ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ

Τα Σπήλαια του Διρού.

Πηγή Ιντερνετ

Ασφαλώς το πλέον σημαντικό εύρημα στη Μάνη, παγκοσμίως, είναι τα περίφημα Σπήλαια του Διρού.
Αυτά βρίσκονται νοτίως της Αρεόπολης και κάτω από την γη του χωριού Πύργος Διρού και καταλήγουν στην θαλάσσια ακτή του.
Η ονομασία των σπηλαίων είναι η Γλυφάδα αλλιώς Βλυχάδα , η Αλεπότρυπα και το Καταφύγιο.
Θεωρούνται και είναι τα
καλύτερα σπήλαια στον κόσμο.
Για να καταλάβει κάποιος τι είναι αυτά τα σπήλαια αρκεί να πούμε ότι πρόκειται για έναν τεράστιο ποταμό κάτω από την γη , ο οποίος αναπτύσεται σε δύο μεγάλους διαδρόμους με αρκετούς δευτερέυοντες.
Η κατ΄αρχάς εξερεύνηση  του σπηλαίου  έγινε από το ζεύγος Ιωάννη και Άννας Πετροχείλου σπηλαιολόγων και χρονολογείται περί τα 1949.
Το 1958 ξεκίνησε η αξιοποίηση του και το 1963 λειτούργησε με χερσαίο τμήμα 600 μέτρων.

Πηγή Ιντερνετ

Το 1979 ανακαλύφθηκαν και νέα τμήματα με αποτέλεσμα συνολικά το μήκος του να φτάνει τα 6.000 μέτρα.
Το σπήλαιο αποτελείται από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.Εκτιμάται ότι παλαιότερα ήταν χερσαίο , όμως με την πάροδο των χρόνων ανέβηκε η στάθμη του νερού της θάλασσας με αποτέλεσμα οι σχηματισμοί των σταλακτιτών να μοιάζουν με λευκές κολώνες που βγαίνουνη μέσα από το νερό.
Εκπληκτικοί φυσικοί χρωματισμοί, ατέλειωτοι διαδρόμοι που τους περνά ο επισκέπτης είτε με βάρκα , είτε χερσαία, δημιουργούν μια μοναδική οπτική πανδαισία.Σε διαδρομή περίπου 45΄λεπτών και αντικρύζοντας το σπάνιο δώρο της φύσης είναι αδύνατον να μη μείνει κάποιος άφωνος.

Στην παραλία και λίγο πιο κάτω είναι το Σπήλαιο Αλεπότρυπα.Ανακαλύφθηκε, εικάζεται, από κάποιον κυνηγό το 1958. Με έδαφος κατηφορικό και καθόλου ομαλό περίπου 500 μέτρα και με διαφορετικά επίπεδα που οδηγούν σε αίθουσες με σταλακτίτες και σταλαγμίτες το σπήλαιο οδηγεί τον επισκέπτη σε μια ωραιότατη λίμνη 6 μέτρων.

Δείτε  Λιμένι:"Η ομορφιά του ξεπερνά τη φαντασία"!!
Πηγή Ιντερνετ

Οι χώροι χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες στη Νεολιθική περίοδο κι αυτό εξηγείται από την στιγμή που βρέθηκαν  ανθρώπινοι σκελετοί και κρανία αλλά και σκελετοί ζώων χωρίς να είναι θαμμένοι.Εικάζεται ότι μεγάλος σεισμός έριξε τα βράχια με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και να πεθάνουν όσοι βρίσκονταν μέσα χωρίς βοήθεια, άλλωστε το σπήλαιο παρέμεινε κλειστό για 45 αιώνες.

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *