Δημήτριος Καλαποθάκης.

(Του Γιώργου Δημακόγιαννη)

Κανένας άλλος δημοσιογράφος, στην εποχή του, δεν διαβαζότανε με τόση προσοχή, ακόμη κι από εκείνους που βρίσκονταν τοποθετημένοι στην αντίθετη πολιτική παράταξη. Και τούτο γιατί στα γραφτά του, εκτός από το κριτικό πνεύμα, ήτανε εμφανέστατη και η τιμιότητά του, ένας τόνος διαρκούς κοσμιότητας, μαζί βέβαια με αδιαπραγμάτευτο πατριωτισμό στις επιλογές του.

Δημήτριος Καλαποθάκης
Δημήτριος Καλαποθάκης

Πιο γνωστή του προσπάθεια ήταν η σπουδαία εφημερίδα «Εμπρός»1 που πρωτοεκδόθηκε στα 1896. Ένα χρόνο αργότερα, το 1897, άρχισε την οργάνωση του «Μακεδονικού Κομιτάτου», του οποίου υπήρξε η ιθύνουσα και εμπνέουσα διάνοια. Πρόκειται για την οργάνωση που έστησε το Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908), μια από τις πιο αποφασιστικές και πιο γόνιμες εθνικές εξορμήσεις μας.

Ο Δημήτριος Καλαποθάκης διετέλεσε πρόεδρος του Μακεδονικού κομιτάτου από την ίδρυσή του έως το Φεβρουάριο του 1907, οπότε παραιτήθηκε μετά από σύγκρουσή του με την κυβέρνηση Θεοτόκη, η οποία επιθυμούσε να ενοποιήσει τη δράση στη Μακεδονία και να περιστείλει τις δραστηριότητες του Μ.Κ.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Φτέρης στο βιβλίο του «Μάνη πατρίδα μου», που εκδόθηκε μετά το θάνατο του, αναφέρει: «Το Μακεδονικό Κομιτάτο ήταν έργο του, ουσιαστικά δικό του έργο, και σαν σύλληψη της ιδέας στην αρχή και σαν προώθηση της κατόπιν και σαν αξιοποίηση της αργότερα. Πρόκειται για μια εκτίμηση όπου βρίσκονται σύμφωνοι όλοι, τόσο εκείνοι που έτυχε να παρακολουθήσουν τα γεγονότα τότε που συγκεντρώνανε την πανελλήνια προσοχή, όσο και οι ιστορικοί που ασχολήθηκαν με το θέμα. Ο Καλαποθάκης οργανώνει τα αντάρτικα σώματα και τα στέλνει στη Μακεδονία, όπου οι βουλγαρικές συμμορίες εξόντωναν και τρομοκρατούσαν για χρόνια ολόκληρα τους ελληνομακεδονικούς πληθυσμούς. Αυτός ενεργεί για την εξασφάλιση της διαδοχής τους, αυτός συντονίζει όλες τις σχετικές ενέργειες ενημερώνοντας για κάθε περίπτωση το επίσημο Κράτος. Αυτός κρατά στα στιβαρά χέρια του τον αγώνα, εδώ στο κέντρο, ενώ επιτόπου παρακολουθεί την κατάσταση με την άγρυπνη φροντίδα του, ο Λάμπρος Κορομηλάς, που διορίστηκε επίτηδες πρόξενος της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη» (σσ 169-170).

Δείτε  Δημήτριος Δημητράκος:"Ο δάσκαλος από την Νόμια"

Ο Καλαποθάκης με το «Μακεδονικό Κομιτάτο» διορίζει, τον Αύγουστο του 1904, τον ανθυπολοχαγό Παύλο Μελά, αρχηγό των περιφερειών Μοναστηρίου και Καστοριάς, και τότε ακριβώς εκείνος, ο εθνομάρτυρας, εισέρχεται στη Μακεδονία με 35 άντρες! Ο Μανιάτης Καλαποθάκης οργανώνει2 λοιπόν από την Αθήνα τα αντάρτικα σώματα και τα στέλνει στη Μακεδονία, όπου οι βουλγάρικες συμμορίες εξόντωναν και τρομοκρατούσαν χρόνια ολόκληρα τους Μακεδόνες-Έλληνες. Αυτός ενεργεί για την εξασφάλιση της διαδοχής τους, αυτός συντονίζει όλες τις σχετικές ενέργειες, ενημερώνοντας για κάθε περίπτωση το επίσημο κράτος.

Από τα χέρια του φεύγουν και οι Καπετάν Γέρμας (Ν. Τσοτάκος), Καπετάν Ματαπάς (Μ. Αναγγωστάκος), Καπετάν Νικηφόρος (Ι. Δεμέστιχας), Καπετάν Ταΰγετος (Θ. Μαντούβαλος), Καπετάν Λίτσας (Α. Βλαχάκης), Καπετάν Ζάκκας (Γρ. Φαληρέας)…Οι εθελοντές Μανιάτες Μακεδονομάχοι με τα σώματά τους, ένα ακόμη μεγάλο καύχημα της Μάνης και της Ελλάδας, δεν μνημονεύονται όπως και όσο θα ‘πρεπε, ούτε στα πολλά σχετικά αφιερώματα που είδαν το φως με αφορμή το όνομα του κράτους των Σκοπίων (1992-1993). Το δε όνομα του Δ. Καλαποθάκη όταν δεν αναφέρεται ως κρητικό (!) αποσιωπάται πλήρως… Κάποιοι δυστυχώς έτσι γράφουν «Ιστορία»!

Παραπομπές
1.Τα γραφεία της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ» ήταν στην οδό Σοφοκλέους αρ. 1 μέχρι το 1904 και από το 1905 στον αριθμό 5 της ιδίας οδού.
2. Κατά την επίσκεψη του Ιωάννη Καραβίτη το 1905, στο σπίτι του Καλαποθάκη στον Άγιο Λουκά Πατησίων έγινε ο παρακάτω διάλογος:
«-Καλ. Έχεις καμία αμφιβολία για τον αγώνα;
-Καρ. Καμμία του λέγω, παρά μόνο φοβούμαι το οικονομικό μέρος, διότι δεν γνωρίζω τους πόρους του Κομιτάτου.
-Καλ. Τι έξοδα υπολογίζεις; μου λέγει.
-Καρ. Κατά το πρώτο έτος τουλάχιστον εν εκατομμύριο δια τροφοδοσία και εξοπλισμό σωμάτων και δια την εσωτερική οργάνωση, οδηγούς, αγγελιοφόρους, δωροδοκίας αρχών κλπ.
-Καλ. Γι’ αυτό σκέφτεσαι; μου απαντά. Το ένα μου χέρι θα απλώσω στην Αίγυπτο, το άλλο στην Αμερική και θα έχω τέσσαρα εκατομμύρια».

Θα θέλαμε το σχόλιο σας:

Σχόλια

Σχετικά με Όμορφη Μάνη

H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Όμορφη Μάνη →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *