Κότρωνας:» Το απάνεμο ακρογιάλι της προσηλιακής Μάνης»

Ο παραθαλάσσιος και γραφικότατος Κότρωνας, έδρα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, είναι χτισμένος πλησίον της αρχαίας Τευθρώνης, της ονομαστής πόλεως του Κοινού των Ελευθερολακώνων, η οποία μετά το σεισμό του 3ου αιώνα μ.Χ, βυθίστηκε στο νερό. Ερείπια και ευρήματα της Τευθρώνης έχουν βρεθεί τυχαία από ψαράδες και δύτες, στην περιοχή που η γραφική νησίδα Σκοπά (μπροστά στον Κότρωνα) ενώνεται με την ξηρά.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο Κότρωνας είναι το κέντρο της περιοχής του κόλπου της Κολοκυθιάς. Η ιστορία και τα μνημεία της περιοχής είναι πλούσια και η σπουδαιότητα τους μεγάλη.

Ο Κότρωνας και τα γύρω χωριά συμμετείχαν-όπως όλοι οι Μανιάτες-στην πρώτη γραμμή των εθνικών αγώνων, στα νεώτερα χρόνια, (Επανάσταση 1821, εκστρατεία στην Κρήτη, Μακεδονικός Αγώνας, Βορειοηπειρωτικό κ.α).

Στην πλατεία της παραλίας του Κότρωνα δεσπόζει ο ανδριάντας του Καπετάν Νικηφόρου, του θρυλικού Μακεδονομάχου, μετέπειτα Ναυάρχου, Ιωάννου Δεμέστιχα (από την μεγάλη οικογένεια των Δεμεστιχαίων), του οποίου τα κατορθώματα γύρω στη λίμνη Γιαννιτσών περιγράφει γλαφυρά η διαχρονική παιδαγωγός του Γένους , η Πηνελόπη Δέλτα, στα «Μυστικά του Βάλτου».

Ο Κότρωνας αριθμεί περί τους 300 μόνιμους κατοίκους, αριθμός που αυξάνεται πολύ το Πάσχα και τους θερινούς μήνες.Η βασική απασχόληση των ντόπιων κατοίκων είναι το ψάρεμα-υπάρχει άφθονο ψάρι-και βέβαια η ελαιοκαλλιέργεια, αφού η περιοχή είναι καλυμμένη από ελαιώνες.Λιγότεροι ασχολούνται με τον τουρισμό ή έχουν καταστήματα.

Ο Κότρωνας συνδέεται οδικά με την Αρεόπολη και το Γύθειο (μέσω Σκουταρίου). Βέβαια στην Αρεόπολη υπάρχει η δυνατότητα οδικής προσέγγισης και από την διαδρομή Πύρριχου, Χειμμάρας κ.α

Διαθέτει μικρή προβλήτα για ελλιμενισμό σκαφών και το φυσικό καταφύγιο στον Άγιο Σπυρίδωνα, κοντά στο χωριό.

Δείτε  Εκδηλώσεις τιμής για την ηρωΐδα Μανιάτισσα με το δρεπάνι. (Η ιστορία της)

Το βίντεο είναι παραγωγή της κας Μαρία Τσιροβασίλη, δημοσιευμένο στις 9 Ιουνίου 2014.

Για την Όμορφη Μάνη

Θα θέλαμε το σχόλιο σας:

Σχόλια

,

About Όμορφη Μάνη

H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
View all posts by Όμορφη Μάνη →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *