Ειδήσεις Μάνης ΙΣΤΟΡΙΑ

Κίνδυνος για την Βυθισμένη Πολιτεία της Λακωνίας “Παύλο-Πέτρι”.

αρχείο λήψης

Το World Monuments Fund, είναι  μία μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία ιδρύθηκε το 1965 από ιδιώτες που στόχο είχαν να κτυπήσουν τον “κώδωνα του κινδύνου” για την καταστροφή καλλιτεχνικών θησαυρών ανά τον κόσμο.

Εδώ και 20 χρόνια όμως επέκτεινε τη δραστηριότητα του, εγκαινιάζοντας ένα νέο παγκόσμιου βεληνεκούς πρόγραμμα, τοWorld Monuments Watch που με τη σειρά του έρχεται να εντοπίσει τουs κινδύνους που διατρέχουν- συγκεκριμένοι – χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς και να φροντίσει για τη χρηματοδότησή τους και την παροχή της απαραίτητης τεχνικής υποστήριξης για τη συντήρηση και διατήρησή τους.

Στην τελευταία έκθεση τους για το έτος 2016, ανάμεσα στις πολιτιστικές κληρονομιές μαζί με τα μνημεία τους  που κινδυνεύουν προς εξαφάνιση, αναφέρθηκε και η δικιά μας στη Λακωνία αρχαία πόλη που βρίσκεται «βυθισμένη» κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και μεταξύ της νησίδας Παυλοπέτρι και της ομώνυμης παραλίας.

Για την ακρίβεια η βυθισμένη πολιτεία, ο αρχαίος οικισμός «Παύλο Πέτρι», βρίσκεται στην Ελαφόνησο,  στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην παραλία της Πούντας και στη νησίδα Παυλοπέτρι που μεσολαβεί, στα 600 μ. Βόρεια-Β/Α από το λιμάνι της Ελαφονήσου.

Υπολογίζεται πως χτίστηκε πριν από περίπου 5.000 χρόνια και θεωρείται μοναδική στο είδος της αφού έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο. Ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Nicholas Flemming και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Συνολικά υπάρχουν 15 κτίρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων και οι πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν πως η πόλη έχει έκταση 9στρ. Πιθανολογείται ότι η πόλη βυθίστηκε το 1000 π.Χ. γεγονός που εκτιμάται πως βοήθησε να διατηρηθούν τα σημερινά ευρήματα εφόσον δεν χτίστηκε ξανά. Παρά το γεγονός της φυσικής καταστροφής από το νερό με την πάροδο των αιώνων, η διάταξη της πόλης είναι όπως ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια.

Δείτε  Ο Ποντικέας Κυριάκος, Μανιάτης πολίστας, νταμπλούχος με τον Ολυμπιακό Πειραιώς.

Σύμφωνα όμως με το World Monuments Watch η πόλη κινδυνεύει από την μόλυνση και τη διέλευση μεγάλωνα πλοίων.

Δείτε στο βίντεο την Βυθισμένη Πολιτεία “Παύλο πέτρι”στην Λακωνία.

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *