ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ Λαογραφία Μάνης

Η Γιορτή τ΄Άι Γιωργιού του Μακρυναριώτη.

Στις παρυφές του Σαγγιά σε ένα μικρό οροπέδιο με θέα στον κόλπο της Τευθρώνης βρίσκεται ο μεγαλιθικός οικισμός του Μακρύναρου η ίδρυση του οποίου χάνεται στην αχλύ της ιστορίας.

Άϊ Γιώργης Μακρύναρος.
Άϊ Γιώργης Μακρύναρος.

Τα ογκώδη απομεινάρια του οικισμού προκαλούν δέος στον επισκέπτη που με έκπληξη διαπιστώνει ότι εκεί άκμασε ένας ιδιαίτερος πολιτισμός, που τώρα βρίσκεται παραδομένος στη φθορά του χρόνου .Ερείπια κατοικιών και βοηθητικών κτισμάτων όπως στέρνες, αλώνι και λινός μαρτυρούν ότι εκεί επιβίωνε μια αυτόνομη, ανεξάρτητη κοινωνία. Το τοπίο είναι επιβλητικό και στον έρημο οικισμό μοιάζει να μην έχει αλλάξει τίποτε, είναι λες και κατοικείται ακόμα.Στην ατμόσφαιρα πλανάται υποβλητική η αίσθηση ότι πίσω από κάποιο μεγαλιθικό αγκωνάρι θα ξεπροβάλλουν οι οικήτορές του με τις βιβλικές μορφές τους, ντυμένοι με περίεργες φορεσιές και ζωσμένοι τις αρματωσιές τους. Στα Ν.Δ του οικισμού βρίσκεται ο ναός του ιδιαίτερα αγαπητού στη Μάνη Αγίου Γεωργίου , του πολεμιστή, δρακοντοκτόνου  και τροπαιοφόρου, στο πρόσωπο του οποίου οι Μανιάτες βλέπουν τον συμπολεμιστή τους και ενσαρκωτή του διακαούς και άσβεστου πόθου της ελευθερίας, που η μνήμη του τιμάται σύμφωνα με το τοπικό έθιμο την Τετάρτη του Πάσχα.

Η πατριά των Λεκκιάνων και ο κλάδος του οι Δημακογιαννιάνοι , κοιτίδα των οποίων ήταν ο Μακρύναρος , ανηφορίζουν μαζί με άλλους ευλαβείς προσκυνητές από τα γύρω χωριά του Κότρωνα, του Φλωμοχωρίου, του Αργιλιά, του Δρυμού και του Νυφίου, που συναποτελούσαν τον παλιό δήμο της Τευθρώνης, για να γιορτάσουν τον θαυματουργό άγιό τους τιμώντας συγχρόνως την απροσκύνητη ρίζα τους που ανδρώθηκε πάνω στα απόρθητα βράχια, τα μετερίζια και τις κοφτερές πέτρες της Μάνης.

Ενώ η λειτουργία βρίσκεται σε εξέλιξη, κάτοικοι της περιοχής που είναι εθελοντικά επιφορτισμένοι με το μαγείρεμα, σιγοβράζουν το φαγητό στα μεγάλα καζάνια πάνω στη φωτιά με τα ξύλα, που εκλύει μια πρωτόγνωρη, μεθυστική μυρωδιά που ιδαχέεται ηδονικά στην ατμόσφαιρα.

Δείτε  Το Πασχαλινό τραπέζι στην παλιά Μάνη.

Μετά την απόλυση της θείας λειτουργίας όλο το εκκλησίασμα συντρώγει υπαίθρια σε “κοινή τράπεζα” το πατροπαράδοτο γεύμα , κατσικάκι με μακαρόνια γιαχνί, προσφορά των ντόπιων κτηνοτρόφων.

Κάτω από τον ίσκιο της αιωνόβιας βελανιδιάς, δίπλα στα ίχνη του αλωνιού , οι προσκυνητές απολαμβάνουν ένα φαγητό μοναδικής νοστιμιάς φτιαγμένο με απλό και λιτό τρόπο, εναρμονισμένο με την απλότητα και την ομορφιά του τόπου, που προκαλεί υπέρτατη γαστριμαργική ευχαρίστηση στους ευτυχείς προσκυνητές-συνδαιτυμόνες.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι παραγωγή της κας Μαρίας Τσιροβασίλη και δημοσιεύθηκε στις 16/10/2015


Παραδοσιακη Διατροφη στη Μάνη Ελένη Τζικάκου

Πηγή: Η Παραδοσιακή διατροφή της Μάνης. Ελένη Τζικάκου.

Εκδόσεις “Αδούλωτη Μάνη”. Γ.Π.Δημακόγιαννης

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *