ΙΣΤΟΡΙΑ

Λυμπεράκης Γερακάρης: “Ο Πειρατής-πολεμιστής δύο κόσμων”

Ο Λυμπεράκης Γερακάρης υπήρξε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της Μάνης κι αυτό διότι ενεργούσε πολλές φορές όχι ως πατριώτης αλλά σύμφωνα με τα δικά του συμφέροντα. Έτσι ήταν εκείνος που για να εκδικηθεί την αρπαγή της αρραβωνιαστικιά του, εκτέλεσε εν ψυχρώ πολλούς από την οικογένεια των Στεφανοπουλαίων, αναγκάζοντας τους ως ένα βαθμό και γι αυτό τον λόγο να μεταναστεύσουν στην Κορσική ενώ στη συνέχεια πολέμησε και πολεμήθηκε στο πλευρό και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών κατά περίσταση!!!

Ας δούμε όμως τα γεγονότα με την σειρά:

Ο Λυμπεράκης Γερακάρης γεννήθηκε το 1644 στο Οίτυλο της Μάνης.Η καταγωγή του ήταν από την οικογένεια Κοσμάδων.Σε ηλικία 15 ετών υπηρέτησε στο ναυτικό των Ενετών, ενώ αργότερα αγόρασε ένα πλοίο και έγινε πειρατής.

Δύο οικογένειες μεσουρανούσαν εκείνη την εποχή στο Οίτυλο. Οι Γιατράκοι και οι Στεφανόπουλοι.Ο Γερακάρης προσέγγισε την οικογένεια των Γιατριάνων και συγκεκριμένα του Γιακουμή (Ιακώβου) Μέδικου και ζήτησε το χέρι της κόρης του Μαρίας.Το ίδιο ακριβώς είχε πράξει και ο Λεμηθάκος που ανήκε στην οικογένεια των Στεφανόπουλων .Ο πατέρας της Μαρίας την αρραβώνιασε με τον Γερακάρη αλλά ο Λεμηθάκος τελικά την απόκτησε κλέβοντας την.Αυτό το περιστατικό ήταν η αιτία της μεγάλης βεντέτας μεταξύ των Γιατριάνων και των Στεφανόπουλων η οποία κράτησε χρόνια.5460

Ο Γερακάρης μετά την προσβολή συνέχισε την πειρατεία ορκιζόμενος όμως ως εχθρός των Σταφανόπουλων, ενώ παράλληλα συνελήφθη σε μια επιδρομή από τους Τούρκους.

Οι Τούρκοι που αγωνίζονταν να κατακτήσουν την Μάνη χρησιμοποίησαν τον Γερακάρη ως όπλο , τον εφοδίασαν με χρήματα και με οδηγίες για την επίτευξη του στόχου τους.

Ο Γερακάρης όμως προσβεβλημένος από την αρπαγή της αρραβωνιαστικιάς του της Μαρίας επιστρέφοντας στη Μάνη επιδίωξε να πολεμήσει τους Στεφανόπουλους με κάθε τρόπο παραβαίνοντας τις οδηγίες των Τούρκων.Μάλιστα προκειμένου να προσεγγίσει και να φέρει με το μέρος του τους Μανιάτες τους υποσχόταν ότι θα προσπαθήσει ως μπέης να τους δοθούν περισσότερα προνόμια και ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν Τούρκο να πατήσει την Μάνη.Τελικά ο Γερακάρης κατόρθωσε να συλλάβει τους εχθρούς Στεφανόπουλους τους οποίους τους καταδίκασε σε θάνατο.

Με την κήρυξη του πολέμου των Μανιατών προς τους Τούρκους ο Γερακάρης ξεκίνησε ξανά την πειρατεία τασσόμενος με το μέρος των Μανιατών.Οι Τούρκοι όμως για ακόμα μια φορά κατάφεραν να τον συλλάβουν κλείνοντας τον στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης.

Όταν ξέσπασε  το 1684 ο πόλεμος μεταξύ Ενετών και Τούρκων και με δεδομένο ότι οι Μανιάτες στάθηκαν στο πλευρό των Ενετών, οι Τούρκοι βλέποντας ότι χάνουν μάχες την μια πίσω στην άλλη ενεργοποίησαν σχέδιο διάσπασης των Ελλήνων επαναστατών και όρισαν τον Γερακάρη μπέη της Μάνης (1689) αποφυλακίζοντας τον.

Από εκεί και έπειτα ο Γερακάρης πολεμά στο πλευρό των Τούρκων , ενώ παράλληλα πήρε ως γυναίκα του-παρά τις αντιδράσεις- την ανηψιά του πρώην ηγεμόνα της Μολδαβίας Δούκα, την Αναστασία, την οποία όμως στην συνέχεια εγκατέλειψε.

Δείτε  Μανιάτικη Βεντέτα, Γδικιωμός

Τον Οκτώβριο του 1692 επιτίθεται χωρίς επιτυχία στην Ναύπακτο στο πλευρό του Χαλίλ πασά με 500 άνδρες.

Το 1694 ξανά μαζί με τον Χαλίλ προσπαθεί να εισβάλλει στην Κόρινθο χωρίς πάλι επιτυχία.

Στρατοπεδεύει στο Καρπενήσι όπου προσπαθεί να πείσει τον Διοικητή από το μεγάλο αρματωλίκι του Καρπενησίου να έλθει με το μέρος του , αλλά ο τελευταίος αρνείται, αμφιβάλλοντας για τις υποσχέσεις του.Παντρεύεται παράλληλα μια πλούσια νέα από το χωριό Μαυρίλο, που ανήκε σε μία από τις πλουσιότερες και ισχυρότερες οικογένειες , του Χατζή Οικονόμου , με διακλαδώσεις στην Ευρυτανία και στην Υπάτη.Στο μεταξύ οι Ενετοί βλέποντας την δύναμη του θέλησαν να τον πάρουν με το μέρος τους στέλνοντας έναν λοχαγό και επιστήθιο φίλο του, τον Ιωάννη Λάμπρο  να τον πείσει. Τελικά δεν πείσθηκε αλλά πληροφόρησε αρκετά τον Λάμπρο για τις επόμενες κινήσεις των Τούρκων.

Ο Γερακάρης συνέχισε τις πολεμικές μάχες προσπαθώντας αρχικά να περάσει τον Αχελώο , όμως νικήθηκε από τους αρματολούς της Αιτωλοακαρνανίας.Συνέχισε ζητώντας την παράδοση στα Σάλωνα αλλά εκεί αντιμετωπίσθηκε και συνετρίβη από τους Κούρμα και τον Επίσκοπο Σαλώνων Φιλόθεο.Αποτέλεσμα αυτού ήταν η οπισθοχώρηση στο Καρπενήσι καταστρέφοντας όμως στην επιστροφή του όσα χωριά συνάντησε.turks2

Το 1695 ο Γερακάρης ενώθηκε με τον Χαλίλ πασά και μέσω του Ισθμού όρμησε προς την Αργολίδα. Τότε ο Διοικητής της Πελοποννήσου Μικέλης έστειλε τον συνταγματάρχη Τόρτο και μαζί με τον Λουδορέκα εισέβαλλαν στο Καρπενήσι και λεηλάτησαν την πόλη, ενώ εκάψαν το σπίτι του Γερακάρη.

Στη συνέχεια ο Γερακάρης μαζί με τον Ιμπραήμ Πασά κίνησε ξανά κατά της Πελοποννήσου. Επιτέθηκε με επιτυχία κατά του ελληνικού σώματος υπό τον Λάσκαρη και Μόρο τους οποίους έτρεψε σε φυγή και ακολούθως εισέβαλε στην Τρίπολη λεηλατώντας όσα χωριά βρήκε μπροστά του.

Νέα προσπάθεια των Ενετών να προσεγγίσουν τον Γερακάρη ,ο οποίος αποτελούσε  πλέον μεγάλο κίνδυνο στέφθηκε με επιτυχία αφού ο ίδιος έδειξε να αλλάζει στάση και να στρέφεται κατά των Τούρκων, οι οποίοι όμως αντιλαμβανόμενοι την αλλαγή στάσης του επιχείρησαν να τον δηλητηριάσουν.Ο Γερακάρης όμως το αντιλήφθηκε και αποχώρησε επιβιβαζόμενος πλέον σε Ενετικά καράβια.

Όταν το 1697, οι Ενετοί αποφάσισαν να επιτεθούν σε τουρκικό στρατό στη Θήβα, ο Γερακάρης ταυτόχρονα επιτέθηκε και λεηλάτησε την Άρτα. Τότε οι κάτοικοι της πόλης πληροφόρησαν τον Δόγη της Βενετίας για τις κτηνωδίες του Γερακάρη με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή να συλληφθεί. Αυτόματα του αφαιρέθηκαν τα όποια προνόμια και κλείσθηκε φυλακή στη Μπρέσια  απ΄όπου και πέθανε το 1710.

Με πηγές από την Βικιπαιδεία.

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *