ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ

Σταγόνες βροχής στη Μάνη…..

Άμα “φορτώσει” ο ουρανός από την Καλαμάτα, να περιμένεις βροχή και στη Μέσα Μάνη,  έλεγαν οι παλιοί!!

Και πράγματι δεν άργησαν να σκορπίζονται  στα τζάμια των σπιτιών οι πρώτες σταγόνες …!!!Στη Μάνη όταν ξεκινήσει να βρέχει δεν σταματά.Ο ουρανός μαυρίζει , η φύση σκοτεινιάζει και η βροχή πέφτει καταρρακτωδώς.Το πέπλο της βρόχινης ομίχλης σκεπάζει τις κορφές των βουνών που βλέποντας τες νιώθεις ότι σιγά-σιγά  τις χάνεις.Η βροχή στη Μάνη, το χειμώνα, σου δημιουργεί το συναίσθημα της θλίψης. Όσο πολύτιμο είναι το νερό που πέφτει στην άγονη και μόνιμα διψασμένη γη, τόσο βαριά ατμόσφαιρα δημιουργεί στο ανθρώπινο μυαλό και μόνο η βουή της βροχής.Ίσως φταίει η ερημιά αυτού του τόπου τις άγριες χειμωνιάτικες ημέρες και νύκτες.Όταν τίποτε δεν υπάρχει για να αναστατώσει τα χωριά προσφέροντας σημάδια ζωής. Όταν οι παρέες εκλείπουν και η μαυρίλα της μοναξιάς ταυτίζεται με αυτή της φύσης.Στο νου έρχονται οι φωνές των παιδιών, τα διάφορα πηγαδάκια στις ρούγες, η βαβούρα των περαστικών και ταξιδευτών του καλοκαιριού.DSC02387

Τώρα το χειμώνα η Μάνη είναι έρημη και αφημένη στην οργή πολλές φορές της φύσης που λόγω εποχής ξεσπά και αυτή με τη σειρά της.

Οι δρόμοι γίνονται λίμνες, τα περιβόλια ατέλειωτοι βάλτοι και οι λάκοι ξεχειλίζουν από το νερό. Κανένα πουλί δεν πετά και δεν κελαηδά ώστε έστω για κάποια δευτερόλεπτα να σπάει την μονοτονία του ακούσματος της βροχής.

Οι περίφημοι και αγέρωχοι πύργοι , στέκουν και αυτοί έρημοι και μόνοι προσπαθώντας να κρατηθούν από την μανία της φύσης.Βλέποντας τους νιώθεις πως κάνουν τιτάνιο αγώνα να σταθούν, έναν συνεχή αγώνα όμως που κρατάει αιώνες ολόκληρους.

Τίποτε δεν κινείται στην Μάνη, όταν ξεσπά η φύση! Οι λιγοστοί ερημικοί και μοναχικοί άνθρωποι στα χωριά κλεισμένοι μέσα στους σκοτεινούς πύργους τους, μαζεμένοι γύρω από τη στόφα, ζεσταίνονται και αφουγκράζονται το πέρασμα της βροχής ή ακόμα και του λυσσαλέου αέρα στο κατώφλι τους.Η μοναξιά στη Μάνη τον χειμώνα είναι και η πληγή της. Την εποχή αυτή όταν βρεθείς εκεί νιώθεις την απόλυτη ερημιά. Το ταξίδι χωρίς γυρισμό των μεγαλύτερων ανθρώπων σε ηλικία, αλλά και η μετανάστευση στις μεγάλες πόλεις των απογόνων τους, προς εύρεση καλύτερης εργασιακής τύχης, είναι οι αιτίες που έχουν ερημώσει τούτο τον τόπο, που τελικά μόνος του παλεύει να ανταποκριθεί και να αντέξει στα όποια ακραία φυσικά φαινόμενα.

Δείτε  Βάθεια: "Ο πιο πολυφωτογραφημένος οικισμός της Μάνης".(Βίντεο-αφιέρωμα)

Είναι όμως ένα τόπος μαθημένος σε δύσκολους αγώνες, είναι ένας τόπος που δεν το βάζει κάτω ποτέ.

Είναι ο τόπος που βγαίνοντας ανεμοδαρμένος και χτυπημένος όλο το χειμώνα από τη φύση , την άνοιξη, μας περιμένει ντυμένος , στολισμένος, χρυσαφένιος μα πάνω από όλα ήρεμος, ώστε να μας προσφέρει καινούργιες χαρές και συγκινήσεις  από τα μαγευτικά τοπία που κρύβει μέσα στα σπλάχνα του.

Οι λιγοστοί μόνιμοι άνθρωποι του και αυτοί βγαλμένοι μέσα από τον πόλεμο της μοναξιάς και της ερήμωσης όλο τον χειμώνα, μας υποδέχονται δίχως κανένα σημάδι επάνω τους, χαμογελαστοί και με καλοσύνη προκειμένου να μας περιποιηθούν όπως έχουν μάθει χρόνια τώρα. Άλλωστε το πρόσωπο τους τώρα λάμπει, έχουν παρέα και η ερημιά  τους ανήκει πια στο παρελθόν μέχρι βέβαια τον επόμενο χειμώνα που όμως θα αργήσει να ξεπροβάλλει ,καθώς μόλις τώρα μπαίνει η άνοιξη…..

Για την Όμορφη Μάνη

Δημήτρης Χρονέας

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *