Λαογραφία Μάνης

Κυνήγι τριγώνας στη Μάνη

πατέρα, τι λες θα έχει τρυγώνια αύριο;
   – Εάν συνεχίσει αυτός ο καιρός , κούρο μου, το ξημέρωμα θα έχει μεγάλο πέρασμα!!
Απολαυστικός αλλά συνάμα και συνηθισμένος ο διάλογος μεταξύ υιού και πατέρα για το κυνήγι της επόμενης ημέρας και την πιθανότητα επιτυχίας του.
Αν το ψάρεμα για τους περισσότερους αποτελεί ένα φανατικό χόμπι, για τους μανιάτες πρώτη επιλογή είναι το κυνήγι! Βλέπετε και μόνο η αίσθηση του όπλου, έστω και κυνηγετικού, το οποίο χρησιμοποιούν για το σκοπό αυτό,  εξιτάρει τους
μανιάτες και τους δίνει μια ξεχωριστή αίσθηση, αυτή του πολεμιστή.Είναι βλέπετε το μανιάτικο DNA τους.Ντυμένοι με ρούχα παραλλαγής, με σκουφάκια , με παγουράκια με ζωστήρες στη μέση γεμάτες φυσίγγια  και με την κλασική θήκη που βάζουν τα «κυνήγια» τους , διακρίνεις επάνω τους καμάρι, λεβεντιά και  περηφάνια που νιώθεις ότι βγαίνει μέσα από την ψυχή τους.

Το κυνήγι σε όλη την επικράτεια τις ημέρες μας ξεκινά στις 20 Αυγούστου κατ΄έτος, όμως τα ουσιαστικά περάσματα πουλιών-τριγωνιών  εμφανίζονται στις αρχές του Σεπτέμβρη.Οι ντόπιοι και έμπειροι κυνηγοί αναφέρουν ως πρώτα περάσματα τις ημερομηνίες 4 με 5 Σεπτεμβρίου και τα τελευταία την ημέρα του Σταυρού, όπως λένε χαρακτηριστικά, δηλαδή στις 14 του ίδιου μήνα!

Καρτέρια Κυνηγών

Από το προηγούμενο βράδυ ξεκινούν οι ετοιμασίες. Καθάρισμα στα όπλα, γέμισμα οι ζωστήρες, έλεγχος των καιρικών συνθηκών, οι οποίες παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στο πέρασμα των πουλιών και ύπνος από νωρίς.
Νωρίς το πρωϊ  ξύπνημα, πρωϊνός γρήγορος καφές και με τον απαραίτητο φακό ντουγρού για την «μπαστούνα» ή καρτέρι!Αναλόγως των καιρικών συνθηκών και προς τα που αναμένεται το πέρασμα, οι κυνηγοί επιδιώκουν να «πιάσουν» την καλύτερη μπαστούνα.Άρα όσο πιο πρωϊ πάνε τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν να κάτσουν στην καλύτερη.Βλέπετε τον Σεπτέμβριο γεμίζει η Μάνη από κυνηγούς και έτσι τα καλά καρτέρια των περασμάτων όποιος πάει πιο νωρίς τα πιάνει.
Τι υπέροχη αίσθηση όταν στο απόλυτο σκοτάδι διακρίνεις διάσπαρτους  φακούς και ακούς γρυλίσματα των σκύλων που συνοδεύουν τους κυνηγούς οι οποίοι περπατούν ψάχνοντας καρτέρι να κάτσουν;
Μα η μεγαλύτερη απόλαυση είναι όταν οι ακτίνες του ήλιου ξεπροβάλλουν από την ανατολή μπροστά από τα προσηλιακά χωρία και πέσει η πρώτη τουφεκιά.Είναι η ώρα που ξεκινά το κυνήγι της τριγώνας. Σε απόσταση ασφαλείας γύρω γύρω  διακρίνεις μικρά ανθρώπινα κεφάλια κυνηγών ίσα με το έδαφος κρυμμένα καλά ώστε να ξεγελάσουν την τριγώνα και να πάει προς το μέρος τους.Είναι όμως επίσης απόλαυση όταν μέσα στην «πολεμική» ατμόσφαιρα από τις τουφεκιές ακούς και τα επιφωνήματα των κυνηγών ανάλογα με την επιτυχία του σκοπού τους. Απογοήτευση, τσαντίλα και βαριές ακατανόμαστες εκφράσεις όταν υπάρχει αποτυχία και ικανοποίηση, χαμόγελα και όρεξη για πλάκα όταν υπάρχει επιτυχία.

Δείτε  Θυμάστε τον Μπάρμπα Νίκο, κατά κόσμον "Μπόσο";
Κυνηγόσκυλα

Στη τριγώνα σε αντίθεση με το ορτύκι , όταν η ώρα σημάνει 9.00 το πρωϊ το κυνήγι της στο καρτέρι ουσιαστικά τελειώνει.
Εκείνη η ώρα είναι που μαζεύονται όλοι οι κυνηγοί μαζί , μετρούν τα κέρδη και τις απώλειες και βέβαια αρχίζει και η σχετική πλάκα.Μετά όλοι μαζί αποχωρούν , δίνοντας ραντεβού  στο σπίτι κάποιου προκειμένου να φάνε κάνα κρεμυδοπίταρο, καμιά τιγανήτα ή κανα φραγκόσυκο ή σε διαφορετική περίπτωση σε κάνα κοντινό καφενείο προκειμένου να κάνουν μεγαλύτερες αναλύσεις για το τι πήγε ή δεν πήγε καλά και βεβαίως να δώσουν ραντεβού για το επόμενο κυνήγι.
Στη Μάνη κατά το τέλος του Σεπτεμβρίου ξεκινά κατ΄ουσία το κυνήγι του ορτυκιού με διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης  από ότι στο τριγώνι. Μετά τον Οκτώβρη εμφανίζονται οι τσίχλες και τέλος Δεκέμβρη μήνα κυρίως, ο κυνηγός συναντά και το πέρασμα της μπεκάτσας.
Τα τελευταία χρόνια , δυστυχώς, λόγω των περιβαντολογικών  αλλαγών που συντελούνται σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν επηρεάσει και τις μετακινήσεις των πουλιών και των ζώων γενικότερα με αποτέλεσμα και στη μάνη το κυνήγι αυτών να βρίσκεται σε πτώση.
Σημεία των καιρών άλλωστε….!!!!
Το παρακάτω βίντεο ανέβηκε στο YouTube στις 3 Ιανουαρίου 2013 από τον Ιωάννη Χριστογιάννη:

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *