται στο τέλος του όρμου και στην ανοικτή πλέον θάλασσα γνωστή με το όνομα Αρμενόπετρα!

Με λίγη προσοχή από τους ντόπιους κατοίκους και εμπόρους-επιχειρηματίες οι οποίοι διαμένουν ή έχουν συμφέροντα στο χωριό και ο Γερολιμένας θα διατηρηθεί σε υψηλά ποσοστά έλευσης τουρισμού γιατί αποτελεί σπάνιας ομορφιάς οικισμού σε ολόκληρο τον κόσμο!

Γερολιμένας.Παραλία Κυρίμη.Φώτο Όμορφη Μάνη

Το βίντεο που ακολουθεί αναφέρεται στην αναπαράσταση της Πειρατικής Βραδιάς στο Γερολιμένα , έχει δημοσιευθεί στο Youtube πριν δυο χρόνια από την κα Αναστασία Παπαγεωργίου

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *