ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ

Πύρριχος-Χιμάρα-Λουκάδικα-Κότρωνας

Κότρωνας.Φώτο Όμορφη Μάνη

Φεύγοντας από το «στολίδι» της Μέσα Μάνης Αρεόπολη και κατεβαίνοντας  νότια με προορισμό το Ακρωτήριο Ταίναρο, έχεις δύο επιλογές να διαλέξεις: Ή να ακολουθήσεις το δρόμο της Αποσκιερής (σκιερής) Μάνης , το δυτικό τμήμα δηλαδή,  ή να διαβείς την διαδρομή προς την Προσηλιακή Μάνη, το ανατολικό της τμήμα.Και οι δύο διαδρομές έχουν την δική τους ξεχωριστή ομορφιά! Και στις δύο διαδρομές συναντάς  χωριά με ιδιαίτερη ιστορία το καθένα. Σχεδόν το κάθε χωριό διαθέτει συγκεκριμένα επώνυμα
Μανιατών με την δική τους οικογενειακή ιστορία.
Εμείς σε αυτή την ανάρτηση θα ακολουθήσουμε την διαδρομή προς την Προσηλιακή Μάνη με προορισμό σε πρώτη φάση τον Κότρωνα.
 -Βρε κούρο ξέρεις γιατί είσαι τόσο μελαχροινός;
                                 -γιατί μπάρμπα;
                                 -γιατί είσαι προσηλιακός κορώνα μου!!

Πύρριχος. Φώτο

Λουκάδικα.Όμορφη Μάνη

   Κλασσική ερώτηση μπαρμπάδων που κατοικούν στην αποσκιερή Μάνη προκειμένου να πειράξουν τους προσηλιακούς! Με δεδομένο ότι η Προσηλιακή Μάνη είναι το ανατολικό τμήμα της και ως εκ τούτου ο ήλιος  εμφανίζεται ενωρίτερα στα χωριά της , τους κατοίκους αυτών οι αποσκιεροί τους θεωρούν πιο μελαμψούς  από τους υπολοίπους της δικής τους πλευράς!!
Αυτό βέβαια ως πείραγμα και τίποτε άλλο!
Περίπου 1 χλμ μετά την Αρεόπολη στο ύψος του χωριού Ξιφαριάνικα (Οικογένεια Ξιφαρά) συναντάς τις ταμπέλες (Κότρωνας, Νύφη, Κοκκάλα κ.α) που αν τις ακολουθήσεις στρίβοντας  αριστερά ξεκινάς το μικρό πανέμορφο ταξίδι για την Προσηλιακή Μάνη.

Κότρωνας.Φώτο Όμορφη Μάνη

Το πρώτο χωριό που συναντάς είναι το γραφικό χωριουδάκι Πύρριχος.Το χωριό αυτό βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά σε ένα στενό μονοπάτι ανάμεσα σε δύο βραχώδη υψώματα.Λέγεται ότι από τούτο το χωριό  πέρασε ο Παυσανίας ο οποίος αναφέρει πως εδώ βρίσκεται ένα μεγάλο πηγάδι στην αγορά της αρχαίας πόλης, ένα ιερό της Αστρατείας Άρτεμις και ένα του Αμαζονίου Απόλλωνος.Ο Πύρριχος είναι το πρώτο χωριό που συναντάς οδεύοντας προς την Προσηλιακή Μάνη και βλέποντας την ομορφιά και την ηρεμία του χωριού ετούτου ο επισκέπτης προϊδεάζεται για το τι θα συναντήσει στην συνέχεια που, για τους γνώστες του τόπου, αναμένεται ακόμα πιο συναρπαστική.

Το επόμενο μικρό αλλά εξίσου εντυπωσιακό χωριό είναι η Χιμάρα. Εδώ, κανείς, εντυπωσιάζεται από το σήμα κατατεθέν του χωριού που είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ο οποίος διατηρείται εντυπωσιακά περιποιημένος, καθαρός και σαν χαρακτηριστικά του έχει το εξαιρετικής τεχνοτροπίας καμπαναριό του με τα ενσωματωμένα λιθανάγλυφα.Η Χιμάρα είναι το δεύτερο χωριό που συναντάς στο δρόμο προς την Προσηλιακή Μάνη, αλλά το τελευταίο στο οποίο ο επισκέπτης δεν βλέπει θάλασσα!Όλα τα χωριά από εδώ και πέρα εώς το τέλος της διαδρομής που είναι το Ακρωτήρι και βουνίσια να είναι, την θάλασσα την αντικρύζουν έστω και από απόσταση.
Όπως είναι τα Λουκάδικα, επόμενο χωριό στο οποίο δεσπόζουν τα πέτρινα σπίτια , πύργοι, στο λόφο του βουνού που μοιάζουν να δημιουργούν ένα κάστρο,το Κάστρο της Κολοκυθιάς , όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι, ενώ πιθανότατα αποτελεί την ακρόπολη της Αρχαίας Τευθρώνης.Αν και βουνίσιο χωριό τα Λουκάδικα είναι εντυπωσιακά και στον υπερθετικό βαθμό γραφικά.
Όμως, όπως και να το κάνουμε και παρά την γραφικότητα και την ιστορική αξία του κάθε χωριού ξεχωριστά, σε αυτό το σημείο της διαδρομής την παράσταση κλέβει σε υπερθετικό μάλιστα βαθμό το παραθαλάσσιο χωριό Κότρωνας.
Τι να πει κανείς για αυτό το χωριό; Με τι λόγια να το περιγράψει;
Είναι το χωριό με τους γραφικούς ορμίσκους που αποτελεί καλοκαιρινό όνειρο για τον κάθε επισκέπτη του.

Κότρωνας.Φώτο Όμορφη Μάνη

Εδώ υπήρχε η Τευθρώνη, λιμάνι που χρησιμοποίησε ο Παυσανίας για να φτάσει στο Ακρωτήριο Ταίναρο με πλοίο. Από το σημερινό λιμάνι του Κότρωνα αντικρύζει κανείς τη μικρή χερσόνησο του Σκοπά και περπατώντας εύκολα φτάνει στη μικρή λουρίδα της γης με τα σκουρόχρωμα μεγάλα βότσαλα και τη διπλή ειδυλλιακή παραλία.
Ο Κότρωνας αποτελεί ένα ειδυλλιακό μέρος για διακοπές. Διαθέτει καταστήματα, δωμάτια ενοικιαζόμενα, ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα και παραλίες γεμάτες άμμο ή μη, ανάλογα με τα γούστα του κάθε λουόμενου.
Μόλις πέσει η νύχτα , οι εικόνες με τα διάσπαρτα φώτα των χωριών στα βουνά της προσηλιακής μάνης που διακρίνονται δυτικά από την παραλία και η ηρεμία της φύσης και  της θάλασσας δημιουργούν μια ρομαντική και εξόχως ποιητική ατμόσφαιρα στον επισκέπτη έτσι που αφήνει την φαντασία του να ταξιδεύει στο χρόνο, αλλά και ό ίδιος να αγαπήσει και να ερωτευθεί!
Όμως το ταξίδι στην Προσηλιακή Μάνη δεν τελειώνει εδώ, είναι τόσα χωριά και τόσες οι ομορφιές που συναντάς στη συνέχεια με προορισμό το Ακρωτήρι που δεν μπορούν να περιγραφούν σε μια σελίδα!
Το Ταξίδι μας συνεχίζεται…..!!!

Σχόλια

Δείτε  Η Άνω και Κάτω Γαρδενίτσα στη Αποσκιερή Μέσα Μάνη.
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *