Ειδήσεις Μάνης

Ο πλούτος της Μάνης

Δρ Χαραλάμπης Μ. Μπούσιας, Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας

Αν θέλαμε να σκιαγραφήσουμε τον νέο Μητροπολίτη Μάνης κ. κ. Χρυσόστομο Παπαθανασίου θα λέγαμε ότι είναι ο Ιεράρχης με την πλούσια θύραθεν παιδεία, δικαστική και θεολογική, με την πλούσια σε αισθήματα καρδιά, με την πλούσια πίστη στον εσταυρωμένο Ιησού, με την πλούσια ιεραποστολική δράση, με τον πλούσιο ψυχικό κόσμο, με το πλούσιο ταπεινό φρόνημα και με την πλούσια επιθυμία διακονίας του πιστού λαού.

Ο χρόνος θα δείξει του λόγου το αληθές, το οποίο έχει αποδείξει η μέχρι σήμερα ιστορική πορεία του νέου Ιεράρχου, του γνωστού στα πέρατα της οικουμένης από τον Άμβωνα του Μητροπολιτικού Ναού των Αθηνών.

Ο νέος Μητροπολίτης Μάνης, Σεβασμιώτατος κ. κ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, καθίσταται ο πλούτος της Μάνης, ο πλούτος του πλούσιου σε ηρωισμό, αγάπη, πίστη και φιλοξενία λαού της Μάνης, της καρδιάς της Ελλάδας μας. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας μας γίνεται πιο πλούσια με την είσοδο σε αυτή του πατρός Χρυσοστόμου και η Μάνη περιμένει πολλά μετά την οσιακή κοίμηση του κυρού Χρυσοστόμου.

Στον κατηχητικό του Λόγο ο Άγιος Ιωάννης το Χρυσόστομος που διαβάζεται το βράδυ της Αναστάσεως λέει: «Πάντες απολαύσατε του πλούτου της χρηστότητος. Μηδείς θρηνείτω πενίαν». Εμείς στην λογική των Μανιατών ποίμνη λέγομεν: «Πάντες απολαύσατε του πλούτου της χρηστότητος του νέου σας Ποιμενάρχου. Μηδείς θρηνείτω πενίαν λόγων και έργων». Η επισκοπική διακονία του π. Χρυσοστόμου είναι εγγύς. Ίδετε!

του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Ένας εξαιρετικός κληρικός εξελέγη  από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, να ποιμάνει το εκλεκτό ποίμνιο της Μητροπόλεως Μάνης. Πρόκειται για τον αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Παπαθανασίου, ιεροκήρυκα του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών.

Ο π. Χρυσόστομος λόγω του πόθου του να υπηρετήσει ως κληρικός την Εκκλησία εγκατέλειψε μια λαμπρή καριέρα δικαστικού. Δεν είναι εύκολη η θυσία αυτή. Του την αναγνώρισε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και αφού τον χειροτόνησε εις διάκονον και εις πρεσβύτερον τον πήρε κοντά του στο ιδιαίτερό του γραφείο. Σε αυτό συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως διευθυντής και επί του σημερινού Αρχιεπισκόπου.

Δείτε  Σε πρόγραμμα συντήρησης οι επαρχιακοί δρόμοι στην Ανατολική Μάνη

Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Μάνης διαπρέπει και ως επιστήμων. Είναι από τους λίγους Ιεράρχες μας με δύο διδακτορικά διπλώματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα του εκκλησιαστικού δικαίου από τη Νομική Σχολή και ένα, του Κανονικού Δικαίου, από την Θεολογική. Δεν αρκέσθηκε σε αυτά, αλλά παράλληλα με τα δικαστικά του καθήκοντα μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία και στην Ελβετία.

Μεγάλο προσόν του η ευρυμάθειά του και η ικανότητα του να είναι προσιτός στη νεολαία. Τα χιλιάδες παιδιά των Αρσακείων εκπαιδευτηρίων, που τον γνώρισαν και τον αγάπησαν είναι μάρτυρες αυτού του γεγονότος. Επίσης είναι από τους κληρικούς με περισσό ιεραποστολικό ζήλο. Είναι ακάματος στο να γράφει, να ομιλεί και να διδάσκει. Βλέποντας αυτή του την ιεραποστολική δράση, σε συνδυασμό με τα πλούσια προσόντά του ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος του ανέθεσε την διεύθυνση του εξαιρετικού περιοδικού της Αρχιεπισκοπής «Τόλμη». Επίσης διακρίνοντας την σε βάθος πνευματικότητά του και την ρητορική του δεινότητα ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος του ανέθεσε τον άμβωνα του Μητροπολιτικού Ναού των Αθηνών. Έτσι και μέσου των δορυφόρων το κήρυγμά του έφτανε σε όλα τα σημεία της Γης. Πολλοί Έλληνες από την Αμερική ή την Αυστραλία επικοινωνούσαν μαζί του και του εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους για την πνευματική οικοδομή που τους προσέφερε.

Στο πνεύμα και στην καταγωγή είναι κοντινός με το ποίμνιό του της Μάνης. Έχοντας πατέρα αξιωματικό του τότε Βασιλικού Ναυτικού εμποτίστηκε με τα νάματα της Πίστεως και της Πατρίδος, από δε την μητέρα του έλκει την καταγωγή από την Τσακωνιά, που θεωρείται περιοχή της ευρύτερης Λακωνίας. Αυτά τα πλούσια πνευματικά και ψυχικά του χαρίσματα ο π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου τα θέτει στη διακονία του ευλογημένου λαού της Μάνης.-

Πηγή: Βήμα της Ορθοδοξίας

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *