Ρετρο

Νοσταλγικές εικόνες από την παλιά Μάνη.

Φώτο: Γ.Βουρλίτης. “Εικονοβίβλος της Μάνης”. 

Εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη.Γ.Π.Δημακόγιαννης.

Κείμενα-Λεζάντες: Όμορφη Μάνη

Όσο  η ζωή προχωρά και εκσυγχρονίζεται με νέα τεχνολογικά μέσα, ζώντας στην ουσία έναν ψεύτικο κόσμο εικονικής χλιδής-γιατί κατά βάθος παραμένουμε, οι περισσότεροι τουλάχιστον, φτωχοί- τόσο εμείς οι Μανιάτες θα νοσταλγούμε την Παλιά Μάνη.

Για εμάς η παλιά Μάνη είναι σημείο αναφοράς στην ζωή μας. Εκεί ζήσαμε οι παλαιότεροι τον πολύ απλό και καθημερινό τρόπο ζωής ,που αν και φτωχός σε αγαθά- που σήμερα αφθονούν-  υπήρξε ποιοτικός γεμάτος όμορφα αισθήματα κοντά στους γονείς μας που μοχθούσαν να μας μεγαλώσουν και να μας σπουδάσουν, είναι αλήθεια με πολύ λιγότερες ανέσεις.

 

Σε αυτό το άρθρο  θυμόμαστε, όλοι μαζί, παρέα, μέσα από εικόνες την Παλιά Μάνη που τελικά δεν έχει αλλάξει και πολύ! Τι λείπει; Λείπουν στους περισσότερους από εμάς  οι δικοί μας άνθρωποι που όταν βλέπουμε τις ξεθωριασμένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες,  μοιραία η θύμηση μας τους φέρνει σε πρώτο πλάνο σαν να ζουν ακόμα κοντά μας, δίπλα μας.

Απολαύστε λοιπόν  τις εικόνες των ανθρώπων εκείνης της εποχής καθώς  και τα πανέμορφα  τοπία,  αφήνοντας και την ίδια την  φαντασία σας να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο!

Ξεκινάμε;

Γυθειο Πάνω δρόμος

Γύθειο. Ο “πάνω δρόμος”.Στην αρχαιότητα ήταν ο μοναδικός δρόμος για το ιερό της Μιγωνίτιδος Αφροδίτης , που σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, έχτισε ο Πάρις , στη θέση του ιερού βρίσκεται σήμερα ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Στην αρχή του δρόμου σκαλισμένη στο βράχο επιγραφή του 6ου π.Χ ειδοποιεί τον διαβάτη να μπει αθόρυβα στον ιερό χώρο.

Μέσο μεταφοράς Gyueio

Μόνο οι πολύ παλαιότεροι ενδεχομένως να θυμούνται αυτό το μέσο μεταφοράς που κυκλοφορούσε στο Γύθειο. Βεβαίως σήμερα έχει αντικατασταθεί με σύγχρονα φορτηγά , αλλά νομίζουμε ότι τελικά αυτό που μας λείπει είναι το όχημα της φωτογραφίας ή κάνουμε λάθος;

para trixa

Εκπληκτική φωτογραφία του Γ.Βουρλίτη ως προς την στιγμή που την αποτύπωσε στη μηχανή του!! Θα μπορούσε να συμβεί ατύχημα στον κεντρικό δρόμο του παλαιού Γυθείου.Τελικά μάλλον το κακό δεν συνέβη και όλα πήγαν καλά.

Δείτε  Μάνη της δεκαετίας 60΄με τον φωτογραφικό φακό του Κωνσταντίνου Μάνου

Μαυρομιχαλαίοι

Αρεόπολη. Η περίφημη γειτονιά της ιστορικής οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων.

μοιρολοι

Κάπου στην Αρεόπολη. Ο υπέρτατος σεβασμός και ο αποχαιρετισμός του νεκρού με τα δεκαπεντασύλλαβα μοιρολόγια, από τις μαυροφορούσες μανιάτισσες μοιρολογίστρες.

Μέζαπο

Μέζαπος. Μανιάτισσα ανέμελη, κάτω στην παραλία εργάζεται ρεμβάζοντας, μάλλον προς το Τηγάνι.

Κυπάρισσος

Άποψη της Κυπάρισσου.Εδώ βρισκόταν η αρχαία πόλη Ταίναρο (Καινήπολη), σπουδαίο εμπορικό κέντρο των Ελευθερολακώνων.

αποψη παλυρος

Πάλυρος. Χωρίς η εικόνα της  να έχει αλλάξει ιδιαίτερα σε σύγκριση με την σημερινή, παραμένει ένας πανέμορφος οικισμός δίπλα από το ακρωταίναρο.

Πάλυρος

Πάλυρος. Βραδινή, μάλλον ανοιξιάτικη, ρούγα. …όταν οι άνθρωποι μένοντας μόνιμα έδιναν ζωή στα χωριά τους. Για εμάς …το αποκορύφωμα της νοσταλγίας ή όχι;

Αγιος Νικολαος στο Γερμα

Γέρμα. Ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου του 13ου αιώνα.

πλατανος πανω Καρεα

Πάνω Καρέα. Μακριά από την βουή της πόλης , ένας καφές ή ένα ουζάκι κάτω από αυτό τον πλάτανο κρίνεται εξόχως ονειρική στιγμή.

Βαχός

Βαχός. θεωρείται και είναι η πύλη της Μάνης. Ονειρικός, μαγευτικός όποια εποχή και να τον αντικρίσεις.

Λαγκάδα

Λαγκάδα. Χωρίς μεγάλες διαφορές με το σήμερα  παραμένει από τότε πανέμορφη και ποιητική.

Νομιτσί

Νομιτσί. Πλέξιμο καπέλων από τις αιώνια μαυροφορούσες μανιατοπούλες. Οι χαρακτηριστικές πλατύγυρες ψάθες προστάτευαν και προστατεύουν τους Μανιάτες από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού.

Γεφυρι στον Παλιο δρομο

Πανέμορφο, παραδοσιακό και γραφικό γιοφύρι στον παλιό δρόμο Καρδαμύλης-Καλαμάτας. Μόλις διακρίνεται η παραλία Ριτσά.

Eξοχώρι

Εξωχώρι. Ποιητικό, μαγευτικό, πανέμορφο.Έτσι διατηρείται έως και σήμερα. Στο βάθος διακρίνονται τα Τσέρια.

Νοσταλγικές πανέμορφες φωτογραφίες μιας άλλης εποχής που εδώ στη Μάνη δεν έχουν διαφοροποιηθεί τόσο σε σύγκριση με το σήμερα!!

Αυτή είναι και η ομορφιά του τόπου μας!!

Οι φωτογραφίες είναι από το σπουδαίο εκθεσιακό πολυτελέστατο βιβλίο του Γ.Βουρλίτη ,”Εικονοβίβλος της Μάνης” το οποίο αριθμεί 500 φωτοθέματα αφιερωμένα στη παλιά Μάνη .

Η  έκδοση είναι της  “Αδούλωτης Μάνης” του Γ.Π.Δημακόγιαννη.

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *