ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ Περιηγήσεις στη Μάνη

Κότρωνας:” Το απάνεμο ακρογιάλι της προσηλιακής Μάνης”

Ο παραθαλάσσιος και γραφικότατος Κότρωνας, έδρα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, είναι χτισμένος πλησίον της αρχαίας Τευθρώνης, της ονομαστής πόλεως του Κοινού των Ελευθερολακώνων, η οποία μετά το σεισμό του 3ου αιώνα μ.Χ, βυθίστηκε στο νερό. Ερείπια και ευρήματα της Τευθρώνης έχουν βρεθεί τυχαία από ψαράδες και δύτες, στην περιοχή που η γραφική νησίδα Σκοπά (μπροστά στον Κότρωνα) ενώνεται με την ξηρά.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο Κότρωνας είναι το κέντρο της περιοχής του κόλπου της Κολοκυθιάς. Η ιστορία και τα μνημεία της περιοχής είναι πλούσια και η σπουδαιότητα τους μεγάλη.

Ο Κότρωνας και τα γύρω χωριά συμμετείχαν-όπως όλοι οι Μανιάτες-στην πρώτη γραμμή των εθνικών αγώνων, στα νεώτερα χρόνια, (Επανάσταση 1821, εκστρατεία στην Κρήτη, Μακεδονικός Αγώνας, Βορειοηπειρωτικό κ.α).

Στην πλατεία της παραλίας του Κότρωνα δεσπόζει ο ανδριάντας του Καπετάν Νικηφόρου, του θρυλικού Μακεδονομάχου, μετέπειτα Ναυάρχου, Ιωάννου Δεμέστιχα (από την μεγάλη οικογένεια των Δεμεστιχαίων), του οποίου τα κατορθώματα γύρω στη λίμνη Γιαννιτσών περιγράφει γλαφυρά η διαχρονική παιδαγωγός του Γένους , η Πηνελόπη Δέλτα, στα “Μυστικά του Βάλτου”.

Ο Κότρωνας αριθμεί περί τους 300 μόνιμους κατοίκους, αριθμός που αυξάνεται πολύ το Πάσχα και τους θερινούς μήνες.Η βασική απασχόληση των ντόπιων κατοίκων είναι το ψάρεμα-υπάρχει άφθονο ψάρι-και βέβαια η ελαιοκαλλιέργεια, αφού η περιοχή είναι καλυμμένη από ελαιώνες.Λιγότεροι ασχολούνται με τον τουρισμό ή έχουν καταστήματα.

Ο Κότρωνας συνδέεται οδικά με την Αρεόπολη και το Γύθειο (μέσω Σκουταρίου). Βέβαια στην Αρεόπολη υπάρχει η δυνατότητα οδικής προσέγγισης και από την διαδρομή Πύρριχου, Χειμμάρας κ.α

Διαθέτει μικρή προβλήτα για ελλιμενισμό σκαφών και το φυσικό καταφύγιο στον Άγιο Σπυρίδωνα, κοντά στο χωριό.

Δείτε  Προσηλιακή Μάνη: "Εκεί ψηλά στα χωριά Δρυαλί-Αργυλιά"

Το βίντεο είναι παραγωγή της κας Μαρία Τσιροβασίλη, δημοσιευμένο στις 9 Ιουνίου 2014.

Για την Όμορφη Μάνη

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *