ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ

Μάνη : Ένας πανέμορφος τόπος με την δική του ιστορία”

Μάνη: Αγνή, παρθένα , απρόσιτη πολλές φορές αλλά και η πατρίδα γενέτειρα της Ελληνικής Επανάστασης , αδούλωτη , ανεξάρτητη, ελεύθερη!!!

Ακρωτήρι του Ταινάρου

Αν τα λόγια πολλές φορές φαντάζουν λίγα  για να γράψεις έναν ύμνο για μια πατρίδα , σύμβολο της ανεξαρτησίας , αντίστασης και ηρωϊσμού, η εικόνα αντικρίζοντας το σκληρό τοπίο της Μάνης μιλά από μόνη της.

Η γη της ξεχωρίζει από τα εκατοντάδες ελαιόδεντρα, τις φραγκοσυκιές, τις συκιές, τις χαρουπιές κι από το όμορφο άρωμα που αναβλύζει από τα βάθη της, αυτό της σπάκας και του φρασκόμυλου!!Κι όλα αυτά ανάμεσα από χιλιάδες πέτρες, ξερολιθιές και κακοτράχαλα βουνά όπου ανάμεσα τους διαφαίνονται εκατοντάδες πανύψηλοι πύργοι, δείγμα ενός άλλου τρόπου ζωής κάποιας μακρινής εποχής , τότε που οι κάτοικοι της επιβίωναν ισχυροποιώντας την δύναμη τους ακόμα και απέναντι στον γείτονα τους χωριζόμενοι σε  Νικλιάνους (ισχυρούς) και Αχαμνόμερους (υποταγμένους)!!!

Όλα αυτά συνέβαιναν στην δύση του μεγάλου βουνού του Ταύγέτου, νότια, εκεί στο βουβό , ομιχλώδες και νεκρικό ακρωτήρι , αυτό του Ταινάρου , όπου όπως εικάζεται βρίσκονταν και η Πύλη του Άδη!!

Όσο οι οροσειρές του μεγάλου βουνού του Μακρινού (ονομασία του Ταϋγέτου ) σβήνουν και χάνονται πρός το ακρωτήρι , τόσο η γη της Μάνης γίνεται άγρια και ξερή, με τους ανθρώπους της να ξεχωρίζουν από τα μεγάλα ψάθινα καπέλα και τα τσεμπέρια,  αλλά και από τα καψαλισμένα , κουρασμένα κατακόκκινα πρόσωπα τους, δείγμα των δύσκολων συνθηκών επιβίωσης εξαιτίας αυτής της τραχιάς και άγονης γης που έμελλε από την μοίρα τους . να καλλιεργούν!

Η εικόνα βεβαίως αλλάζει όσο οδεύουμε στη βόρεια Μάνη Αποσκιερή και Προσηλιακή (Δυτική και Ανατολική).

Καλαμίτσι: Η οικία του Πάτρικ Λη Φέρμορ

Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ , διάσημος ταξιδιωτικός συγγραφέας αγγλικής καταγωγής , τα τετράγωνα κερμοσκέπαστα πέτρινα σπιτάκια της Καρδαμύλης τα ονόμαζε μικρά καστράκια. Με θέα τον Μεσσηνιακό κόλπο και βλέποντας το προφυρό χρώμα που δημιουργούσαν οι ακτίνες του ήλιου, όταν ο τελευταίος όδευε προς την δύση του , ο Άγγλος Σερ δεν είχε άλλη επιλογή από το να κατοικήσει μόνιμα στη Μάνη και συγκεκριμένα στο Καλαμίτσι Μεσσηνίας. Δίπλα του η Στούπα του Καζαντζάκη και βορειότερα ο Κάμπος του τέως πρωθυπουργού Κουμουνδούρου.

Δείτε  Καστάνια ή Καστανέα Μάνης & o Πύργος Δουράκη.
Γύθειο

Μα και Ανατολικά εκεί στο ρομαντικό Γύθειο όπου ο Πάρις στο νησάκι Κρανάη , όπου δεσπόζει ο Φάρος, έκλεψε την Ωραία Ελένη ξεκινώντας ουσιαστικά πόλεμο για τα μάτια της, η εικόνα είναι εκπληκτική. Η αρχιτεκτονική του Γυθείου με τα νεοκλασικά  κτίρια του με τον συνδυασμό βουνού και θάλασσας και με θέα ολόκληρο τον Λακωνικό κόλπο αγγίζουν αυτό που λέμε οπτική απόλαυση.Το Γύθειο είναι  γνωστό ότι  αποτελεί όλο τον χρόνο κορυφαίο  τουριστικό προορισμό.

Η Μάνη συνδυάζει απόλυτα την αρμονία βουνού και θάλασσας, τραχύ και άγριου τοπίου αλλά με κρυστάλλινες, παρθένες παραλίες και η ιστορία της  αποτελεί σημείο αναφοράς, αφού ξεκινά ουσιαστικά από τα προϊστορικά χρόνια όπου δείγμα ζωής και συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων  έχει βρεθεί στα περίφημα Σπήλαια της, αυτά του Διρού , που θεωρούνται και είναι τα καλύτερα στον κόσμο!!

Όμορφη Μάνη

 

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *