ΑΡΘΡΑ

Τα “μανιάτικα” του Πειραιά.

Κινηματογράφος Καλιφόρνια στην Άγια Σοφιά

Οι Μανιάτες από την φύση τους ενωμένοι πάντα, ιδιαίτερα όταν έχουν να αντιμετωπίσουν “ξένους”, μετά την φυγή τους από τα χωριά της Μάνης στις αρχές του 20ου αιώνα, κυρίως λόγω ελλείψεως εργασίας , αλλά και διακρίνοντας την διαφαινόμενη βιομηχανική  και εμπορική ανάπτυξη στην πρωτεύουσα του κράτους άρχισαν να συρρέουν σε αυτή  κατά δεκάδες αναζητώντας καλύτερη τύχη.
Προοπτική εργασίας είχαν οι εμπορικές συνοικίες όπως
η Αθήνα αλλά και τα λιμάνια και τα ορυχεία που αυτά τα έβρισκε κάποιος στον Πειραιά.
Κατά δεκάδες έφταναν οικογένειες Μανιατών στο λιμάνι του Πειραιά.Για να βρει κάποιος εργασία στο λιμάνι δεν ήταν εύκολο και οι προσπάθειες για το μεροκάματο ήταν μεγάλες.
Το λιμάνι και όποιος δούλευε σε αυτό καταλάβαινε ότι δεν ήταν χώρος ευγενών και ανεκτικών ανθρώπων. Οι συνθήκες και ο τρόπος εργασίας απαιτούσε σκληροτράχηλους ανθρώπους που τους απασχολούσε μόνο η επιβίωση τους.Οι νεοφερμένοι Μανιάτες μαθημένοι στα σκληρά  απείθαρχοι και ανυπότακτοι όπως ήταν  από την φύση τους δεν άργησαν όχι μόνο αν εισχωρήσουν στο λιμάνι αλλά να το “καταλάβουν” πιάνοντας σχεδόν όλα τα καίρια πόστα .Ότι ομάδες υπήρχαν (Κρητικοί, Αρβανίτες, Πόντιοι) οι Μανιάτες με ότι μέσα διέθεταν ακόμα και με κουμπούρια τους σκορπούσαν και τους ανάγκαζαν σε φυγή!

Ο φούρνος Καρακατσάνη στην Αιτωλικού

Δουλεύοντας οι περισσότεροι στον ΟΛΠ έφτιαξαν την δική τους συνοικία στον Πειραιά όπου στεγάζονταν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.Η συνοικία “τα μανιάτικα” δηλαδή είναι στο Ε΄Διαμέρισμα του Πειραιά ανάμεσα στις οδούς Βλαχάκου και Αιτωλικού ενώ ένα μικρό κομμάτι “ακουμπά” και τη Νίκαια.

«Παθιασμένοι» με την πολιτική οι Μανιάτες, αλλά και με «νόμο» στην οικογένεια την προκοπή και τις σπουδές, δημιουργησαν ένα δυναμικό πυρήνα, του οποίου ο «αφρός» διαπρέπει σε όλους τους τομείς. Δεν υπάρχει μανιάτικη οικογένεια χωρίς το γιατρό, τον δικηγόρο, τον δικαστικό ή τον στρατιωτικό της. Η φτώχεια της καυτής πέτρας, έφερε τους μανιάτες στο Λεκανοπέδιο, αλλά η δίψα για ανάδειξη τους ώθησε στην ενεργό ανάμιξη με τα «πολιτικά».

Δείτε  Το Σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη (Βίντεο).

Η περιοχή ακόμα και σήμερα ακολουθεί τους δικούς της μανιάτικους νόμους.Ο σεβασμός και η ιεραρχία της οικογένειας, το μεγαλείο της πατρίδας αλλά και η περήφανη καταγωγή τους δεν αφήνουν κανέναν να τα αμφισβητήσει.

Αγία Σοφία στα Μανιάτικα 

Ακόμα και σήμερα η πορεία του Πειραιά ή των πολιτευτών του εξαρτούνται σε μεγάλο βαθμό από τους Μανιάτες οι οποίοι ελέγχουν τα πάντα.

Δεν είναι άλλωστε ότι τυχαίο ότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση όλοι οι υποψήφιοι του Πειραιά υπολογίζουν πρωτίστως το λεγόμενο “Μανιάτικο Λόμπι”, το οποίο ανεβάζει και κατεβάζει ακόμα και κυβερνήσεις!!

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *