Μανιάτικες γλυκιές γεύσεις με άρωμα Χριστουγέννων.

Οι εορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και εμείς προτείνουμε τέσσερις χριστουγεννιάτικες και λαχταριστές γεύσεις Μανιάτικων γλυκών που σερβίρονται τις άγιες αυτές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Δείτε την πρόταση μας και αποφασίστε!!!
Το Χριστόψωμοimages (1)
Τα ζυμαρένια κεντήδια, που κοσμούν την επιφάνεια του Χριστόψωμου, αναπαριστούν τα έθιμα και τις παραδόσεις κάθε τόπου. Στη μέση του ψωμιού υπάρχει απαραιτήτως ένας μεγάλος σταυρός από ζυμάρι και στο κέντρο του ένα άσπαστο καρύδι.
Τα ζυμαρένια λουλούδια είχαν τόσα πέταλα, όσα και τα μέλη της οικογένειας, τα ζυμαρένια φύλλα ήταν σύμβολο προστασίας και γονιμότητας, ενώ τα κλαράκια κληματαριάς και τα σταφύλια σύμβολα αφθονίας.
Οι δίπλες της Μάνης 
Αναπαριστούν το «δίπλωμα» του Χριστού μέσα στα σπάργανα και τις έφτιαχναν Χριστούγεννα, σε αρραβώνες, γάμους και γεννητούρια. Ευχόντουσαν δε να «διπλιάσει» η χαρά μόνο αν το παιδί ήταν «σερνικό»! Για τα θηλυκά απλά «να ζήσει».
Γλυκό του τηγανιού, θέλει αγνά υλικά και μαστοριά για να πετύχει η συνταγή.

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο

  • ½ κούπα ελαιόλαδο (120 ml)
  • χυμό ενός μικρού πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ούζο
  • 1 κιλό αλεύρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 5 αυγά
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα

Για το τηγάνισμα:

2.5 κούπες ελαιόλαδο

Για το μέλωμα:

  • 2 κούπες μέλι
  • 1 και ½ κούπες τριμμένο καρύδι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα τριμμένη.

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε τα αυγά.
  • Προσθέτουμε το ούζο, το αλάτι, το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα, το ελαιόλαδο και το αλεύρι.
  • Τα ζυμώνουμε μέχρι να σφίξει το μίγμα (να μην κολλάει στα χέρια.).
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε οκτώ μέρη.
  • Ανοίγουμε με ένα λεπτό πλάστη πολύ λεπτό φύλλο.
  • Το χωρίζουμε σε έξι μικρά μακρόστενα κομμάτια (περίπου 12Χ18 εκατοστά το καθένα).
  • Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει.
  • Ρίχνουμε τα κομμάτια μέσα στο τηγάνι ένα – ένα και με γρήγορες κινήσεις διπλώνουμε κατά το ένα τρίτο πρώτα την δεξιά και μετά την αριστερή πλευρά πάνω από το κέντρο του κομματιού.
  • Μόλις στερεοποιηθεί η «δίπλα» την γυρίζουμε και από την άλλη μεριά και αμέσως την βγάζουμε από το τηγάνι αφού στραγγίξουμε το λάδι που έχει μείνει πάνω της.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα κομμάτια.
  • Ανοίγουμε με τον πλάστη το επόμενο φύλλο και ακολουθούμε τα ίδια βήματα μέχρι να τελειώσουν όλα τα κομμάτια.
  • Τοποθετούμε τις δίπλες σε μια φαρδιά πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω το μέλι.
  • Τέλος ρίχνουμε τα τριμμένα καρύδια.

Συμβουλές

  • Μπορείτε να χαράζετε το φύλλο με κόφτη πίτσας με τεθλασμένη κοπή για καλύτερη αισθητική.
  • Εναλλακτικά μπορείτε να τις βουτήξετε σε σιρόπι. Το σιρόπι μπορείτε να το φτιάξετε προσθέτοντας το μέλι, ίση ποσότητα νερού και ίση ποσότητας ζάχαρης. Αυτά τα υλικά τα βράζετε όλα μαζί για 5 λεπτά και μετά προσθέσετε και ένα ξυλαράκι κανέλα. Αφήνετε το μίγμα να βράσει συνολικά περίπου για 25 λεπτά και μετά μπορείτε να βουτήξετε μέσα τις δίπλες
  • Οι δίπλες είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα της Λακωνίας. Συνήθως προσφέρεται σε επίσημες κοινωνικές εκδηλώσεις.
  • Χρησιμοποιώντας τα μισά υλικά μπορούμε να φτιάξουμε 25 δίπλες που είναι υπεραρκετές για τις περισσότερες περιπτώσεις. Βεβαίως αυτό έχει να κάνει με τις ανάγκες του καθενός.
Δείτε  Χαρόπιτες- Τα ψωμιά του γάμου

Χρόνος προετοιμασίας: 1:30 

 Καλή Όρεξη! ! ! ! !
Λαλάγγιαtiganides

Τα λαλάγγια φτιάχνονται στη Μάνη τα Χριστούγεννα αλλά μπορεί κανείς να τα χαρεί όλο το χρόνο. Διατηρούνται αεροστεγώς έξω από το ψυγείο για πολλές μέρες.

Συστατικά:

1 κιλό αλεύρι μπλε
1 φλ. ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1/4 κ.κ τριμμένη  κανέλα και 1/4 κ.κ γαρίφαλο
ελάχιστο αλάτι
1/2 φλ. μπράντυ METAXA
​λάδι ελαφρύ για το τηγάνισμα

Οδηγίες:

Βάζουμε τη μαγιά σε νερό χλιαρό και προσθέτουμε το ένα τέταρτο από το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια κι αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί.
Προσθέτουμε το γαρύφαλλο, την κανέλα, το αλάτι, και μετά σιγά σιγά προσθέτουμε μια λίγο αλεύρι και μια λίγο λάδι μεχρι να τελειώσουν.
Τρίβουμε την ζύμη και την χωρίζουμε σε μικρά στρογγυλά κομματάκια τα οποία πλάθουμε σε λεπτά κορδόνια. Φτιάχνουμε το σχέδιο που επιθυμούμε.

Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι λίγα λίγα και τα βάζουμε σε αποροφητικό χαρτί. να στραγγίξουν. Είναι νόστιμα και παραδοσιακά

Tips

Σερβίρετε τα λαλάγγια με λίγο θυμαρίσιο ή με τυρί
Γαλατόπιτα Μάνης801F08C4-277E-442A-BE7D-61AACBD130EC
Εκτέλεση
Σε μπoλ βάζουμε τα αυγά, τη μισή ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Με σύρμα τα χτυπάμε καλά. Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί και προσθέτουμε την άλλη μισή ζάχαρη. Παίρνουμε 2 φλ. χλιαρό γάλα και αραιώνουμε το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας με σύρμα. Τα προσθέτουμε στο γάλα, ανακατεύοντας. Αφήνουμε λίγα λεπτά να δέσει η κρέμα, ανακατεύοντας τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε. Στο μπλέντερ βάζουμε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και την κανέλα. Τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη. Βουτυρώνουμε μεγάλο στρογγυλό ταψί. Απλώνουμε ακτινωτά 3 πολίτικα φύλλα, αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε ένα ένα. Πασπαλίζουμε με κανέλα, αμύγδαλο, ζάχαρη. Απλώνουμε 3 φύλλα που προεξέχουν στις άκρες, αφού τα βουτυρώσουμε. Πασπαλίζουμε με κανέλα, αμύγδαλο, ζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε με 3 βουτυρωμένα και πασπαλισμένα φύλλα. Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα.
Χτυπάμε τα δύο αυγά με τη ζάχαρη σε μπολ και περιχύνουμε την επιφάνεια της γαλατόπιτας. Γυρίζουμε όλες τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, καλύπτοντας τη μισή επιφάνεια της πίτας. Η μέση της πίτας μένει ακάλυπτη. Αλείφουμε τα φύλλα με όσο βούτυρο περισσέψει. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 170οC στην κάτω σχάρα, για 45′ περίπου, έως ότου ροδίσει καλά.Tip
Οι στρώσεις ενδιάμεσα στα φύλλα, με ζάχαρη και αμύγδαλο, καραμελώνουν το φύλλο και το διατηρούν κριτσανιστό.

Θα θέλαμε το σχόλιο σας:

Σχόλια

Σχετικά με Όμορφη Μάνη

H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Όμορφη Μάνη →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *