ΙΣΤΟΡΙΑ Λαογραφία Μάνης

Η Γυναίκα της Μάνης

«Ξεπερνώντας  το δεδομένο της φτώχειας, που θα τσάκιζε και θα ταπείνωνε κάθε άλλη γυναίκα, η Μανιάτισσα με το να μάθει από τη μάνα της,κι από τις γριές της γενιάς της , να χρησιμοποιεί στις ριζικές αξιολογήσεις  της άλλα κριτήρια , σε τίποτε δεν εμποδιζόνταν να νιώθει περηφάνια για τη θέση της, έστω κι αν φόραγε ένα πάμφθηνο φουστάνι , κι αν έτρωγε ένα κομμάτι ξερό ψωμί» γράφει ο
Γιώργος Φτέρης ή κατά το κανονικό όνομα του Γιώργος Τσιμπιδάρης από την Καρέα της Μάνης,  που έζησε τα έτη 1891 εώς το 1967, νομικός , δημοσιογράφος και διακεκριμένος λογοτέχνης.
Ο άνδρας σκότωνε, σκοτωνότανε,φυγοδικούσε!

Η Μανιάτισσα με το δρεπάνι. Φώτο Όμορφη Μάνη Πύργος Διρού

Η γυναίκα έπρεπε να μείνει στο πόδι του να πάρει το τιμόνι.Κι αν χήρευε, έπρεπε να μεγαλώσει τα παιδιά με τον ιδρώτα της, με ξένα μεροκάματα και να κρατήσει μέσα στην καρδιά τους αναμμένο το κάρβουνο του γδικιωμού.
Αυτές οι Μανιάτισσες, που λαχταρούσαν από τα κοριτσίστικα τους χρόνια, τις αντρίκιες πράξεις, οι γριές Μανιάτισσες, οι στεγνές, οι λιανές, οι ξερές φραγκοσουκιές , η Λιού, η Πετρού,η Ληγορού, η Καλαπόθαινα, η Καπετόνυφη είναι όλη η Μάνη.
Με τους πόνους τους, με τα μοιρολόγια τους, με τα έργα τους, με τις ικεσίες και τις κατάρες τους,με την αλύγιστη πίστη τους σε ότι εκφράζει την τιμή και το χρέος.
Εξάλλου τα παραδείγματα γυναικών που έδειξαν απαράμιλλο θάρρος το καλοκαίρι του 1826 στον αιφνιδιασμό που επιχείρησε ο Ιμπραήμ στο Διρό, είναι πολλά.
Μία από εκείνες τις αντρειωμένες , όταν σκοτώθηκε ο γιός της από τουρκικό βόλι, άρπαξε το τουφέκι του και τον αντικατέστησε στο ταμπούρι.Κάθε τόσο γύριζε προς τον νεκρό, τον ξαπλωμένο στο πλευρό της, και του ΄λεγε : «Κοιμήσου παιδάκι μου κοιμήσου! Κι εγώ κρατώ τη θέση σου!».

Δείτε  Ιστορικός-Χρονολογικός Πίνακας Μάνης.

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *