Λαογραφία Μάνης

Μεγαλογεννήτες και Αχαμνόμεροι.

Του Γιάννη Ντερογιάννη. Βιβλίο “Μανιάτες” σελ 84

Ο Αριθμός των αξιόμαχων ανδρών που παρέθετε κάθε

οικογένεια, την ανέβαζε στην κοινωνική ιεραρχία.

Οι αρχηγοί των πολύτεκνων και οικονομικά ισχυρών οικογενειών λέγονται “Μεγαλογεννήτες” ή “Σοϊλήδες”.Σε αντίθεση με τους “αχαμνόμερους”, μικρές και φτωχές οικογένειες και τους “φαμέγιους” ή “ακουμπισμένους” οι οποίοι χωρίς την δική τους περιουσία, βρίσκονταν μόνιμα στη δούλεψη των δυνατών.

Ελλείψει άλλης πολιτικής ή διοικητικής ενότητας, το πολίτευμα της Μάνης ήταν φεουδαρχικό.Οι περιοχές χωριζόντουσαν σε “καπετανίες”. Η κάθε καπετανία είχε τον αρχηγό της , ο οποίος ήταν κι ο επικεφαλής των όπλων στην περιφέρεια του.

Νόμια
Νόμια

Οι καπετανίες ήταν κληρονομικές και περνούσαν από τον πατέρα στον πρωτότοκο γιο. Μόνο όταν αυτός φαινόταν ανίκανος ή έκανε κάποιο ηθικό παράπτωμα, η αρχηγία περνούσε στον επόμενο.Όποτε τα άρρενα μέλη του καπετανάτου λιγόστευαν αισθητά, τότε ο τίτλος περνούσε -όχι πάντα με ειρηνικά μέσα-σε άλλη οικογένεια με περισσότερους γιούς.

Οι τοπικοί αρχηγοί κατέβαιναν σε κοινές συνελεύσεις μόνο σε περίπτωση πολέμου ή για άλλα σοβαρά ζητήματα γενικού ενδιαφέροντος. Τα υπόλοιπα θέματα ρυθμιζόντουσαν στην εκάστοτε περιφέρεια. Ζητήματα αστικού δικαίου επιλύονταν εντός της οικογένειας από τη σύναξη των γηραιότερων.

Οι άγραφοι νόμοι της Μάνης ήταν σκληροί και άτεγκτοι. Για τους φόνους και την προσβολή της οικογενειακής τιμής ήταν καθιερωμένη η αντεκδίκηση, ο εθιμικός “γδικιωμός”, τους όρους καθόριζε η ολομέλεια της θιγμένης οικογένειας.

 

Σχόλια

Δείτε  Ο παλιός μανιάτικος φούρνος
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *