ΑΡΘΡΑ Λαογραφία Μάνης

“Σκοτώνουν τ΄άλογα όταν γεράσουν”.

Πόσοι αλήθεια δεν μπαίνουμε  σε συγκρίσεις, βλέποντας τους ηλικιωμένους πατριώτες μας Μανιάτες με τις προσεγμένες τραγιάσκες ή τα φαρδιά καπέλα στο κεφάλι τους ή εκείνες τις Μανιάτισσες γριούλες με τα μόνιμα μαύρα τσεμπέρια τους και το κατακόκκινο ζαρωμένο προσωπάκι τους να προσπαθούν να δείξουν ανεπιτυχώς βέβαια-και καλύτερα εδώ που τα λέμε-ότι έστω κι αν ο χρόνος τους έχει προσπεράσει μπορούν και παρακολουθούν την εξέλιξη της κοινωνίας και ακολουθούν την μόδα της εποχής.kaymoi

Έτσι εκείνους τους γραφικούς ανθρώπους που ταυτίζονται στα μάτια μας  με την μάνα μας ή τον πατέρα μας ή ακόμα περισσότερο με την κυρούλα μας, τους χαιρόμαστε και παρακαλάμε να υπάρχουν όσο μπορούν, ώστε να ομορφαίνουν την ζωή μας.

Θα τους δούμε με καμάρι να σηκώνουν το κινητό , που τους χάρισε ο εγγονός τους, και να μιλούν με τις ώρες απολαμβάνοντας την στιγμή εκείνη, που έτσι μαθημένοι όπως ήταν στη φτώχεια και την ζωή στα χωράφια, ούτε που είχαν διανοηθεί ότι θα κρατούν στα χέρια τους  τέτοια…. μαραφέτια!!

Στον περίπατο τους θα κορδωθούν , ασχέτως αν πιέζουν τον εαυτό τους , αλλά θα πετύχουν να δείχνουν άκαμπτοι και περήφανοι, κοιτάζοντας λοξά τους άλλους, τους όμοιους  τους , περνώντας τους το μήνυμα ότι “να έγω μπορού, βαστάν τα κότσια μου”.Πάλυρος

Όσο και αν τα χρόνια έχουν περάσει, όσο η “καμπούρα” τους κι αν  έχει δεχθεί απανωτά χτυπήματα από τις κακουχίες μιας ολόκληρης ζωής,η ακόμα και από χαμούς προσφιλών προσώπων τους, εκείνοι παρέα με τα παιδία τους ή τα εγγονάκια τους τα ξεχνούν όλα και γίνονται συνομήλικοι  και οι ίδιοι.

Το βράδυ στην σκοτεινή καμάρα στο τραπέζι του δείπνου με ένα ποτήρι κρασί συντροφιά, οι γερόντισσες και οι γέροντες θα αρχίσουν τις ιστορίες τους βγαλμένες μέσα από την σκληρή γη τους, τα κακοτράχαλα βουνά της, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους , τους δύσκολους αγώνες για την επιβίωση τους, ξεχνώντας όλα αυτά τα περί αλλαγής εποχής  ή ακόμα και τα περί ηθών και εθίμων που έχουν πλέον εξασθενήσει τείνοντας να αντικατασταθούν από….νέες ιδέες σύγχρονες!! Είναι τόσο αληθινές οι ιστορίες τους , που πολλές φορές, κάποιο δάκρυ τρέχει από το ζαρωμένο και κουρασμένο πρόσωπο τους.

Δείτε  Η Γυναίκα της Μάνης

Όσο και να προσπαθούν να δείξουν ότι προσαρμόζονται στα νέα πρότυπα της ζωής, οι ίδιοι δεν αλλάζουν κατά βάθος.

Το πρωΐ ο γέροντας θα πάει στο χωράφι , στα ζώα του και θα ελέγξει ότι όλα πάνε καλά, ενώ η γερόντισσα θα περιποιηθεί το σπίτι της και θα φροντίσει την κατσαρόλα της. Αν τύχει και κάποιο δυσάρεστο νέο ; κάποιος θάνατος; τότε ξέρουν πως πρέπει να αντιδράσουν, ξέρουν τους ρόλους τους, τους έχουν μάθει χρόνια τώρα ! Η γερόντισσα θα φορέσει τα μαύρα της ρούχα , θα ξεπλέξει   τα μαλλιά της, θα δέσει το τσεμπέρι της και θα πάει στον τόπο του αποχωρισμού… εκεί θα κλάψει, θα μοιρολογήσει, θα μαλλιοτραβηχτεί, ενώ ο γέροντας θα φορέσει το σακάκι του, θα εμφανιστεί  στην είσοδο του σπιτιού που βρίσκεται ο νεκρός , θα φωνάξει “αδέρφι-αδέρφι”με το όνομα του και θα πάρει την θέση του δίπλα στους υπόλοιπους της οικογενείας που πενθεί.agios athanasios

Ακόμα και αν εμείς ανησυχούμε με τις αντιδράσεις τους ,για τυχόν συγκινήσεις που θα επιβαρύνουν την ήδη βεβαρημένη από το βάθος των χρόνων καρδιά  και ψυχή τους, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Έτσι έχουν μάθει , αυτή ήταν η ζωή τους, αυτό τους ευχαριστεί, όσο και αν στη σκέψη μας  ακούγεται  μακάβριο.

Τα άλλα περί αλλαγής συνηθειών και δείγματα μοντερνισμού ,απλά παρουσιάζονται από τους ίδιους σε εμάς , φοβούμενοι μην τους απομακρύνουμε και τους αφήσουμε ερμητικά μόνους, κάτι που στα τελευταία χρόνια της ζωής τους δεν το επιθυμούν καθόλου.

Άλλωστε γνωρίζουν την γνωστή ρήση που έμελλε να γίνει και ταινία:

“Σκοτώνουν τ΄άλογα όταν γεράσουν”

Για την Όμορφη Μάνη

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *