Πάτρικ Λι Φέρμορ: «Ο Γοητευμένος από την μαγεία της Μάνης συγγραφέας”.

To σπίτι του μεγάλου «ταξιδευτή» και συγγραφέα σερ Πάτρικ Λι Φέρμορ (1915-2011), στην Καρδαμύλη επέλεξε ως βασικό σκηνικό στην ταινία «Πριν τα Μεσάνυχτα” ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ.

Οι δύο πρωταγωνιστές, Ιθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί, κινούνται

στα… σκηνικά και τις γωνιές που σχεδίασε ο αρχιτέκτων Νίκος Χατζημιχάλης για τον Πάτρικ Λη Φέρμορ όταν αυτός αποφάσισε με τη σύζυγο του, τη φωτογράφο Τζόαν Λι, να ζήσουν στη Μεσσηνιακή Μάνη. Μετά το θάνατό του Φέρμορ – τον Ιούνιο του 2011 – το σπίτι του στην  Καρδαμύλη περιήλθε στην κατοχή του Μουσείου Μπενάκη. Η κατοικία, όπως είχε συμφωνηθεί με το δωρητή, αρκετά χρόνια πριν από το θάνατό του, θα χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία ερευνητών, ποιητών και πεζογράφων οι οποίοι επισκέπτονται περιοδικά την Ελλάδα για να εργαστούν. Παράλληλα, για ορισμένα χρονικά διαστήματα το Μουσείο Μπενάκη θα έχει τη δυνατότητα ενοικίασης της κατοικίας προκειμένου να εξασφαλίζει τα έξοδα συντήρησης και φιλοξενίας. Το σπίτι διαθέτει μία μεγάλη βιβλιοθήκη με πολλούς τίτλους και ένα σημαντικό αρχείο.

Λίγα λόγια για το Φέρμορ

Ο Φέρμορ γεννήθηκε στην Αγγλία από Ιρλανδούς γονείς. Πρωτοήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 19 ετών όταν ταξίδεψε στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο. Σ’ αυτό το διάστημα απόκτησε ζωηρό ενδιαφέρον για τις γλώσσες και αγάπη για τους μακρινούς τόπους. Το 1939 κατατάχθηκε στην «Ιρλανδική Φρουρά» (Irish Guards). Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησε στην Αλβανία ενώ το 1944 έλαβε μέρος στην κρητική Αντίσταση, με «κορυφαία στιγμή” την οργάνωση της απαγωγής του γερμανού διοικητή του νησιού Χάινριχ Κράιπε – μία παράτολμη αλλά καλά μελετημένη επιχείρηση που ντρόπιασε το Γ’ Ράιχ.

Δείτε  Περιβαλλοντικό "έγκλημα" στην Κοκκάλα Μάνης.


Μετά τον πόλεμο εργάστηκε για το Βρετανικό Ινστιτούτο. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 συνέχισε τα ταξίδια και το γράψιμο, αλλά πάντοτε επέστρεφε στην Ελλάδα. Περπάτησε την Ελλάδα από άκρου εις άκρον με την ιδιότητα του περιηγητή. Κράτησε σημειώσεις, διάβασε την ιστορία του τόπου, βυθίστηκε στη μυθολογία, ανέτρεξε στην Ορθοδοξία, προκειμένου να καταλάβει τους Έλληνες.

Το 1990 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ της Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ ενώ υπήρξε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Μεταξύ των σημαντικότερων έργων του συγκαταλέγονται τα: «Μάνη», «Ρούμελη»_ τα οποία περιλαμβάνουν φωτογραφίες της συζύγου του _ «Τα βιολιά του Σεν Ζακ», «Μεταξύ των δασών και των ποταμών», «Ένας καιρός δώρων”.
Πηγή : Το Βήμα

Θα θέλαμε το σχόλιο σας:

Σχόλια

Σχετικά με Όμορφη Μάνη

H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Όμορφη Μάνη →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *