Μανιάτικη Μπακαλιαρόσουπα.

Μια εκπληκτική συνταγή από την Μανιάτικη Κουζίνα
Υλικά
  • 800 γρ. μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος, σε μεγάλα κομμάτια
  • 8 πατάτες μέτριες, σε μέτριους κύβους
  • 4 μέτρια ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 2 – 3 μέτρια καρότα, σε μέτριες ροδέλες
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • xυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • χυμός από 1 λεμόνι
Μερίδες 6
Προετοιμασία 30΄ Μαγείρεμα 30΄-35΄

ΔιαδικασίαΣε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα καρότα, προσθέτουμε τόσο νερό όσο να υπερκαλύπτονται τα λαχανικά κατά 3 – 4 εκ. και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 – 30 λεπτά (από την ώρα του βρασμού), μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό. Τοποθετούμε πάνω στα λαχανικά τα κομμάτια του μπακαλιάρου, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το πιπέρι, ανακινούμε ελαφρώς την κατσαρόλα και βράζουμε για περίπου 8 λεπτά μέχρι να γίνει το ψάρι.

 

Σε ένα βαθύ πιάτο διαλύουμε το αλεύρι με λίγο ζεστό νερό ή ζωμό από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε πολύ καλά να μη σβολιάσει και περιχύνουμε τη σούπα με το μείγμα. Σείουμε την κατσαρόλα να πάει παντού, την αφήνουμε να πάρει μία βράση και αποσύρουμε από την εστία.

 

Αυγολέμονο: Σε δύο μπολ χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν και, αφού ενωθούν με το μείγμα, προσθέτουμε το λεμόνι. Με μια κουτάλα παίρνουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και με σιγανή ροή τον προσθέτουμε στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας πολύ καλά για να μην κόψει. Οταν το μείγμα των αυγών έχει ζεσταθεί πολύ καλά, αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και τη σείουμε έτσι ώστε να πάει παντού. Μεταφέρουμε την κατσαρόλα στη ζεστή εστία και, μόλις πάει να πάρει βράση, αποσύρουμε και σερβίρουμε.

Δείτε  Πένες με σύγκλινο Μάνης και άρωμα βασιλικού

 

Λίγα λόγια για τη συνταγή:

Στη Μάνη τον παστό μπακαλιάρο τον κάνουν, πέρα από τηγανητό ή πλακί, και σούπα, κάτι που δεν πολυσυνηθίζεται σε άλλα μέρη της χώρας. Ενδιαφέρον έχει η προσθήκη αλευριού που συμβάλλει στο να μην κόψει το αυγολέμονο.

Πρώτη δημοσίευση στον http://www.gastronomos.gr/

Σημ: Η Μανιάτικη αυτή συνταγή βρίσκεται στο βιβλίο της Μανιάτισσας πατριώτισσας κας Ελένη Τζικάκου: «Η Παραδοσιακή διατροφή στη Μάνη».

Εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη.Γ.Π. Δημακόγιαννης

assets_LARGE_t_241661_54409611

Θα θέλαμε το σχόλιο σας:

Σχόλια

Σχετικά με Όμορφη Μάνη

H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Όμορφη Μάνη →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *