Λαογραφία Μάνης

Ο Παπα Γιώργης από το Κατωπάγκι.

Θέλει μεγάλη προσπάθεια και πραγματική προσήλωση στο λειτούργημα που καλείται να εξασκήσει  όταν κάποιος είναι Ιερέας στη Μάνη.

Ελλείψει δρόμων τα παλιά χρόνια πως να μεταβαίνει ένας ιερέας από χωριό σε χωριό όταν καλείτο να πράξει το λειτούργημα του;

Οι μετακινήσεις του   γίνονταν κυρίως με το γαϊδουράκι. Ειδοποιούνταν ο Ιερέας και πολύ ώρα πριν ξεκινούσε και μέσα από τα κακοτράχαλα μονοπάτια διάβαινε για να φτάσει στον προορισμό του, με λιοπύρι το καλοκαίρι και με κρύο και βροχή τον χειμώνα , όπου στο τέλος πάντα  κατάφερνε και ήταν συνεπής στην ώρα του.

Ιερέας με το γαϊδουράκι
Ιερέας με το γαϊδουράκι

Μα και τα νεότερα χρόνια λόγω ελλείψεων Ιερέων στη Μέσα Μάνη δεν έχει μεγάλη διαφορά από το χθές. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι το μεταφορικό μέσο, έτσι αντί για το συμπαθές τετράποδο η μετακίνηση γίνεται με αυτοκίνητο.

Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια τον συγχωρεμένο τον Παπαγιώργη τον Οικονομάκη ο οποίος τις ημέρες του Πάσχα και δη την Μεγάλη Εβδομάδα, όταν και ο κόσμος λόγω των αργιών είναι στην Μάνη πολυπληθέστερος ξεκινούσε την διαδρομή για τις εκκλησίες πολύ νωρίς, σχεδόν από το μεσημέρι!

Σε πολλές από αυτές τον ακολουθούσα και μου έρχεται στην σκέψη μου  η αγωνία του για να προλάβει όλα τα χωριά.

Ιδιαίτερα η Μεγάλη Παρασκευή φαίνεται να ήταν η πιο δύσκολη για το λειτούργημα του, ημέρα.Ξεκινούσε από το πρωϊ με το σαραβαλάκι του και πήγαινε για τρισάγιο στα περισσότερα χωριά της αποσκιερής Μέσα Μάνης.Το μεσημέρι ένα γρήγορο κολατσό στο σπίτι του στην Έλια και μετά ξανά στους δρόμους για να προλάβει τον Επιτάφιο.

Μου έλεγε” Πρέπει στις 7.00 να κάνω Επιτάφιο στο Γερολιμένα, στις 8.30 πρέπει να είμαι στην Κοίτα και μετά στα χωριά του Κατωπαγκίου με τελική λειτουργία στον Κούνο γύρω στις 11.00 το βράδυ”.

Αλίμονο εάν δεν προλάβαινε!!!

Δείτε  Έκθεση Λακωνικών Προϊόντων. 7 έως 12 Μαρτίου στο Σύνταγμα.
Γερολιμένας
Γερολιμένας

Την δε Ανάσταση το Μεγάλο Σαββάτο, εκεί να δείτε άγχος  για πως θα προλάβει  τις Αναστάσεις σε όλα τα χωριά

, αλλά όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή εκεί ήταν και η αστεία πλευρά της ιστορίας, καθώς γύρω στις 8.00 το απόγευμα είχε ήδη “σηκώσει” Ανάσταση στο Γερολιμένα.Έτσι στις 8.30 οι κάτοικοι στο Γερολιμένα μπορούσαν να ψήσουν μέχρι αρνί, ενώ την ίδια ώρα στα άλλα χωριά όλοι βρίσκονταν ακόμα σε καθεστώς νηστείας!!

Τελικά για άλλη μια-πολλοστή φορά-στις 12.00 τα μεσάνυχτα “σήκωνε” Ανάσταση στην κοινότητα στον Κούνο όντας συνεπής  στο πρόγραμμα του και στους πιστούς.

Σήμερα ο γλυκύτατος  Παπα Γιώργης από την Έλια δε ζει, αλλά έχουν βρεθεί για τα χωριά μας άξιοι αντικαταστάτες όπως ο Πάπα Δημήτρης ο Μαριόλης από το Δρύ, ταπεινός και ακριβέστατος στις  υποχρεώσεις του, αλλά και Πάπα Νίκος ο Σταματόγιαννης από την Οχιά, λίγο τρελούτσικος αλλά το ίδιο σεβάσμιος και τυπικός στα καθήκοντα του.
Το τραγούδι που ακολουθεί είναι αφιερωμένο στον Παπά Γιώργη:

Για την Όμορφη Μάνη

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *