Το Πασχαλινό τραπέζι στην παλιά Μάνη.

Τα παλαιότερα χρόνια το Πάσχα οι νοικοκυραίοι που είχαν ζωντανά έσφαζαν τον πασχάτη, ή λαμπριάτη.

Αν ήταν κατσίκι το έλεγαν μανάρι και αν ήταν αρνί το έλεγαν μαρτίνι.

Το Σάββατο μετά την Ανάσταση τσούγκριζαν τα κόκκινα αυγά, έκοβαν τη λαμπροκουλούρα, έτρωγαν φρέσκο τυρί,σαλάτα και έπιναν κρασί.

7dade4_kyrimai anoixi apo fb 3

Το κρεατικό του τραπεζιού αποτελούσαν συκωταριά τηγανητή,μαγειρίτσα με μάραθο , ή σκούπα-πατσίτσα ή πατσιά-με έντερα, την κοιλίτσα , τα ποδαράκια, το κεφαλάκι και κρέας από το λαιμό, συνήθως αυγολέμονο.

Το μεσημέρι του Πάσχα έτρωγαν τυρόπιτες και ελαφρά τροφή και το γιορτινό φαγητό το έτρωγαν το απόγευμα της Κυριακής, ή ακόμα και τη Δευτέρα σε κάποια χωριά της Δυτικής Μάνης.

Στη Β.Α Μάνη την Κυριακή του Πάσχα συνηθίζεται κατσικάκι ή αρνάκι ψητό στο φούρνο με πατάτες, αγκινάρες και φρέσκια ρίγανη.Φτιάχνουν ακόμα και κοκκινιστό ή σούπα αυγολέμονο.

Στα Μπαρδουνοχώρια το ψητό τρώγονταν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, ενώ ανήμερα μαγείρευαν κατσικάκι φρικασέ με αντίδια.

Στην ευρύτερη περιοχή της Αρεοπόλεως το κρέας ψήνεται παραδοσιακά στο φούρνο και αρωματίζεται με φρέσκο μάραθο που αφθονεί στην περιοχή, ενώ στην υπόλοιπη Μάνη αγαπούν τη φρέσκια ρίγανη.

Σε ορισμένα χωριά τρώνε τη Δευτέρα του Πάσχα το γιορτινό μαγείρεμα που συνηθίζεται κατά περιοχή.

Το κρέας καταναλώνεται σταδιακά και με σύνεση για να επανέλθει ομαλά ο οργανισμός και να μην προκληθούν δυσάρεστες επιπλοκές λόγω της εξαντλητικής νηστείας των 50 ημερών που προηγήθηκε.

Παρακάτω παραθέτουμε μια από τις πολλές πασχαλινές συνταγές για το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι:

Κατσικάκι ψητό με ρίγανη φρέσκια

katsikaki

Υλικά

1 κιλό κατσικάκι* 6 αγκινάρες * 6 πατάτες μέτριες * 1 μικρό ματσάκι φρέσκια ρίγανη* 2 μεγάλα λεμόνια* αλάτι* πιπέρι* 1 κούπα ελαιόλαδο

Διαδικασία παρασκευής

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις τρίβουμε με λεμόνι για να μη μαυρίσουν και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό μέσα στο οποίο έχουμε ρίξει το χυμό ενός λεμονιού και μια κουταλιά αλεύρι.

Δείτε  Θυμάστε τον Μπάρμπα Νίκο, κατά κόσμον "Μπόσο";

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.

Σε μια λεκάνη βάζουμε τις πατάτες και τις αγκινάρες, τις περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και τις ανακατεύουμε πολύ καλά.

Κατόπιν τις αλατοπιπερώνουμε και τις ανακατεύουμε πάλι.

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας το οποίο είναι κομμένο σε μερίδες ή τεμαχισμένο, χωρίς να διαχωριστεί.

Τοποθετούμε τη ρίγανη στο κάτω μέρος του ταψιού και από πάνω βάζουμε με τάξη το κρέας.Προσθέτουμε τις πατάτες και τις απλώνουμε ομοιόμορφα γύρω από το κρέας.

Ρίχνουμε στο ταψί τα υγρά που έμειναν από τις πατάτες, προσθέτουμε 1 κούπα νερό και ραντίζουμε τις πατάτες και το κρέας με το ελαιόλαδο.

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία και μετά από 15΄- 20΄λεπτά αφού ροδίσει η επιφάνεια, γυρίζουμε το κρέας από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο αφού χαμηλώσουμε λίγο τη θερμοκρασία για όση ώρα χρειασθεί.

Σημ:

α.Θέλει προσοχή η ποσότητα ρίγανης που θα βάλουμε στο φαγητό γιατί η πολλή πικρίζει.Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ρίγανη με μάραθο αλλά το φαγητό θα είναι πιο βαρύ.

β. Προαιρετικά μπορούμε να κάνουμε τομές στα ψαχνά του κρέατος και να μπήξουμε σκελίδες σκόρδο τις οποίες έχουμε βουτήξει σε χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο.

Παραδοσιακη Διατροφη στη Μάνη Ελένη Τζικάκου

Πηγή του άρθρου μας αποτελεί το βιβλίο

«Η Παραδοσιακή διατροφή στη Μάνη». Ελένη Τζικάκου

Εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη. Γεώργιος Δημακόγιαννης

Θα θέλαμε το σχόλιο σας:

Σχόλια

Σχετικά με Όμορφη Μάνη

H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Όμορφη Μάνη →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *