ΦΑΡΑΓΓΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Νύφι-Κουρνός-Αίγιλα: “Το ιστορικό μονοπάτι και το περίφημο Μοναστήρι”

Η ανάβαση  από το Νύφι  στον Κουρνό διαρκεί περίπου  1,5 ώρα.

Από το Μοναστήρι υπολογίστε  άλλα 20′-30′ μέχρι την σπουδαία
 αρχαία πολιτεία της Αίγιλας.
Η διαδρομή δεν είναι σηματοδοτημένη, αλλά το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο και ξεκινάει από το Νύφι στο τέλος του τσιμεντόδρομου.Στην πλαγιά που ακολουθεί, η υψομετρική διαφορά αυξάνεται λόγω των συνεχών μικρών στροφών, ενώ η κορυφογραμμή της πλαγιάς συνεχώς πλησιάζει.

Προσπερνά την φυσική “πόρτα” ανάμεσα σε βράχινους σχηματισμούς ” ράχης “και συνεχίζει σε δυο πλαγές, πριν καταλήξει στο Μοναστήρι του Κουρνού.

Η μονοκάμαρη Εκκλησία της Παναγίας  έχει τρούλο και καμπαναριό, ενώ είναι διακοσμημένη με  ξεθωριασμένες  αγιογραφίες.Στις 16 Αυγούστου συγκεντρώνεται πλήθος πιστών και οργανώνεται  το περίφημο πανηγύρι  του Κουρνού.
Εκεί βρίσκονται δυο πηγές  και ψηλότερα  ένας μικρός πύργος.Από εκεί φαίνονται τα ερείπια της αρχαίας Αίγιλας , στην θέση Κιόνια ή Βασιλικές πέτρες, όπως λέγονται από τους ντόπιους.
Τα θεμέλια δυο  κτισμάτων, η πεσμένη κίονες και κάποια λείψανα της μετακλασικής αρχαιότητας, οδήγησαν τους ερευνητές  στη σκέψη  ότι ανήκουν  στο ιερό  της Δήμητρας. Το ιερό εντοπίστηκε το 1843 από την αρχαιολογική αποστολή του Γάλλου Φιλίππου Le Bas.

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί πολλά μνημεία, φρουριακή εγκατάσταση, οικοδομήματα, νεκροταφείο,στήλες,βομή,κιονίσκοι, βάσεις αγαλμάτων,γλυπτά μέλη, δεξαμενές νερού,ανάγλυφες παραστάσεις σε βράχους, υδραγωγείο και λατομείο.

Ο Παυσανίας μπορεί να  μην είδε την Αίγιλα,αφού πήρε το πλοίο από την  Τευθρώνη  για το Ταίναρο,αλλά την μνημονεύει  στα Μεσσηνιακά και αναφέρει:”...Στην Λακωνική βρίσκεται η Αίγιλα,όπου υπάρχει  ιερό της Δήμητρας άγιο.Ξέροντας  ο Αριστομένης και οι δικοί του πως οι  γυναίκες  τελούν  εκεί  γιορτή  προσπάθησαν να τις αρπάξουν.Οι γυναίκες  όμως ξεσηκώθηκαν,  όχι χώρις  συνεργεία της  θεάς,  για άμυνα  και τραυμάτισαν  τους περισσότερους  Μεσσήνιους με τα μαχαίρια με τα οποία  οι γυναίκες  έσφαζαν  τα ζώα  της θυσίας  και με τις σούβλες  στις οποίες  περνούσαν τα κρέατα  για να τα  ψήσουν.
Τον Αριστομένη, χτυπώντας τον με τις δάδες  τον έπιασαν  ζωντανό.Την ίδια όμως νύχτα  δραπεύτευσε  και κατέφυγε στην Μεσσηνία.Ενοχοποιήθηκε η ιέρεια  της Δήμητρας  Αρχιδάμεια  πωε αυτή  τον ελευθέρωσε,  όχι για  χρήματα, αλλά επειδή  από πριν  τον αγαπούσε. Εκείνη  προφασίστηκε πως ο  Αριστομένης  είχε κόψει  τα δεσμά του και δραπέτευσε…”. 
 

Το βίντεο δημοσιεύθηκε στο Youtube στις 14 Οκτωβρίου 2014 από την πατριώτισσα κα Μαρία Τσιροβασίλη

Δείτε  Το εκπληκτικής ομορφιάς: "Φαράγγι του Ριντόμου" στη Έξω Μάνη

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

One Reply to “Νύφι-Κουρνός-Αίγιλα: “Το ιστορικό μονοπάτι και το περίφημο Μοναστήρι”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *